Večeras u majstorici odluka o prvaku

Večeras (19 časova) Crvena zvezda i Partizan igraju odlučujući peti meč finala plej-ofa. – Bloker Zvezde Stefanović: Red je da vratimo pehar gde mu je i mesto. – Kapiten „crno-belih” Mrdak: Utakmice koje moraju da se pobede, uvek dobijamo

Rolekoster koji „vozi” večite kroz finalnu seriju, večeras će i definitivno da stane. Da li će odbojkaši Crvene zvezde, domaćini petog duela za šampionsku titulu, da bace uvis svaku kupljenu kartu za ovu vožnju i hrabro podignu pehar na koji čekaju od 2016. godine. Ili će mašinerija Parnog valjka da se pokaže jačom i od rolekostera i od velikog rivala i stavi tačku na mečeve u kojima su u stilu „Povratka otpisanih” rešili da igraju još jednu, pa još jednu, na kraju i izbore čin broj 5. U stilu čuvara pehara, a možda…

Aleksandar Stefanović, 25-godišnji bloker Crvene zvezde, sa 82 bloka od toga 47 u plej-ofu, briljira kako igra. Uz Nikolića, Žugića, Omara Deju, Bohareva, Lopara, Ristića, kapitena Petrovića, startere, ali i momke u crveno-belom koji su uvek  spremni da „uskoče”, na Banjici, u svom hramu će da spusti zavesu. Na sezonu za pamćenje. Da li i krunisanu zlatom i peharom, upravo će Aleksandar i saigrači da odluče. Ali, pita se i šampion i te kako posle ovako uzvraćenog „udarca”.

Smeje se Aleksandar na konstataciju da je sada stvarno kraj.

– Jeste, došli smo do poslednje utakmice do majstorice. Da nam je neko tog 7. avgusta kada smo se okupili i počeli sa radom ponudio da odlučujemo o tituli na našem terenu, bez razmišljanja bismo prihvatili. Ekipa je spremna za ovaj meč – kao iz topa će Aleksandar.

Sad, da li je moglo ili ne ranije da se reši na Banjici, „15” crveno-belih nije imao dilemu:

– Partizan je pokazao da je velika ekipa, Milija Mrdak je stvarno odigrao izvanredno, i ostali momci u crno-belom dresu. Činjenica je da u pojedinim situacijama nismo bili dovoljno koncentrisani da rešimo u našu korist. Ta četvrta utakmica u Masteru, imali smo i 23:19 u prvom, čini mi se i 17:10 u nastavku i pravili smo kikseve. A iskusna ekipa Partizana ne dozvoljava greške.

Kako najaviti poslednji čin odbojkaške drame?

– Ništa novo (smeh). Ulazimo motivisano, igramo na  našem terenu, biće puna dvorana, što nam mnogo znači. Veliki ulog ali i velika stvar osvojiti trofej. Očekujem još jednu sjajnu utakmicu. Što bi naš trener Jevtić rekao – idemo iz sve snage pa kome pripadne titula – ogradio se Aleksandar Stefanović od bilo kakvih najava, ali se zato prisetio i ponovio, između redova:

– Red je da vratimo pehar gde mu je i mesto.

On samo priđe, okupi igrače, zagrli ih i kaže – „idemo dalje, hajde, možemo”. Bez povišenog tona, sa posebnom energijom, kapiten Partizana Milija Mrdak. I „gurne” tim do trijumfa, ali i svojim bravuroznim partijama reši situacije koje se možda čine nemogućim.

Dlanom o dlanom, je prošlogodišnji MVP finala zajedno sa svojom četom rešio da iako se nazirao kraj – ipak nije! Jer, šampionu su se dva puta kresala krila, ali on se vraćao još jači. I sada će u tu petu utakmicu, kažu iz tabora Parnog valjka da je tako i najpoštenije.

Da li se misli roje u glavi Milije Mrdaka.

– U suštini ništa se nije menjalo, pogled na finale ni posle prve, druge, treće utakmice…Gledamo samo sledeću, od nje kreće sve. Šta se desilo, desilo se – priznaje Mrdak, koji je i u četvrtoj utakmici u Masteru nosio tim do trijumfa koji je veliki kao kuća.

– Jasno je da igramo protiv najbolje ekipe ove sezone, koja je držala kontinuitet tokom cele sezone. Zato se i trudimo da u svakoj pokažemo energiju. Iz nje dolazi i kvalitet koji imamo, a kako bismo se ravnopravno nosili sa rivalom.
Kakva je to energija?

– Prve dva duela, Zvezda je stvarno odigrala na visokom nivou. I naredne dve, podjednako dobro, ali naša energija je bila drugačija. Pogurala nas je i otvorila vrata ovog petog odlučujućeg okršaja. To sam već nekoliko puta rekao i uvek ću – imamo to u sebi da utakmice koje moraju da se pobede, dobijamo!

I petu?

– Uh, moramo da se koncentrišemo od prve lopte. Biće tu još puno padova, ali.. Nikada pa ni posle minusa od 2:0 u seriji nismo dozvolili da kažemo to je to! Da smo se predali i zato mi je posebno drago. Pokazali smo karakter iako je od prvog seta moglo da ode sve na Zvezdinu stranu – poentirao je broj 1 Partizana i sa 477 poena u top tri prvenstva. I biće još Milijinih bravura ali i brojki na kontu.

Originalni članak: Politika.rs