Veliki jubilej Bibarsa Natha: Samo je sa Partizanom stigao do 150

Vezista crno-beli u Subotici pomera granicu

Tokom subote je proslavio rođendan, a ove nedelje će jubilej. Ostaje još da se vidi hoće li podići Bibars Natho ruke u znak trijumfa u Subotici, mada bez obzira na ishod duela sa Spartakom, gostovanje na severu Bačke za Partizanovog ideologa ima obrise – istorijskog.

Odigraće Čerkez 150. utakmicu za crno-bele i tako prvi put u karijeri stići do pomenute granice. A već mu je 35 godina, što potvrđuje da je dolaskom na Topčidersko brdo počeo neki drugi život, otvorio novo poglavlje u karijeri koje mu omogućava da traje.

Bio je Natho uticajan i u dresu CSKA, osvajao sa Moskovljanima trofeje, čak statistika pokazuje da je proveo više minuta na terenu nego otkako je stanovnik Beograda, ali se u glavnom gradu Rusije zaustavio na 142 meča. Do početka drugog dela aktuelne sezone rekord mu je bio učinak u Rubinu, prvoj stanici u najvećoj državi sveta, pošto je u Kazanju skupio 147 susreta, tu marginu je izjadnačio na premijeri u 2023. pod Bagdalom, od nje se udaljio na susretu sa novosadskom Mladosti, da bi se „koti 150“ primakao u Kišinjevu. A danas, u Subotici, igra utakmicu koja za njega ima posebnu vrednost.

Osim Partizana, CSKA i Rubina, još na jednoj adresi se Bibars Natho učlanio u „Klub 100“. S početka karijere, dok je igrao za Hapoel iz Tel Aviva „načičkao“ je 123 utakmice, dok ih znatno manje ima u Olimpijakosu (34) i PAOK-u (20).

Kvalitet iskusnog veziste nikad nije bio sporan, ali ono što ga izdvaja dok upravlja Parnim valjkom jeste učinak. Daleko bolji od svih prethodnih stanica. Za crno-bele je dao (48) i namestio (42) najviše golova u karijeri. Odavno je nadmašio ostvarenja u Rubinu (31 pogodak i 35 asistencija) i CSKA (28+24). A u Srbiji je proveo manje vremena nego u Rusiji. Još nije kraj četvrte sezone u dresu Partizana, a po toliko je imao i u Moskvi i u Kazanju. Ovi brojevi će samo da rastu u koristi crno-belih, imajući u vidu da je krajem prošle godine potpisao novi ugovor, do juna 2024. Zato sa velikom sigurnošću može da se kaže da je Natho najproduktivniji u Srbiji. Ima i do kvaliteta takmičenja, daleko ispod nivoa ruskog fudbala od pre desetak godina, ali ima i načina na koji Bibars brine o telu, maltene se ne povređuje, vrlo je posvećen i uticajan. I to mu se vraća. U aktuelnom sazivu Partizana više utakmica od njega ima samo kapiten Slobodan Urošević (184), dok Nathu gledaju u leđa Danilo Pantić (146), Rikardo Gomeš (136), Igor Vujačić (113), Svetozar Marković (104)…

Originalni članak: Mozzart sport