Stolica pred meču u Pazaru: Dobijam masovnu podršku (18h55min – mogući sastavi)

Ilija Stolica pred predstavnicima medija „kamenog lica” – kao atmosfera u Partizanu: produkt krize inicirane kiksevima protiv Radničkog u Nišu (3:3) i TSC-a u Humskoj (0:0) i ostavkom sportskog direktora Ivice Ilieva i „začinjene” neizvesnom budućnošću – šta će da bude večeras u Novom Pazaru?

– Teško gostovanje posle dva vezana remija. Pritisak je, kao i uvek, na maksimumu: poenta je da vidimo reakciju svih nas zajedno, pre svega igrača i da se što pre vratimo u pravi ritam i počnemo s pobedama. Protivnik je već dugo neugodan, ovog puta su u hendikepu – i oni i mi – igra se bez publike. Ambijent u Novom Pazaru, bez obzira na sve, mnogo volim, to je, tradicionalno, deo Srbije koji podržava fudbal, na kraju uvek zna da nagradi aplauzom pravu fudbalsku predstavu. Verujem da ćemo da se adaptiramo, njihova situacija na tabeli je, isto, nezavidna, međutim, ne sme to da nas zavara, kao referenca utakmica s Čukaričkim – videlo se da mogu da igraju i budu pozicionirani bolje nego gde jesu. S maksimalnom koncentracijom i zdravom dozom poštovanja idemo na tri boda – započeo je izlaganje šef struke Parnog valjka.

I, progovorio o skidanju pritiska sa ekipe, posle trećeg kola na minus četiri u odnosu na Crvenu zvezdu i, kao i svi partizanovci, šokirane odlaskom sportskog direktora:

– Jedino važno – da se okrenemo terenu i treningu. Uspeli smo dobro da izanaliziramo stvari i, u tom procesu u kom se nalazimo, pomerimo stvari na bolje. Atmosfera i energija nas upravo vraćaju na glavni i osnovni put – fudbal. Partizan, samim tim i ja, kao ozbiljan klub, ne želimo nijedne sekunde da se bavimo spekulacijama i neistinama u medijima – vezanim za sve stvari povodom odlaska direktora Ilieva. To su stvari koje su se dogodile i, naravno, nisu za sve nas jednostavne u klubu. Partizan je i mora da bude vezan za partizanovce – svako je dobrodošao. Sve druge stvari okrenule su priču u negativnom smeru, da dalje spekulišem na tu temu – bilo bi neozbiljno. Ono što je bitno: da izađemo još jači, čvršći i uvereniji da moramo kao ozbiljan klub, koji zna da se nosi s pritiscima i teškim trenucima – u ovom trenutku ih nije malo – da znamo da se s tim nosimo i nađemo rešenje, za mene uvek na jednom mestu – terenu.

Stolica je stavio akcenat na psihološku pripremu:

– Poenta je da svaka ekipa ima snagu u različitim aspektima: pored fudbalskog kvaliteta igranje u ovom klubu nosi veliki pritisak, maltene, prirodan. Ne treba da bude tako ekstreman, međutim, ovde se radi o akumuliranim stvarima. Pokazali su mi već na prvom treningu da je energija s kojom su okrenuti ka trenažnom procesu ono što može da izvede na glavni put. Vratili smo se bazičnim stvarima, sve drugo služi kao distrakcija, velika većina stvari koje pokušavaju da se stave u prvi plan namenski su napravljene. Igrači su toga svesni i to utiče na njih, način kako da izađu – dobar trening!

Partizan je, na svu muku, dodatno oslabljen: Saša Zdjelar otišao je u moskovski CSKA, Filip Holender u Vašaš. Hoće li da bude pojačanja i ko, po odlasku Ilieva, preuzima dovođenje igrača, možda, trener?

– Mi jesmo i moramo da budemo ozbiljan klub. Došao sam ovde sa idejom da neke stvari menjamo, započinjemo novu fazu u klubu – nije nimalo jednostavna: Sale Zdjelar je bio kapiten za primer, fantastičan momak u svim aspektima, Holender momak koji, nažalost, nije uspeo da pokaže pun potencijal, s druge strane – reprezentativac. Moramo obojici da se zahvalimo… to su samo dva u nizu odlazaka u prelaznom roku. Na 13, doveli smo šestoricu: ogromne su promene i zaokret, svako ko je dobronameran i želi dobro Partizanu razumeće da je potrebno vreme da se novi trener, ideja i stručni štab, ekipa i energija, usklade i krenu u željenom pravcu. Mnogo je razloga za ovakav start, nažalost – već se dogodio, s druge strane, svakom utakmicom sve može da bude bolje. Prelazni rok nije završen, juče sam razgovarao sa direktorom Vazurom – imamo „targete” postavljene na početku prelaznog roka, osnovna ideja – da na svakoj poziciji imamo dvojicu kvalitetnih igrača, uz njih – decu iz škole. Jasna su mesta koja fale, trudićemo se da taj posao podelimo između sebe i da završimo na pravi način, što je pre moguće, prelazni rok.

Stolica je suočen i s pitanjem: kakav je osećaj kad publika i javnost počnu da smenjuju trenera?

– Iskren da budem, ne vidim ko je krenuo da me smenjuje da bih mogao na tako nešto da vam odgovorim. Naprotiv, dobijam masovnu, veliku podršku, poruke sa hiljadu strana. Čak sam doživeo neke stvari… po fasadama zgrada crteže sa podrškama, ljudi su mi slali, čak se i šalili na tu temu…  Tako se i osećam. Naravno, nije prijatno s dva remija i osećanja, kao partizanovca, ne mogu da budu kako treba. S druge strane, svestan sam težine i veličine posla: u Srbije su, nažalost, traži instant rešenje, stvari koje treba da idu preko reda i što je pre moguće. Verujem samo u rad, kontinuitet i znanje. Došli smo da stvari pokrenemo u pozitivnom pravcu, mnogo se promena desilo i siguran sam da pravi partizanovci to znaju i osećaju. Oni koji to nisu… i za njih sam siguran da imaju razloge zašto neke stvari rade, zašto spekulišu i iznose neistine.

Partizanov komandant, shodno potpitanju – koliko je vremena potrebno za proces, ostao je nedorečen:

– Sam proces će to, jednostavno, da pokaže. Verujem da smo na dobrom putu: glavni fokus – utakmica u Novom Pazaru i želja da pobedom krenemo ka sledećim ciljevima i izazovima.

Na konstataciju da nije uobičajeno da sportski direktor napusti funkciju usred prelaznog roka i da je na predstavljanju delovalo da je saradnja sa šefom struke odlična, Stolica je kazao:

– Neozbiljno bi bilo da bilo koga drugog komentarišem… Nikakvih sukoba nije bilo, naročito ličnih, jasno vam je iz saopštenja direktora… Okolnosti su takve i primorani smo da se u hodu oporavljamo. Nije dobar i jednostavan trenutak, gubitak sportskog direktora nije jednostavna stvar, moram da poštujem lični stav i privatnost takve odluke. Sve drugo što je bilo vezano za bilo kakav sukob, jasno vam je iz saopštenja direktora i mog odgovora, da su to potpuno spekulacije i neistine na svim nivoima.

Po Iliji, čak i da je posle kataklizme na Čairu tražio da ode Ivica!?

– Ista stvar, odgovor: spekulacije i neistine nije ozbiljno da komentarišemo. Sve stvari koje sam uspeo da čujem, a dobijali smo mnogo informacije, za mene su neistinite. Videli ste iz saopštenja i stava direktora kakvo je njegovo mišljenje.

Novinare je interesovalo i kako je nekadašnji selektor mlade reprezentacije pregurao proteklu sedmicu:

– Iznenađujuće… Ko me poznaje privatno: kad imam osećaj da sam na putu ispravnosti i istine, jasnog cilja, naročito na čelu veličine kao što je Partizan, za mene ne postoje kompromisi i prepreke. To mi daje ogromnu energiju, želju i satisfakciju da sve te poteškoće prebrodimo i izvedemo na pravi put. Ko god mi se, lično, bude našao na putu, dok god budem mogao da nosim te stvari kao do sada, prepreke neće postojati. Naravno, normalno je da bude malih prepona, međutim, krajnji cilj se zna – svi smo došli da uradimo stvari za dugoročnu dobit Partizana.

Nametnulo se: šta navijači mogu da očekuju protiv Novog Pazara?

– Sistem i ideja igre uvek je jasna, ono što je različito – kako je neko formacijski raspoređen na terenu. Analizirao sam mnogo utakmica, prošla protiv TSC-a – ogromna je bila količina poseda na strani Bačkotopolčana, sad – stvari su bile drugačije, na žalost, nismo to krunisali golom, to bi, verovatno, donelo preko potreban mir. Međutim, možda su nekad i ti nemiri potrebni da se sve protrese i pokrene nova energija, kod ekipe inat da postavi stvari na mesto. Na pripremama smo u poslednjoj liniji imali Jevtovića i Šehovića, centralni bekovi nisu bili tu, na žalost – Rikardo je bio povređen. Sve je to uslovilo da ne bude tečno kao što bismo voleli, uz pritisak koji nose prvenstvene utakmice. Verujem da će insistiranjem na jasnom zahtevu stvari dolaziti na mesto i kad ekipa počne da pobeđuje imaće samopouzdanja i početi da igra kako tražimo.

Protiv Radničkog problem je bila odbrana, u duelu s TSC-om napad…

– Očekujem da nemamo probleme. Stvari su tim redosledom dovođene u red. U prva tri kola imali smo dva derbija – to su ekipe koje poseduju kvalitet i potencijal. Davno je to iza nas, arhivirano, Novi Pazar je prioritet svih prioriteta, želimo da krenemo na pravi način.

Originalni članak: Sportski žurnal