Sve jasnija slika šampiona

Partizan tokom priprema odigrao devet mečeva, u šest je pobedio, ali je u najjačim proverama gubio

Negde na polovini bazičnog dela priprema, dok je ekipa još bila na Kopaoniku, Željko Obradović, trener Partizana, sumirajući urađeno do tog trenutka, između ostalog je rekao:

– Tek kada budu počele prijateljske utakmice i prve provere, prvi put će se videti i neke stvari koje sada nisu dobro urađene i treba da se popravljaju.

I ne pokušavajući da nešto kao „uvije u oblandu”, Obradović je zaključio

– Tada nastaju problemi!

To je i potpuno normalno, pa i očekivano. Na to su svi u Humskoj bili spremni. Ovog leta, kao i svakog prethodnog.

– Već imamo iskustvo u tom smislu i reagovaćemo na sve za šta bude bilo potrebno da se reaguje – i to je rekao trener šampiona ABA lige.

Pripremne utakmice su došle i prošle. Za skoro mesec dana od tog razgovora, Partizan je odigrao devet prijateljskih utakmica. Tri u Banjaluci, pa protiv Fuenlabrade u Beogradu, tri na Superkupu ABA u Podgorici, da bi predsezonu završio turnirom u Atini. To je bila i najjača proba, a njoj je doživeo dva poraza. I to u dve utakmice koje je lako mogao da okrene na drugu stranu. I trebalo je da odu na drugu stranu. Nisu… Što bi moglo da se podvede pod ono „tada nastaju problemi” sa početka ove priče. Ali i ono „iskustvo” i „reakciju” na mestima gde treba da se reaguje.

Uostalom, to i jeste smisao prijateljskih utakmica. Ne da se na njima igra najbolja košarka, ne nužno ni da se svi  rivali pobeđuju. Mada, uvek je bolje novu priču počinjati iz pobeda. Važno je da se tim uigra, da „klikne”, da se kristališu lideri, da… Mnogo toga.

Obradović je to stavio u par rečenica. Odjavljujući se iz Atine, trener „crno-belih” je rekao:

– Bio je vrlo koristan turnir za nas da vidimo šta možemo pred takmičarske utakmice koje sada slede.

Dodao je još:

– Za nas su neke stvari sada jasnije.

Nije precizirao koje stvari i u kom smislu jasnije. Ali, gledajući sve ove utakmice Partizana jasno se videlo da „crno-beli” ne mogu bez Kevina Pantera i Zeka Ledeja. Videlo se i da bi Pi Džej Dužer mogao da bude baš značajno pojačanje. Ali i da Ognjenu Jaramazu ne prija baš uloga plejmejkera. Da je Frenk Kaminski sve sigurniji, kao i Balša Koprivica, što je čak i važnije jer svi znamo kako je izgledala prošla sezona mladog centra. Praktično izgubljena.

Nerealno je očekivati da će na početku sezone Aleksa Avramović nastaviti sa partijama kakve je pružao – recimo – nedavno na Svetskom prvenstvu. Tu do određenog pada mora doći, što je i prirodno. Ali, prirodno je i brzo posle toga očekivati partije slične onima iz Manile.

U dosta dobrom ritmu pripreme je odigrao i Danilo Anđušić, baš kao i Alen Smailagić… Ostali su bili tu negde na onome što se od njih i očekuje.

Svi ukupno imaju mnogo prostora da budu bolji. Onako – kako treneri vole da kažu – iz utakmice u utakmicu. Već od prve, protiv Mornara, u ponedeljak u „Štark areni”.

Originalni članak: Politika.rs