Partizan je simbol za borbu – Crno-beli u Lučanima (13h30min, izjave,mogući sastavi)

Baždar je postigao jedan gol, zatim drugi, dobio poziv za reprezentaciju, glava je vruća, ne treba vršiti pritisak na njega, treba ga ostaviti da bude miran – rekao je trener Parnog valjka Igor Duljaj

Pretrpeli su Lučanci u utorak prvi poraz u nastavku šampionata, rezultatski ubedljivo (1:4) je na gostovanju u Bačkoj Topoli prekinut njihov uspešan niz. Partizan je u susretu sa Napretkom (0:1) neočekivano ostao bez bodova i prepustio je lidersku poziciju najvećem rivalu. Ipak, ovakve okolnosti, pored očekivano velikog interesovanja poklonika fudbala ne samo iz okolnih gradova, već i šire, po svemu sudeći će i doprineti da uvertira pred današnji duel osetno utiče na motivaciju kako domaćina, tako i na tim Igora Duljaja.

U odsustvu još nedovoljno spremnog kapitena Ivana Miloševića, traka je na ruci iskusnog veziste Janka Tumbasevića, a upravo veliki broj odigranih mečeva u dosadašnjoj karijeri protiv naših najtrofejnih klubova, pojašnjavaju njegove racionalne komentare.

– U nastavku šampionata, izuzev minulog meča protiv TSC-a, beležili smo sjajne rezultate, uz lični utisak, da i po svemu što smo prikazali u Bačkoj Topoli, konačan ishod bio je previsok u korist domaćina. Ali, sve to smo arhivirali i naravno da je meč protiv Partizana u fokusu našeg interesovanja. Suvišno je govoriti u kolikoj meri respektujemo crno-bele, njihov neočekivani kiks protiv Kruševljana ne može i neće da nas zavara, oni su i timski, a i individualno upravo do prošlog kola opravdano bitisali na liderskoj poziciji. Ovim sam sve rekao kad je u pitanju posao koji nas  očekuje, ali iskusan smo i dovoljno kvalitetan tim da možemo dostojno parirati favorizovanim gostima – jasna su predviđanja prekaljenog internacionalca iz redova Mladosti.

Jesenji prvak definitivno ranjen dolazi u Lučane, što ipak, neće olakšati posao domaćinu.

– Nema tu mesta za preterane kalkulacije. Partizan sigurno i poraza od Napretka, neće ni pomisliti dokle god je i teorija u opticaju,  da odustane od trke sa Crvenom zvezdom za titulu. Ne treba sumnjati u njihovu motivaciju i ambiciju da izbore trijumf u Lučanima, ali sigurno da se i mi tu pitamo.

Odlične prolećne igre podigle su ambicije Mladosti, pa sada nije u fokusu samo učešće u plej-ofu, već i borba za plasman na evropsku scenu.

– Ima još dosta da se igra, tako da ćemo i u ovom meču svakako dati maksimum. Znamo vrednosti crno-belih, tu nema previše tajni. Preostaje nam jedino da pokušamo da odgovorimo i ispoštujemo sve što smo radili u pripremama za utakmicu. Verujem da će susret opravdati očekivanja, a uostalom, tradicionalno su naši međusobni dueli u Lučanima  obilovali uzbućenjima i obostrano dobrim izdanjima – zaključio je iskusni Tumbasević.

Partizan je tokom većeg dela sezone čuvao čelo superligaškog karavana, ali posle poraza od Napretka (0:1) u prethodnom kolu, crno-beli su izgubili lidersko mesto i predali ga večitom rivalu.

Međutim, ostalo je još mnogo stepenika do trona, a naredni rival Parnog valjka pre reprezentativne pauze biće Mladost iz Lučana. Igor Duljaj, šef struke kluba iz Humske, ističe da poraz od Kruševljana neće da utiče na njegove adute:

– Kad se doživi neuspeh, naravno da nije prijatno, ali utakmica protiv Napretka što se mene i moje ekipe tiče je završena. Stavili smo tačku, jer ima mnogo mečeva ispred nas, ne vraćamo se nazad. Imao sam razgovor sa ekipom, rekao sam im da osim rezultata nemam šta da im zamerim. Imali smo veliki broj šansi, ali kao što sam mnogo puta rekao, pamti se samo rezultat. Meč je arhiviran.

Crno-beli su slavili na poslednjih pet mečeva protiv Mladosti, međutim, Lučanci su u prošlosti znali da otkinu bodove jesenjem prvaku.

– Mladost je po tradiciji dosta nezgodan protivnik za Partizan. Ne znamo u kakvom stanju je teren, ali ne tražimo alibi. Lučani imaju dosta iskusnih fudbalera koji znaju da igraju na rezultat i to su u dosadašnjem delu prvenstva mnogo puta dokazali. Ovaj meč je važan za nas, jer posle njega dolazi pauza od 14 dana i vrlo je važno na nju otići sa pozitivnim emocijama.

Parni valjak je sa Lučancima ukrstio koplja na zimskim pripremama u Larnaki, klub iz Humske slavio je sa ubedljivih – 4:0.

– Dve različite utakmice, prijateljska gde nema pritiska i treneri mogu da provere sa kakvim igračima raspolažu. Potpuni drugi meč će da bude u Lučanima, nadam se da će teren biti u dobrom stanju, verujem da će navijači doći u velikom broju da bodre svoj klub i igrače.

Navijači Partizana su, uprkos porazu od Napretka u prošlom kolu, ovacijama i aplauzima ispratili Igora Duljaja i njegove pulene.

– Običnog navijača nikada ne možete da prevarite. Oni prepoznaju kad tim daje maksimum. Čestitao sam Napretku na bodovima, izgubili smo, nema kuknjave, a publika i navijači su prepoznali da su igrači hteli pobedu, dali su sve od sebe. Nekad vas sreća ne posluži, ali videlo se da igrači to žele. Nije ništa gotovo, imamo svoj put, znamo šta hoćemo i želimo.

Trener crno-belih ističe da će u Lučanima da izvede sličan tim kao protiv Napretka:

– Možda bude neka izmena u odnosu na prošli meč, ali ništa drastično. Dve teške utakmice su iza nas, ali posle utakmice protiv Mladosti ide duga pauza, tako da će igrači imati vremena da se odmore. Računam na svi igrače, osim na Saldanju.

Parni valjak je pokazao u tekućoj sezoni da teško dolazi do protivničke mreže bez najboljeg strelca. Naime, Aduti Igora Duljaja u prvenstvu nisu postigli gol na svega dva meča, protiv TSC-a (0:4) i Napretka (0:1), oba duela propustio je Mateus Saldanja.

– Koga nema, bez njega se može i mora. Uvek se koncentrišem na to, gledam da budemo fokusirani na gol. Važno je i kad pobedimo da vidimo da li je to igra koja zadovoljava publiku, da li su ljudi otišli zadovoljni sa stadiona. Naravno, važan je meč i tri boda su u pitanju.

Samed Baždar je odlično otvorio prolećni deo šampionata, posle dobrih priprema, trener mu je dao šansu, što je crno-beli biser iskoristio na najbolji mogući način – postigao je gol protiv Radnika i Železničara. Međutim, Novopazarac je u okršaju sa Napretkom propustio nekoliko kolosalnih prilika i nije uspeo da se upiše u listu strelaca, što je rezultiralo prvom porazom jesenjeg prvaka u drugom delu sezone.

– Baždaru su se mnoge stvari izdešavale. Postigao je jedan gol, zatim drugi, poziv za reprezentaciju, glava je vruća, ne treba vršiti pritisak na njega, treba ga ostaviti da bude miran. Samed je i dalje izuzetno mlad igrač i sve mu se brzo desilo. Vreme radi za njega, moramo da budemo strpljivi kad su u pitanju mladi igrači.

Do kraja preliminarnog dela Super lige ostalo je još pet kola, Partizan nema više prava na grešku i mora da se nada kiksu večitog rivala, ukoliko želi da bude domaćin trećeg derbiju u sezoni koji bi mogao da reši pitanje šampiona.

– Bili smo prvi, pa drugi, ponovo lideri… Ali, nismo komentarisali to. Važna je svaka sledeća utakmica, koja može da vam oduzme bodove ili donese. Bitna je evropska karta, to su ciljevi. To ne znači da odustajemo od borbe za prvo mesto, ja kao trener nisam obećavao da moramo da osvojimo titulu, ali ne odustajemo. Samo ime Partizan je simbol za borbu.

Kao i na svim utakmicama u gostima u ovoj sezoni, Partizan će i u Lučanima imati veliku podršku navijača.

– Ako se vratimo u blisku prošlost, videli smo da je na svakoj utakmici u gostima bilo mnogo ljudi, nikada više. Drago mi je što su navijači prepoznali da se tim bori, da imaju veliku želju, oni su se identifikovali sa drugima. Važna nam je njihova podrška – istakao je Duljaj.

SALDANjA NIJE SPREMAN

Igor Duljaj je otkrio ko nije spreman za duel sa lučanskom Mladošću:

–  Severina je odradio suspenziju posle derbija, a Zahid se bolje oseća, odigrao je 45 minuta protiv Napretka bez treninga. Kovačević je počeo da trenira, sada čekam da se neko ne razboli. Svi osim Saldanje su spremni za duel sa Lučanicima.

Originalni članak: Sportski žurnal