SVE MALO MIRIŠE NA ONU 1992. GODINU: Partizan od grudve snega postao lavina koja guta sve pred sobom

Sedamnaest sekundi pre kraja utakmice sa Monakom, Kevin Panter izvio je svoje vižljasto telo u skok-šut i bez trunke premišljanja ispalio trojku preko ruke Džeroma Blosomgejma za 19. pobedu (88:84), onu koju su navijači Partizana čekali predugih 13 godina.

СВЕ МАЛО МИРИШЕ НА ОНУ 1992. ГОДИНУ: Партизан од грудве снега постао лавина која гута све пред собом

Tada su poslednji put proslavili plasman u plej-of Evrolige, potom i na fajnal-for u pariskom “Bersiju”. Nakon te magične 2010, do osmogodišnjeg izgnanstva iz najboljeg evropskog društva u razdoblju od 2014. do 2022, crno-beli su samo jednom bili učesnici top 16 faze. Prošle sezone vratili su se u elitu na mala vrata, preko “vajld” karte deljene zbog izgnanstva ruskih klubova. Možda su u Evroligu kročili kroz neugledan ulaz, ali su kroz trijumfalnu top 8 kapiju prošli kao uvažene zvanice na mondenskom banketu.

Malo šta je upućivalo na takav epilog kada su posle 13 utakmica bili na preskromnom skoru 4-9. Od tog trenutka, grudva snega zakotrljala se planinom i postepeno transformisala u pravu lavinu. Željko Obradović, trenerski alhemičar sa devet evropskih titula, pronašao je pravi spoj timskih elemenata i amorfnu masu pretvorio u čvrstu strukturu kadru da dobije 15 od narednih 20 mečeva! Da se ne bi zašlo u polje prenaglašene glorifikacije, Partizan nesumnjivo raspolaže ekipom top 8 kvaliteta, kao što je i prethodne sezone s razlogom proglašen prvim favoritom u Evrokupu.

Tada je konstrukcija nenadano popustila u meču osmine finala sa Bursom u “Areni”. Sada, ojačana Danteom Egzumom, Joanisom Papapetruom i Džejmsom Nanelijem, sa više vremena za razumevanje Obradovićeve neortodoksne košarke za evropske pojmove, teško se pomera i pod udarima najjačih. Primeri su pobede nad Olimpijakosom i Realom, koji su pripremili podlogu za proboj u plej-of u kneževini Monako.

Metafora o grudvi snega koja je u prvim aprilskim danima dosegla veličinu i silinu lavine, pomalo podseća na nezaboravnu šampionsku 1992. Naravno, ne bi trebalo opsenarski praviti paralelu sa sezonom završenom čarobnom istanbulskom trojkom Saše Đorđevića, ali ne bi trebalo ni sputavati navijačka sanjarenja. Veliki snovi rađaju velike stvari.

Da napustimo polje snova, vratimo se u javu i pozabavimo kalkulacijom na kom mestu bi mogao da se završi Partizanov pohod i ko bi mogao da bude protivnik u plej-of seriji na tri pobede.

– Upravo su me informisali da ne možemo da budemo osmi, Možemo peti, šesti ili sedmi, ali to nije bitno – indirektno je poručio Obradović da njegov tim, u ovakvom zaletu, može da se nosi sa bilo kim.

Jedini scenario koji može da pogura crno-bele do petog mesta je pobeda nad Panatinaikosom u poslednjem kolu, poraz Fenerbahčea od Crvene zvezde u Beogradu i poraz Makabija od Reala u Tel Avivu. U svakom drugom krugu, sa dva ili tri tima sa istim skorom, startovaće u plej-ofu sa šeste pozicije. Ta opcija je i najrealnija pred završne bitke nikad ujednačenijeg ligaškog dela sezone.

Sve varijante po kojima bi završio na sedmom mestu podrazumevaju poraz od Panatinaikosa u “Areni” spremnoj za postavljanje novog rekorda u poseti, što samo po sebi nije realno. U tom malo izglednom scenariju, potrebne su pobede Fenerbahčea i Makabija i porazi Baskonije i Žalgirisa. Druga opcija su porazi Fenera, Makabija i Žalgirisa i pobeda Baskonije, treća pobede Makabija i Baskonije i porazi Fenera i Žalgirisa.

Kakva je situacija u vodećem kvartetu iz kog dolazi protivnik u borbi za majski fajnal-for u Kaunasu? Olimpijakos ne može da padne ispod drugog mesta, lidersku poziciju može da mu ugrozi samo Real trijumfom nad Makabijem. “Kraljevi” će biti treći ako izgube u Tel Avivu, a Barselona savlada Valensiju i u tom slučaju popne se na drugi stepenik. Monako ne može da se pomeri sa četvrtog i srešće se ponovo na crti ako se ispune uslovi da crno-beli skoče na peti.

Ako bismo birali najizgledniju opciju, Partizan će pokušati da prokrči put do Kaunasa sa šestog mesta u plej-of seriji sa trećeplasiranim Real Madridom. Dosta je bilo zamornih kalkulacija, u oblacima navijačkih snova može se slobodno izustiti da put do trona vodi preko “kralja”.

POBEDE U GOSTIMA

Panatinaikos – Partizan 89:91

Fenerbahče – Partizan 72:73

Crvena zvezda – Partizan 78:79

Žalgiris – Partizan 74:88

Bajern – Partizan 71:82

Virtus Bolonja – Partizan 79:88

Anadolu Efes – Partizan 84:97

Monako – Partizan 84:88

PLEJ-OF PROGNOZA

(1) Olimpijakos – (8) Žalgiris

(2) Barselona – (7) Makabi

(3) Real Madrid – (6) Partizan

(4) Monako – (5) Fenerbahče

Originalni članak:Novosti.rs