Turneja u Španiji za crno-bele već arhivirana – sada se samo o derbiju razmišlja

Upisani su porazi protiv Barselone i Real Madrida, povredio se Alen Smailagić, ali sada je samo bitno da se tim što bolje pripremi za okršaj protiv Crvene zvezde u ponedeljak

Znalo se i pre odlaska u Španiju, da Partizan Mozzart Bet očekuje težak posao, najteži… dva gostovanja protiv dva giganta – Barselone i Real Madrida. Mnogo toga se izdešavalo u duploj nedelji elitnog takmičenja, od problema sa navijačima u Barseloni, povrede Alena Smailagića, istorijske prve deonice u glavnom gradu Španije, ali kada se bude podvlačila crta, pamtiće se dva poraza. Jednostavno, ekstra kvalitet Barselone i Reala je došao do izražaja i crno-beli su morali da se pomire da su u ovom momentu domaćini bili bolji, ali kao i do sada, vremena za tugu nema. Samo za analizu i pripremu za naredni izazov, a to je duel sa Crvenom zvezdom u ponedeljak u ABA ligi.

U Madridu Partizan Mozzart Bet je ispisao istoriju, zbog izdanja u prvoj deonici. Crno-beli su ubacili osam trojki iz 12 pokušaja za nestvarnih 40 poena. Real je isparirao sa 32. Publika je videla ukupno 72 poena što je najviše ikada u Evroligi kada je prva deonica u pitanju.

Izgledali su crno-beli nezaustavljivo u uvodnim minutima, a da nije bilo Edija Tavaresa, klub iz Humske bi imao mnogo više od osam poena prednostu posle prve četvrtine. Gorostas je sam ubacio 10 poena bez promašaja.

Generalno znali smo da nas očekuje drugačija utakmica u odnosu na sve prethodne jer Real ima Tavaresa pod košem. Morali smo to da napadnemo drugačije u odnosu na ostale utakmice. Dobro smo počeli, odigrali smo fenomenalno u napadu, ali posustali smo u drugoj četvrtini, nismo uzimali dobre šuteve i to nas je koštalo utakmiceDržali smo se u nastavku, ali Real je jedan od najdominantnijih timova, a Tavares jedan od najdominantnijih igrača”, rekao je Danilo Anđušić, strelac 13 poena.

Turneja u Španiji obeležena je i problemom u Barseloni. Naime, nekoliko stotina navijača su krenuli put Katalonije sve sa ciljem da bodre ekipu Željka Obradovića. Svi su kupili karte na vreme, neki čak mesecima unapred, ali na dan utakmice Barselona se ponela izuzetno nekorektno. Otkazala im je karte pozivajući se na španski zakon da gostujući navijači ne mogu da budu u dvorani van označenog sektora. Pokušao je predsednik Partizana Ostoja Mijailović da se direktno obrati Đoanu Laporti koji je odbio da reaguje, čak se i Nikola Mirotić potrudio, ali ni on nije uspeo. Mnogi su ostali van dvorane. Međutim, koliko je problema bilo u Barseloni, situacija u glavnom gradu Španije je bila potpuno drugačija. Pristalice crno-belih su uživale na tribinama Viznik centra.

Zaista želim da se zahvalim navijačima. Nije uobičajeno da se vide navijači u tolikom broju kada je u pitanju gostujuća ekipa. Kao što smo čuli pre neko veče u Barseloni, bilo ih je čak iz Amerike. Hvala im na podršci. Hvala i Real Madridu koji je shvatio da su takve stvari dobre za košarku. Ljudi su najnormalnije ušli na utakmicu sa kupljenim kartama. Bila je izvanredna atmosfera. Svi su uživali u utakmici“, rekao je Željko Obradović.

Da stvar bude još teža za crno-bele, problem sa navijačima u Barselonij nije bio jedini. Alen Smailagić ponovo mora na bolovanje. Srčani krilni centar se taman oporavio od povrede butnog mišića, pokazao zavidan nivo energije i taman kada je uhvatio ritam… nova teška povreda. Ovoga puta prsta. Naime, Smailagiću je pukla tetiva na prstu desne šake protiv Barselone. Medicinski tim crno-belih je odmah reagovao, a sam Smailagić je istakao na putu ka Madridu da se dobro oseća i da samo čeka pregled u glavnom gradu Španije, a tamo potvrda mračnih slutnji – pauza od minimum šest nedelja.

Situacija je takva kakva jeste. Pokušali smo da spremimo meč protiv Reala najbolje što smo mogli i u velikom delu meča smo igrali na visokom nivou. Potpuno različito u odnosu na meč protiv Barselone. Neke situacije u odbrani su odlučile utakmicu, naravno i ekstra kvalitet Reala. Čestitam im na tome, ali moram da čestitam i mojim igračima. Bilo je i u Barseloni dobrih momenata, a uvek govorim igračima jednu stvar, kada se posle utakmice vratimo u svlačionicu moramo da budemo zadovoljni energijom i angažovanjem, to smo ispunili. Real i Barselona su timovi sa odličnim rosterima koji napadaju F4“, dodao je Obradović.

Navijači Partizana na tribinama u Madridu su mogli da vide i dobro poznato lice, Najdžela Vilijamsa-Gosa, momak koji je u profesionalne vode ušao baš preko Partizana 2017. godine, a sada je član Reala.

Svi znaju koliko volim Partizan. Imaju sjajnu ekipu sa izvanrednim trenerom. Videli su svi šta ekipa može u napadu, a posebno mi je drago zbog Zeka (Ledeja) koji je pokazao da je igrač za najviše domete“, rekao je Vilijams-Gos.

Crno-bela ekipa je sinoć posle utakmice odmah otišla na aerodrom i čarter letom se vratila za Beograd. Sada stručni štab sa Željkom Obradovićem priprema taktiku za vrlo bitan duel – prvi ovosezonski večiti derbi u ABA ligi. Zvezda je u ovom momentu u velikom usponu. Posle lošeg starta i apatičnih izdanja, dolazak Duška Ivanovića je u potpunosti promenio crveno-bele. Istinski spektakl je zakazan za ponedeljak kada će Zvezda biti domaćin u dvorani “Aleksandar Nikolić”.

Sav fokus je sada na duelu sa Zvezdom. Imamo nekoliko dana da se pripremimo“, dodao je Anđušić.

Originalni tekst Mozzart Sport