Partizanov “ol in”, ovo je karta na koju će igrati Željko Obradović

Željku Obradoviću je pao kamen sa srca kada je prošlu sezonu završio sa trofejem u rukama, prvim od povratka u klub u kom je sve počelo, a na koji se odlučio pre dve godine. Iskusni strateg, jasno je, tu ne namerava da se zaustavi. Sa još jačim timom započinje novu epizodu u Partizanu sa najvišim ciljevima – gde je primarni cilj odbrana trona u ABA ligi.

Mislilo se da će se sa Obradovićem Partizan odmah vratiti i trofeju, ali ne funkcioniše sve baš tako. Trebala je jedna sezona iskusnom treneru da sklopi ekipu, složi kockice, opipa puls i privikne se na prilike u srpskoj košarci i na novi tim.

Partizan je i tada bio u vrhu regionalne košarke, ali nije uspeo da postane šampion, pošto je u finalu izgubio od Crvene zvezde sa 3:2 u seriji, a nesrećno su izgubili od Burse Evrokupu.

Naredna godina i tim u kom ima igrače koje poznaje i koji se uklapaju u Partizanovu i njegovu filozofiju pokazali su da je sve na mnogo ozbilnijem nivou, da je Željko napravio ono što je hteo, ostavi prepoznatljiv pečat, pa su i ciljevi bili veći. Prvi je Obradović odmah istakao – ABA liga.

– Primarni cilj koji smo postavili ispred sebe je od početka bila ABA lige, i pretpostavljam da ćemo biti na nivou motivacije koji je bio prisutan do sada, možda čak i motivisaniji – rekao je posle ispadanja iz Evrolige pred finalni turnir, kada su ispustili prednost od 2:0 u seriji protiv Real Madrida.

Vratio je trofej posle decenije čekanja

Tako je i bilo. Trebalo im je malo vremena da se oporave i podignu, a onda su u finalnoj seriji protiv Crvene zvezde pokazali koliko im je stalo da uspešnu sezonu završe tako što će ispisati istoriju, pošto se na kraju uspeh broji samo u titulama..

Tako su se crno-beli posle decenije domogli trofeja, koji je godinama pre toga bio u njihovom vlasništvu. On je bio potvrda uspeha tog tima i povratka kluba na staze stare slave. Njime su omogućili i igranje u Evroligi, što je primarni motiv.

Oni su karta na koju Žoc igra

Partizan u sezonu kreće sa glavnim igračima iz prošlogodišnjeg tima, uz pojačanja koja je pažljivo birao, pa se sada može reći da su po imenima još jači.

Ipak, da možda još uvek nije kraj sa pojačanjima Obradović je istakao na konferenciji pred početak sezone.

Iskreno razmišljamo o još jednom visokom igraču, ali ne po svaku cenu. Mi smo izanalizirali i ako budemo dovodili, tačno znamo profil igrača kakav želimo. Na tržištu postoje neki igrači, ali ja nikad nisam hteo da žurim. Ovaj tim je dobar, raduje me hemija i želja igrača, raduje me kako su se četvorica novih uklopili – rekao je.

Prvo ABA pa Evroliga”

On je istakao da se ciljevi crno-belih nikada ne menjaju – razmišljaju samo o trofejima.

– Očekivanja su uvek ista – da damo sve od sebe, da imamo svi u našim mislima naše predivne navijače koji nam daju energije, koji su prošle godine nosili tim. Da se ponovi sezona u kojoj smo imali taj odnos između nas i njih i koji je doveo do toga da ekipa igra na najvišem mogućem nivou. To je jedini cilj. U oba takmičenja, prvo ABA liga, a onda i Evroliga. Imamo još pet dana do prve zvanične utakmice. Probaćemo da iskoristimo, da probamo da otklonimo sve one slabosti koje smo imali u pripremnom periodu i da insistiramo na dobrim stvarima i da što spremniji dočekamo sezonu, koja je izazovna u svakom pogledu. Sa neverovatnim brojem utakmica. već u prvom mesecu deset, u sledećem deset, a u decembru i januaru po 11 utakmica. Prva četiri meseca, 42 utakmice. To znači da će biti potrebno da svi igrači budu spremni – dodao je.

Ambicije su, podvukao je, najveće su u svakom trenutku. 

– Ne postoji ni jedan igrač ni član stručnog štaba koji u podsvesti nema to. Pretpostavljam da je tako i sa navijačima. To je logično i na neki način dobro. Treba spustiti loptu u smislu realnosti, da se pogleda šta su ostali timovi doveli. Kako su promenili rostere, koliko klubova ima koji su imali loše sezone i reagovali su zato i pravili su budžete koje su pravili. Iz tog razloga mi nemamo pravo da proglašavamo sebe sad timom koji sigurno ide na Fajnal for… Da ćemo se boriti i dati sve od sebe iz utakmice u utakmicu, e sad dokle ćemo da stignemo videćemo, a meni je drago ako moji igrači razmišljanju na taj način. Niko ništa nije uradio u životu ako nema ambiciju.

Veliki broj pojačanja već je stigao da se uklopi u sistemu crno-belih.

– Novi momci su bili prvog dana novi, sada su tu već mesec dana, tako da rade, trude se. Atmosfera je dobra. Pokušavamo da pomognemo jedni drugima. To je najvažnije od svega. Pripremni period za to služi, da neke stvari isplivaju na površinu i da se vidi šta bi to trebalo da bude na višem nivou da bi bili u mogućnosti da se takmičimo sa svim timovima u ABA ligi i Evroligi – naveo je, a imao je šta da kaže i o onima koji su ostali:

– Ja želim da se zahvalim Panteru i Ledeju što su ostali, oni su imali neuporedivo veće ponude finansijske ali odlučili su se da ostanu. Pretpostavljam da je uticao i odnos koji ja imam sa njima, koliko ih ljudi vole, koliko im je sve poznato u vezi Partizana, i grad, i sredina u kojoj uživaju. Tako smo i razgovarali sa njima. Balša Koprivica je potpisao novi ugovor znajući da nigde drugde neće imati takvu priliku“.

Ozbiljno računa na Avramovića

Pričalo se mnogo o organizatoru gre crno-belih, a trener Obradović je istakao da ima čoveka od poverenja na toj poziciji.

– Aleksa koji treba da shvati da treba da bude jedan od lidera ovde. On zna kako je sarađivati sa mnom. Njegova uloga plejmejkera u reprezentaciji je posledica toga što smo pre dve godine pričali on i ja o tome, ja sam mu rekao treba da igra na pleju iako ceo život igra na dvojici jer tu nema mesta u reprezentaciji. I uspeo je kroz krvav rad da selektor stekne poverenje u njega, da stekne poverenje saigrača u reprezentaciji, da ga proglašavaju za jednog od najboljih odbrambenih igrača u ovom trenutku, sve to on treba da da i Partizanu. Što ne sumnjam. Njegova ambicija je ogromna, on voli košarku, voli ljude i nadam se da će u tom stilu i nastaviti.

I ove sezone popularni Žoc velike nade polaže u navijače, koji su njihov šesti igrač.

– Ponosni smo na tu činjenicu, prošle godine smo oborili sve rekorde u broju naših navijača na utakmicama u ABA ligi, Evroligi. Neverovatan broj. Nadam se da će ponovo biti na istom nivou. Tu podršku igrači osećaju. Prva i osnovna stvar koju tražim od njih, da kad izađu pre početka utakmice. Ponosni smo na naše navijače što ta slika odlazi iz Beograda. Nadamo se i verujemo da reprezentujemo Srbiju i grad Beograd na najbolji mogući način – završio je Obradović.

Partizan u novu sezonu kreće u ponedeljak, 2. oktobra, kada će dočekati Mornar iz Bara.

Originalni tekst Sportal.blic.rs