SALDANJA SE POHVALIO: SAMO JEDAN BRAZILAC JE DAO VIŠE GOLOVA OD MENE OVE SEZONE U EVROPSKIM LIGAMA

Partizanov napadač već napustio Beograd

Najbolja sezona u profesionalnom fudbalu je okončana. Došao, video, ostavio trag i već otišao. Za Mateusa Saldanju je boravak u Srbiji završen pre poslednjeg kola, pošto je uz dozvolu kluba napustio Partizan i propustiće završni duel u okviru plej-ofa sa kragujevačkim Radničkim (subota, 18.00, TV Arena Premium 1).

To znači da neće biti u prilici da podeblja ionako dobar učinak, oličen u podatku da je postigao 17 golova i trenutno je sa Milošem Lukovićem iz IMT-a prvi strelac Mozzart Bet Superlige. Hoće li osvojiti Zlatnu kopačku takmičenja očigledno mu nije važno, zaputio se u Brazil i na privremenom oproštaju od Beograda dao sebi oduška. Pohvalio se Saldanja podatkom da je na drugom mestu liste najefikasnijih Brazilaca u ligama širom Evrope.

Nije malo dostignuće, ako se zna da na hiljade momaka iz te države igra na teritoriji Starog kontinenta. Samo je jedan dao više prvenstvenih golova od Saldanje. U pitanju je Igor Tijago, koji je u dresu Klub Briža bio precizan 18 puta na belgijskim terenima. Partizanov napadač ostavio je iza sebe i te kako poznata imena u svetu fudbala i time se pohvalio na društvenim mrežama, pre nego što se ukrcao u avion čija je krajnja destinacija Južna Amerika.

Saldanji u leđa gleda Vinisijus Žunior, jer je dao 15 golova za Real u Primeri. Slično važi za Evanilsona, autora 15 pogodaka u opremi Porta. Na koti 11 nalazi se Rišarlison, jer je toliko puta pogodio za Totenhem u Premijer ligi. Po deset puta su bili precizni Andre Silva (pre nego što je napustio Vitoriju Gimaraiš i prešao u Sao Paulo), Realov Rodrigo i Vilijan Žoze iz Betisa.

Neko će primetiti da su takmičenja neuporediva i reći da neukusno konstatovati da je Saldanja bolji od Vinisijusa. Tačno! No, sam pogled na listu njemu i te kako znači, jer je odigrao sezonu života i ko zna kakve bi mu brojke bile da se početkom prolećnog dela prvenstva nije povredio i odsustvovao više od dva meseca. Čak i tako rovit je dao gol Crvenoj zvezdi u prvom derbiju u 2024. i ciklus završio kao nikad pre. Štaviše, kad se zbroje svi golovi na prethodnim adresama (Brazil, Kina, Južna Koreja i Azerbejdžan) Saldanja ne može da dobaci do 17, koliko ih je postigao u Partizanu.

Zato je i dobio voljno da ode na raspust pre drugih. Dogovor sa rukovodiocima je da se pojavi u „Zemunelu“ 16. juna, plan je da odradi pripremni period, učestvuje i na turniru u Moskvi, odigra kvalifikacije za Ligu šampiona, pomogne Parnom valjku u pokušaju proboja ka grupnoj fazi Lige šampiona, a onda bi mogao da bude prodat.

To žele i on i klub. Svi osim navijača. Mada, za njihov stav niko u Humskoj ne mari.

Originalni članak: Mozzart sport