PRVO FINALE PARTIZANA – Parni valjak gazi Albance za proleće u Evropi

Ili jesi, ili nisi: terazije pred uzdanicama Parnog valjka uoči večerašnjeg duela sa Skenderbegom, krucijalnog po pitanju prolećnih ambicija u Evropi. Trijumf kao garant razbuktale buktinje sna o reprizi jeseni 2004. upamćene po „ostavljanju zimnice” za međunarodnu scenu, remi i poraz – opcije o kojima u Humskoj niko ne sme ni da pomisli!

– Pred nama je jedno od dva finala kod kuće za plasman u nokaut fazu takmičenja. Odgovara nam samo pobeda, nju ćemo i da tražimo. Partizan će da igra kao i uvek, kako mu istorija nalaže: ofanzivno, otpočetka – jasan je šef struke crno-belih Miroslav Đukić.

Iz Albanije, pak, stiže aber: Iljir Daja će da izvede tim s trojicom napadača.

– Igrao je i u Elbasanu tako, neće ni ovde ništa da promeni…

Signal, možda, da i Partizan konačno upari Tavambu i Ožegovića: efikasne u poslednje vreme, bez obzira na status – startera ili rezervista.

– Moguće je da zaigramo s dva špica, s jednim i sa polušpicem. Rotirali smo ih, probali oba sistema, videćemo.

Stručni štab srpskog prvaka zna sve pojedinosti o lideru albanskog prvenstva, kao „očenaš”.

– Reč je o dobroj ekipi, svaki pojedinac može da bude opasan u nekom trenutku.

Meč sa Albancima, pored rezultatskog, stavlja Partizan i na organizacioni ispit. Tema koja je na jučerašnjoj konferenciji zanimala i novinare – pratioce Skenderbega, otud – šta je crno-belima bitnije: tri boda ili da uzvrate gostoprimstvo?

– I jedno i drugo. Lepo smo primljeni u Tirani i Elbasanu. Nadam se da ćemo da se revanširamo gostima.

Albance je zanimalo i da li Miroslav Đukić očekuje probleme:

– Ne, nikome od nas nisu potrebni problemi. Neophodan nam je fudbalski spektakl, želimo da se priča o fudbalu, ni o čemu drugom. Vreme je da se zbližimo, da sport odluči ko je bolji.

Komandant Parnog valjka imao je i poruku za Grobare:

– Nadamo se da će na terenu da bude fer i sportska borba. Nesportskim detaljima nije mesto na stadionu. Verujem da smo naučili lekcije i da je vreme da se okrenemo normalnim stvarima. Apelujem na publiku da fer navijanjem pomogne Partizanu.

Đukić, upitan od predstavnika srpskih medija da li očekuje provokacije, želeo je da naglasi:

– Najveći si Srbin i partizanovac ako bodriš svoju ekipu i ne vređaš i omalovažavaš protivnika. Nadam se da neće da bude provokacija. Imamo hiljade lekcija koje nas nigde nisu dovele. Ako nas UEFA ponovo kazni zbog ružnog skandiranja, onda vodimo svoj tim u propast. Trebalo bi da volimo našu Srbiju i Partizan, ne da blatimo rivala.

Tekst :Sportski žurnal