Partizanovi reprezentativci spremni za Svetski kup u Beogradu

Tekst sa zvaničnog sajta VK Partizan

Beograd i Regatna staza na Savskom jezeru od petka do nedelje (5-7. maj 2017) biće mesto prvog okupljanja svetske veslačke elite u 2017, koja će se boriti za odličja na prvom ovogodišnjem Svetskom kupu. U konkurenciji takmičara i takmičarki iz 26 zemalja, među kojima će biti brojni učesnici olimpijskih igara, uključujući i one koji su se lane osvajali medalje u Riju, naći će se i desetorica srpskih reprezentativaca, od kojih su čak sedmorica iz Veslačkog kluba Partizan i dvojica trenera. Naši prošlogodišnji olimijci veslaće u dva čamca. Miloš Vasić i Nenad Beđik nastupiće u dvojcu bez kormilara, disicplini u kojoj zajedno s velikim uspehom veslaju gotovo tri godine. S druge strane Marko Marjanović, koji je u Riju bio u dubl skulu sa Andrijom Šljukićem, na Svetskom kupu u Beogradu veslaće u skifu. Trener ovih čamaca Nebojša Ilić kazao je da su Vasić, Beđik i Marjanović maksimalno spremni da pokažu svoju pravu vrednost na prvom velikom međunarodnom takmičenju u ovoj sezoni.

– Očekujem, pre svega, da naš reprezentativni dvojac bez kormilara i skif u prvom susretu sa konkurencijom svetskog kalibra izveslaju rezultate za koje su sposobni u ovom trenutku i da dokažu visok međunarodni standard. Oba čamca su u proteklom periodu postizala izuzetno dobre rezultate, kako na testovima tako i na njihovoj prvoj zvaničnoj regati u 2017, Croatia Open u Zagrebu, gde je Marjanović u finalu skifa za manje od dve sekunde izgubio od Martina Sinkovića, olimpijskog pobednika iz Rija u dubl skulu. Ne razmišljam o konkurenciji u Beogradu, bitan mi je samo nastup naših čamaca, a ako izveslalju ono što bi trebalo i ono što moraju plasman u A finale bi se podrazumevao – istakao je Ilić, šef stručnog štaba našeg Kluba.

Po rečima mlađeg člana dvojca bez kormilara, 26-godišnjeg Vasića, regata u Beogradu biće idealna prilika za proveru pred Evropsko prvenstvo u Račicama koje je na programu krajem maja.

– Iako Beđik i ja u ovoj kombinaciji veslamo gotovo tri godine biće ovo prvi put da se na ovako velikom takmičenju predstavimo pred domaćom publikom. To će nam biti motiv više da pružimo više od svog trenutnog maksimuma. Dobro smo trenirali celu zimu što se i videlo po rezultatima na treninzima i prvoj regati u ovoj godini – „Croatia Open-u“, a sada ćemo videti na delu gde smo u odnosu na svetsku konkurenciju. Međutim, u takmičenje na Adi Ciganliji ulazimo bez rezultatskog opterećenja i doživljavamo ga kao svojevrsno zagrevanje za šampionat Starog kontinenta u Češkoj koje će uslediti krzo tri nedelje. Upravo za to takmičenje ćemo „špicirati“ formu u ovom delu sezone. Konkurencija u Beogradu biće po meri budući da će među 14 prijavljena čamca nastupiti pet-šest posada svetske klase. Između ostalog, za rivale ćemo imati čamac Britanije Davson, Rositer, koji je bio drugi na njihovoj izbornoj regati u dvojcu, kao i sjajne posade Holandije, Češke, Španije… – kazao je Miloš Vasić.

Marko Marjanović će veslati u disciplini u kojoj je u Beogradu prijavljeno najviše čamaca – 21.

– Nisam imao priliku da se u dosadašnjoj karijeri često takmičim u skifu, najspecifičnijoj disciplini u veslanju, u kojoj sam poslednji put na nekom velikom takmičenju nastupio pre čak osam godina. Međutim, ovu sezonu ću najverovatnije morati da izguram u ovom čamcu, što će biti jedno sasvim novo iskustvo za mene. Odlično sam trenirao, u Zagrebu izveslao četiri jako dobre trke iz punog treninga, a Svetski kup u Beogradu će biti prilika da pokušam da se nadogradim, isprobam razne taktike, postignem svoja najbolja vremena u ovom čamcu i vidim na čemu bi još trebalo da radim do početka Evropskog prvenstva. U rezultatskom smislu nemam opterećenje, a u ovom trenutku plasmanom do osmog mesta bio bih prezadovoljan. Tim pre što će u Beogradu veslati izuzetni skifisti kao što su Hrvati Martin, olimpijski viceprvak, i Sinković, olimpijski pobednik u dubl skulu, Kubanac Rodrigez i Litvanac Galisanskis, finalisti Igara u Riju, Azerbejdžanac Aleksandrov, Bugarin Jotov… – istakao je 31-godišnji Marjanović i dodao – Srećan sam što ću veslati pred domaćom publikom i pred mnogim poznatim licima. To će u meni probuditi posebna osećanja, a ovu priliku koristim da pozovem sve poklonike veslanja i sporta uopšte da dođu u petak, subotu i nedelju na Adu Ciganliju i da podrže srpsku reprezentaciju na ovom takmičenju. Pogotovo, što će imati retku priliku da na delu vide neke od najboljih svetskih veslača i veslačica današnjice. Među njima će biti veliki broj osvajača olimpijskih medalja iz Rija.

Partizanov reprezentativni četverac bez kormilara Aleksandar Beđik, Igor Lucić, Igor Đerić i Damjan Lazić u Beogradu će imati „vatreno krštenje“ na velikoj sceni.

Osim Lucića, koji ima određeno međunarodno iskustvo, ali koji je, što se velikih takmičenja tiče imao dvogodišnju pauzu, seniorima B Beđiku, Đeriću i Laziću, ovo će biti prvo veliko međunarodno senorsko takmičenje. Radili su dobro u proteklom periodu, spremni su i jedini zadatak im je da postignu svoje najbolje vreme. Konkurencija će biti jaka. U četvercima će nastupiti mnogi učesnici olimpijskih igara, a po kvalitetu možda iskaču Britanci i Holanđani – smatra trener teškog četverca Aleksandar Ivković, inače prvi trener VK Partizan.

Štroker teškog četverca je 19-godišnji Damjan Lazić, najmlađi član srpskog tima u Beogradu, koji je lane izveslao svoju poslednju junorsku sezonu osvojivši evropsku juniorsku vicešampionsku titulu u četvercu sa kormilarom.

– Pre četiri nedelje u Zagrebu ovaj čamac je imao svoju prvu zvaničnu trku. Od tada smo se dodatno uveslali, maksimalno smo spremni, iako i dalje imamo prostora za napredak. Iako sanjamo finale, osnovni cilj biće nam da izveslamo svoje najbolje trke. U tom slučaju nećemo imati za čim da žalimo bez obzira na konačan plasman. Iako su u čamcu tri različite generacije, odlično se slažemo, a atmosfera je na najvišem nivou, što je uostalom preduslov dobrih rezultata. Mnogo nam znači prisustvo Lucića, jedinog koji je senior A i koji ima iskustvo u seniorskom veslanju – ističe Lazić i dodaje – Posebno sam srećan jer ću upravo u Beogradu debitovati na velikoj seniorskoj sceni. Na Adi Ciganliji poznajem svaki kamenčić, a prisustvo roditelja, rođaka i prijatelja na tribinama biće mi veliki podstrek da izveslam svoje trke života.

Pored naših reprezentativnih čamaca boje Srbije u Beoradu braniće i Miloš Stanojević iz Tamiša u skifu za lake veslače, te Petar Jovanović i Marko Jošić iz Čuruga u dubl skulu za lake veslače. Žreb kvalifikacionih grupa biće obavljen u četvrtak, 4. maja. Kvalifikacije i trke repesaža su dan kasnije. Polufinala, C i D finala na programu su u subotu, 6. maja, a A i B finala u nedelju.