Tri duela koja bi mogla da odluče pobednika

Teško da je u poslednjih nekoliko godina vladala veća neizvesnost pred neki večiti derbi. Svemu tome kumovali su promenljivi startovi Partizana i Crvene zvezde u ABA ligi, što nas je dovelo u situaciju da predstojeći duel ljutih rivala ima neverovatno veliki rezultatski značaj. Ko god bude poražen večeras, biće to treći put da napušta teren pognute glave od početka sezone, što može umnogome da zakomplikuje borbu za plasman u plej-of i dodatno podigne pritisak pred nastavak sezone.

Nema sumnje da će košarkaši Partizana pokušati dodatnu energiju da iscrpe od domaće publike, koja će im dati dodatni zalet, ali košarkaši Crvene zvezde su već stekli dovoljno iskustvo i “preživeli” brojne lude duele sa crno-belima. Doduše, sve rovovske borbe imali smo priliku da gledamo u hali “Aleksandar Nikolić”, a ovo će biti tek drugi put u istoriji da će dva ljuta rivala igrati u najvećoj beogradskoj dvorani.

Naravno, košarku ne igraju navijači, već košarkaši oba kluba, pa nas stoga očekuje nekoliko prilično važnih duela između igrača oba tima, kako na unutrašnjim, tako i na spoljnim pozicijama, koje mogu rešiti pitanje pobednika ove nedeljne večeri.

GORDIĆ – BRAUN

Kada bismo uporedili duel između Nemanje Gordića i Lorenza Brauna krajem septembra, a onda to ponovo učinili sada, nema sumnje da bismo u svemu uvideli ogromne razlike. I dok je košarkaš Partizana sezonu započeo sasvim solidno, a potom iz nedelje u nedelju prikazivao sve slabije partije, novo pojačanje Crvene zvezde počelo je da diže formu kako sezona odmiče i kada se sve stavilo na papir, bio je izabran za najboljeg igrača u crveno-belom sastavu.

I eto, košarkaš Crvene zvezde je prošao veliki put od “lošeg momka” do jednog od glavnog predvodnika čete Andrije Gavrilovića u poslednjih nekoliko rundi.

Pre svega, o tome svedoči statistika koja kaže da je košarkaš kluba sa Malog Kalemegdana trenutno  znatno jači od Gordića u apsolutno svakoj kategoriji. Treba podvući da su u obzir ipak uzeti samo podaci iz regionalnog takmičenja, ali gledajući Gordićeve i Braunove partije u Evrokupu, odnosno Evroligi, čini se da razlika ne bi bila previše velika.

Naravno, i jedan, a i drugi imaju svoje prednosti i nedostatke. Jasno je da Nemanja Gordić ima veliku prednost u odnosu na svog “čuvara” kada krene na prodor, ali ni Lorenzo Braun nije bez oružja. Polako je počeo da pokazuje svu raskoš svoje igre u ofanzivnom delu terena i čini se da bi igrač crno-belih mogao da ima problema da “isprati” Amerikanca.

Gordić je u poslednjih nekoliko utakmica odigrao u kontaritmu, ali će se crno-beli nadati da bi upravo protiv ljutog rivala mogao da se vrati na stare staze i zaustavi Lorenza Brauna.

Nemanja Gordić

Prosek poena: 9,2
Prosek skokova: 1,9
Prosek asistencija: 4,0

Lorenzo Braun

Prosek poena: 11,3
Prosek skokova: 2,0
Prosek asistencija: 5,5

PEJDŽ – BERON

Dva ljuta “snajpera” udariće jedan na drugog u još jednom revolveraškom obračunu. I deluje da će borba ovoga puta biti neizvesnija nego ikada pre. Bili Beron jeste ušao u fenomenalnu seriju u poslednjih nekoliko utakmica, ali Markus Pejdž je umeo da zablista baš onda kada je bilo najpotrebnije.

Mnogi su se u taboru Crvene zvezde zabrinuli zbog nešto slabijeg starta Bilija Berona. Pitali su se da li će uopšte moći da ponovi igre iz prethodne sezone I da li će uspeti da zadrži standardnu poziciju koju je imao u sastavu. Ali on im je odgovorio na najbolji mogući način – sve je krenulo u pravom smeru otprilike po povratku iz SAD-a, po rođenju sina. Usledile su fascinantne partije protiv Cibone i Igokee u ABA ligi, ali i protiv Real Madrida u Evroligi gde je faktički sam držao crveno-bele u igri.

Što se Pejdža tiče, od samog početka sezone na svakoj utakmici u ABA ligi postigao je bar jednu trojku. Naravno, bilo je tu odličnih, ali i znatno slabijih večeri, ali kada ga uporedimo sa Bilijem Beronom, čini se da je prednost košarkaša crno-belih u nešto čvršćoj odbrani koju forsira.

Pamtimo i dalje one brojne okršaje između Crvene zvezde i Partizana sa kraja prethodne sezone, gde smo mogli jasno da vidimo kakav je odnos između dva odlična šutera. Generalno gledano, tada je prednost domaćeg parketa diktirala “ko je bolji”, što bi realno moglo da se desi i večeras.

Markus Pejdž

Prosek poena: 8,8
Prosek skokova: 1,5
Prosek asistencija: 1,5

Bili Beron

Prosek poena: 12,4
Prosek skokova: 1,4
Prosek asistencija: 3,4

MOZLI – GIST

Planovi u Partizanovom sastavu nisu bili takvi, ali čini se da je Vil Mozli polako preuzeo ulogu glavnog centra u ekipi ispred Artjoma Parahovskog. Belorus od samog početka sezone nije pokazao neke blistave partije, pa ga je Andrea Trinkijeri polako povlačio na klupu.

Sa druge strane, Crvena zvezda nije imala takvih problema sa Džejmsom Gistom. Verovatno i najveće pojačanje kluba sa Malog Kalemegdana prethodnog leta od samog starta pokazalo je da nema nameru da u Beogradu “stane” nakon godina uspešne karijere, pa smo stoga imali prilike da vidimo neke sjajne partije američkog košarkaša.

Iako je najveća prednost Mozlija skok, ona bi mogla da bude “utišana” protiv Crvene zvezde upravo zbog visine i čvrste igre koju forsira Džejms Gist. Uzgred treba dodati da Partizanovo pojačanje iz Trsta znatno lošije stoji sa linije za slobodna bacanja od Zvezdinog košarkaša, što bi moglo da predstavlja problem ukoliko se crveno-beli odluče da “pošalju” Mozlija na penale.

Doduše, sama koncepcija igre Mozlija i Gista se potpuno razlikuje. Partizanov čovek pod košem više pravi razliku kada se dođe u defanzivni deo igre, dok se košarkaš Zvezde više “troši” kada se ode u napad. Uostalom, o tome dovoljno govore statistički parametri koji kažu da Gist trenutno postiže čak 11 poena više u proseku od košarkaša Partizana.

I dok Gist ima iskustva igranja u večitom derbiju u oba dresa, Mozliju će ovo biti prva takva utakmica u karijeri. Iskustvo je, dakle, na strani Zvezdinog košarkaša, ali ono ne mora da bude i presudno.

Vil Mozli

Prosek poena: 3,5
Prosek skokova: 5,3
Prosek asistencija: 0,3

Džejms Gist

Prosek poena: 14,6
Prosek skokova: 6,2
Prosek asistencija: 2,0

Tekst preuzet sa portala Mozzart sport