Zašto je bitan čak i jedan remi sa Fejnordom…

Donosi skok na UEFA rang listi pred žrebove za sledeću sezonu

Prošlo je 17 godina otkako je Partizan poslednji put igrao dve prolećne runde jednog evropskog takmičenja. Tada su crno-beli izbacili ukrajinski Dnjepar, pa ispali od CSKA iz Moskve. A, ove sezone su preskočili Spartu iz Praga i sad čekaju dvomeč sa Fajenordom u osmini finala Lige Konferencije.

Uspeh je već sada za poštovanje, Partizan je dao veliki doprinos da Srbija napravi fenomenalan skok na UEFA rang listi zemalja, sa realnom opcijom da od leta 2023. imamo direktnog predstavnika u Ligi šampiona i drugog u kvalifikacijama za elitno takmičenje.

A, Partizan će veliku stvar uraditi za sebe protiv Fajenorda ukoliko uspe da izbori makar jedan remi. Naravno, imaju crno-beli sasvim solidne šanse i da eliminišu Holanđane, mada u dvomeč ne ulaze kao favorit.

Partizanu je potreban bar jedan remi sa klubom iz Roterdama kako bi sebi olakšao put kroz evropske kvalifikacije narednog leta. Prema sadašnjim pozicijama, crno-beli bi bili poslednji nosioci u 3. kolu kvalifikacija za Ligu šampiona i postoji teoretska mogućnost da povlašćeni status izgube do završetka sezone. To najviše zavisi od raspleta u Švajcarskoj, gde će teško neko dostići Cirih, što ide na ruku Parnom valjku, ali i od kraja trke u Izraelu. A, tamo nikako ne bi odgovaralo Partizanu da Mladen Krstajić sa Makabijem iz Tel Aviva prestigne Makabi Haifu.

Ipak, Makabi ima isti broj bodova na UEFA listi kao Partizan, dok novi-stari prvak Azerbejdžana Karabag ima pola boda više i takođe bi u žrebu na leto bio ispred crno-belih. Ali, ukoliko bi tim Aleksandra Stanojevića izborio makar jedan remi sa Holanđanima dobio bi ceo bod na UEFA rang listi i preskočio bi i Izraelce i Azere. I mirno bi čekao letnji žreb.

Naravno, uslov svih uslova je, ipak, da Partizan osvoji titulu prvaka Srbije. A, dug put ga čeka do tog ostvarenja.

Originalni članak na Mozzart sport