Pet godina u iščekivanju titule, 1983!

Na današnji dan, 4. juna 1983. godine, Partizan je slavio u derbiju 3:2 i tako napravio značajan korak ka pet godina čekanoj tituli prvaka države, devetoj po redu.
Pred samu utakmicu, spiker na stadionu u Humskoj javio je da je zagrebački Dinamo, glavni konkurent, izgubio u Mostaru. Kako su crno-beli imali prednost na tabeli, jedan bod viška, postalo je jasno da „večiti derbi“ ima dodatnu težinu. Pobeda bi značila i skoro sigurnu titulu, posle nekoliko loših sezona.
Tadašnji Stadion JNA bio je krcat. Više od 50.000 ljudi posmatralo je utakmicu u kojoj je Partizan bio bolji tim od početka do kraja. Zvonko Varga doneo je prednost u 35. minutu, Dragan Mance u 61. povećao vođstvo ekipe Miloša Milutinovića, a ni gol rivala, tri minuta kasnije, nije promenio stanje na terenu.
Ponovo Mance, u 76. minutu, još jedan primljen gol u finišu, ali i velika pobeda – 3:2, dovoljno za veliko slavlje navijača Partizana.
Tri kola pre kraja sezone, ekipa Miloša Milutinovića imala je tri boda više od Hajduka i Dinama, šest više od niškog Radničkog.
Te junske večeri odlično su odigrali Smajić i Varga, sasvim dobro cela ekipa, a Dragan Mance postigao je dva gola, prethodno „polomivši prečku“ pri rezultatu 0:0.
Igrali su Ranko Stojić, Miodrag Radović (od 81. Sead Mašić), Slobodan Rojević, Aleksandar Trifunović, Miodrag Ješić, Ljubomir Radanović, Admir Smajić, Zvonko Varga, Dragan Mance, Momčilo Vukotić (od 73. Zoran Dimitrijević) i Dževad Prekazi.
„Zasluženo smo pobedili u velikoj igri i nad velikim rivalom. Bila je to vrhunska partija mojih fudbalera, od srca im čestitam. Ovo je pravi fudbal, ovo je pravi Partizan,” prokomentarisao je utakmicu Miloš Milutinović, a najbolji pojedinac derbija, Dragan Mance, bio je kratak.
„Obećao sam dva gola i obećanje sam ispunio. Ostavite me da se na miru radujem.”

Zvanični sajt FK Partizan