Vraća se publika! Večiti derbi možda sa navijačima

Za vikend Crvena zvezda dočekuje Napredak, Partizan putuje u Gornji Milanovac na megdan Metalcu, odlaze zatim srpski klubovi na dvonedeljnu pauzu zbog obaveza reprezentacije, a kad se vrate na teren možda ih obraduje informacija da će sa njega konačno ugledati navijače na tribinama.

Posebno što je za 17. oktobar zakazan 163. večiti derbi, a kako se sve glasnije pominje, dotad bi zabrane okupljanja u javnom prostoru mogle da budu ukinute. Samim tim bi se najznačajnija utakmica našeg fudbala igrala u koloritnom ambijentu.

Kad je prošao prvi pik pandemije virusa korona, vlasti su dozvolile navijačima da pohrle na tribine, bilo ih je oko 20.000 na polufinalu Kupa Srbije, kad su crno-beli savladali večitog rivala 1:0 i izgleda da bi sličan scenario mogao da se ponovi. Naravno, važio bi za sve klubove, sve stadione u državi, a posebno bi mu se obradovali Partizan i Crvena zvezda.

Kako trenutno stvari stoje, odluka o povratku navijača na stadione u našoj zemlji je na Kriznom štabu, u koordinaciji sa FSS-om i UEFA. Krizni štab se zasad ne oglašava, ali smatram da je došlo vreme da se navijači vrate tamo gde im je mesto. To je realnost, naravno uz obavezu poštovanja preporuka nadležnih. Osim na stadionima Crvene zvezde i Partizana, u Superligi ionako nema mnogo navijača, stoga nema opasnosti za širenje pandemije. Plus, igra se na otvorenom“, pojasnio je listu Aloprof. dr Miljko Ristić, predsednik Medicinske komisije Fudbalskog saveza Srbije.

Iz njegovih reči može se zaključiti da opasnosti od okupljanja velikog broja ljudi, naročito na otvoreno, nema kao u uvodnim sedmicama borbe za virusom korona.

„Verujem da je pitanje dana kada će FSS dozvoliti navijačima prisustvo na utakmicama. Naravno, biće određeni broj ljudi na stadionu i moraće da se poštuju zdravstvene mere i propisi. Ako uzmemo u obzir činjenicu da je Srbija po broju zaraženih na zadovoljavajućem nivou, onda takva odluka ima rezona. S druge strane, Španija i Francuska su u problemu, broj obolelih raste, postoji veća mogućnost zaraze na stadionima“, dodao je dr Ristić.

Tekst preuzet sa portala Mozzart sport

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *