Partizan se podigao iz pepela, ali još dosta treba da se popravi

Crno-beli došli nadomak grupne faze Lige konferencija, napravljen je prvi korak ka izlasku iz krize, ali je veliki posao pred trenerom Gordanom Petrićem i upravom kluba da do kraja prelaznog roka reše goruća pitanja.

Foto: Starsport

Partizan je ubedljivo savladao Hamrun sa Malte sa 4:1 u prvom meču plej-ofa za Ligu konferencija i tako bar delimično popravio utisak s početka sezone. Drugom pobedom u nizu, crno-beli su skoro obezbedili grupnu fazu trećeg po jačini takmičenja i evropsku jesen, jer je teško poverovati da rival skromnog kvaliteta može da nadoknadi ovako veliki minus.

Pobeda koja za Partizan znači veliko psihološko rasterećenje posle očajnog niza i velikog nezadovoljstva navijača ipak ne može da sakrije brojne probleme koje ovaj tim ima. Iako su bili vidljivi pomaci u igri, bilo je jasno da bi iole ozbiljniji rival bez problema kaznio sve propuste i evidentne nedostatke.

Defanziva koja je problem od početka sezone, a naznake toga su bile viđene i krajem prošle, ponovo je bila problematična. Maltežani su u više navrata opasno pretili Partizanu, a nako što su smanjili na 3:1, mogli su u kratkom roku da unesu totalnu dramu u meč.

Jasno je da problemi u defanzivi nisu vezani samo za poslednju liniju, jer rivali previše lako dolaze do odbrane.

Odlaskom Saše Zdjelara je ostala velika rupa na poziciji zadnjeg veznog koju Ljubomir Fejsa ne uspeva da zakrpi, dok je Kristijan Belić daleko od startnih 11 pre svega zbog nedostatka iskustva.

Zbog toga su sve glasnije informacije da Partizan želi čvrstinu u sredini, pa se pominju dolasci Gojka Cimirota iz Standard Liježa, kao i Hamidua Traorea, koji je igrao sa Fusenijem Dijabateom u Gireunsporu. Obojica su prevashodno defanzivni vezni igrači koji kvare igru rivala, sa kapacitetima da doprinesu i organizaciji igre.

Foto: Starsport

Iako su u Humsku vratili Svetozara Markovića da poboljša krvnu sliku odbrane, mladi igrač se do sada nije snašao, a štoperi sve češće polaže oružje pred malo bržim igračima. Ukoliko Gordan Petrić želi da igra ozbiljniji fudbal, treba mu štoper mnogo boljih tehničkih i brzinskih kvaliteta do kraja prelaznog roka.

Ni pozicija desnog beka nije rešena. Iako je Marko Živković odigrao solidan meč protiv Hamruna, kvalitet rivala i sistem sa tri štopera olakšali su mu život, ali je do sada bila vidljivo da sa ozbiljnijim protivnicima ne može da se izbori, a pitanje je da li će Petrić i dalje forsirati igru sa trojicom pozadi.

Ni Aleksandar Filipović nije mnogo doneo na toj poziciji, a činjenica je da je on primarno štoper. Moderan fudbal bez kvalitetnih bekova je nemoguće igrati i o tome bi morali da razmišljaju u klubu.

Iako je napadački Partizan odigrao dobro i pored četiri gola stvori veliki broj šansi, falilo je tečnosti i bolje organizacije u pozicionoj igri. Golovi su bili posledica agresivnog pritiska na poslednju liniju Hamruna i forsiranje grešaka, a bilo je vidljivo da u pozicionoj igri fali igrač koji bi ponudio rešenje u kreaciji. Patrik Andrade je u novoj formaciji dao doprinos u tom segmentu, ali je i pravio mnogo grešaka i bilo je evidentno da mu nije prirodno da bude kreator, već opasan igrač iz drugog plana.

Jedini pravi plejmejker je Bibars Natho, ali je teško očekivati da on iz meča u meč može 90 minuta sam da nosi Partizan, dok su alternative mladi fudbaleri koji ne dobijaju pravu šansu.

Partizan je napravio prvi korak ka izlasku iz krize, ali je veliki posao pred trenerom i upravom kluba, da do kraja prelaznog roka reši goruća pitanja.

Originalni članak: Nova S