Partizane, ”di-fens”!

Problemi se ponavljaju iz utakmice u utakmicu, na jedan ili drugi način.

2022 Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Posle poraza od Crvene zvezde, navijači Partizana su jedva čekali četvrtak i utakmicu sa Valensijom u ”Štark areni”, koja se smatrala odličnom prilikom da se prekine niz od tri uzstopna poraza u proteklih desetak dana.

Međutim, ta očekivanja nisu ispunjena, Partizan je pretrpeo novi poraz i slobodno se može reći jedan od najbolnijih od početka sezone. Valensija je meč dobila posle produžetka rezultatom 100:96, a u regularnom toku meča bilo je 84:84.

Ove ”stotke” sve više bodu oči svima koji navijaju za Partizan, bez obzira što se sinoć igralo pet minuta duže. Ovo je već četvrti put od početka sezone u Evroligi da Partizan prima 100 i više poena. Počelo je u Berlinu protiv Albe u porazu 100:84, zatim je Partizan primio 103 poena od Baskonije u Vitoriji, doduše opet posle produžetka, treći put je to bilo pre osam dana protiv Reala u Madridu (105:97), a četvrti put sinoć protiv Valensije.

Kako sada stvari stoje, Partizan bi mogao da bude prvi tim u Evroligi koji će ove sezone preći brojku od 1000 primljenih poena, a to bi moglo da se desi već u sledećem kolu protiv Crvene zvezde (trenutno su crno-beli na 939 primljenih poena, za sada najviše u Evroligi)

Uz maksimalno razumevanje nezavidne kadrovske situacije u kojoj se Partizan nalazi i da mu od početka sezone nedostaje nekoliko veoma važnih igrača u rosteru, pogotovo na centarskim pozicijama, utisak je da za jednu ozbiljnu evroligašku ekipu Partizan pokazuje previše nedostataka u odbrani.

Možda je najdrastičnije bilo ono što je Partizan dopustio protiv Crvene zvezde krajem druge i četvrte četvrtine, kada su se Zvezdini košarkaši maltene ”šetali” do Partizanovog koša, a Nedović i Vildoza su u većem delu meča bili dominantni pre svega u akcijama jedan na jedan.

Međutim, čini se da kako Partizan popravi jedan segment u odbrani, tako se pojavi ”pukotina” na nekoj drugoj strani. Tako je sinoć protiv Valensije ogroman problem bio defanzivni skok, tokom čitavog meča.

Iako Partizan u svom timu ima jednog od najboljih skakača Evrolige, Matijasa Lesora, koji je i sinoć uhvatio deset lopti i ništa mu se ne može zameriti, pogotovo jer je igrao nedovoljno oporavljen od povrede lakta, crno-beli su bili toliko inferiorni u skoku da su na kraju imali čak 14 skokova manje od španskog tima – 37:23.

Trener Obradović je taj Partizanov skakački učinak nazvao sramnim, ali to se pre svega odnosi na ostatak ekipe koja je zajedno jedva premašila broj skokova koje je Lesor sam ostvario u ovom meču.

Zahvaljujući tome, Valensija je sinoć uspela da značajno ublaži svoje napadačke probleme i iz više pokušaja je uspevala da dođe do Partizanovog koša.

Kada je u pitanju Partizanov napad, tu se crno-belima ne može previše zameriti, jer su među najefikasnijim ekipama u Evroligi, ali sinoć mnogima nije bilo jasno zašto je Madar odigrao tek 13 minuta iako je to vreme odlično iskoristio i upisao 13 poena. On je odlično i počeo utakmicu, napadački je povukao ekipu od samog starta, ali je kasnije pao u drugi plan. Takođe, još jedan odličan šuter Danilo Anđušić je protiv Valensije odigrao svega šest minuta, pa se postavlja pitanje da li bi Partizan mogao sinoć da njihovim napadačkim kvalitetima anulira sve propuste u odbrani da su njih dvojica duže bili na terenu.

Donekle je i to objasnio trener Obradović posle meča na pres konferenciji, kada je otkrio da je baš zbog problema u skoku forsirao neku drugu petorku, a tu Madar i Anđušić teško da bi mogli da budu od velike pomoći.

U najkraćem, Partizanov problem je odbrana u najvećem broju utakmica od početka sezone, ali utisak je da dok se ekipa ne kompletira, teško će po tom pitanju biti nekog značajnijeg boljitka.

Navijači Partizana često tokom utakmica skandiraju ”Partizane, napadaj”, ali ove sezone bi neki drugi slogan možda bio prikladniji, nešto kao kada u NBA ligi zagrmi ”DEFENCE!”

Originalni tekst Sportske.net