Odbojkaški derbi – Janić: Nemam pritisak, a koliko rakija se pije…

Trener Partizana i stručnjak Crvene zvezde, unakrsnim pitanjima, o meču, ritualima, ali i rivalstvu u drugom sportu

Partizan i Crvena zvezda u drugom poglavlju ove sezone. Prvi čin na Banjici pripao je crveno-belima posle pet setova. Sada se tvori nova priča ali u „Masteru”, šampion Srbije i lider iz Ljutice Bogdana večeras od 18 časova ponovo će u okršaj.

I uvek su tu najave nalik klišeu. Motiv je veliki na obe strane, utakmica jeste sa epitetom posebna, sa neverovatnim nabojem. I da, svi će dati maksimum da zabeleže pobedu – veliku, jer to su ljuti rivali. Za prestiž i renome klubova koje vode.

Ovog puta Bojan Janić, koji je minule sezone sa ekipom osvojio tripletu i još uvek se bori i silno želi da sačuva šampionsku krunu, i Ivica Jevtić, koji je baš takmičarske 2023/24 stigao u tabor velikana, su sjajni stručnjaci, veliki prijatelji, kolege iz reprezentacije Srbije, tandem trenera u stručnom štabu selektora Igora Kolakovića. Ali su beskrajno duhoviti, u svoj ozbiljnosti posla koji rade!

Ovog puta, jedna sasvim neobična najava derbija, šta je Janić pitao Jevtića, ali i šta je drugar Joza uzvratio Bokiju, za Sportski žurnal su bili bez zadrške i u pitanjima i u odgovorima. 

1. Šta za tebe znači večiti derbi?

– Osim što izaziva veću pažnju javnosti nego neke ostale utakmice, nemam neki poseban osećaj kad igram derbi. Svaka utakmica mi je bitna i svaka pobeda nosi radost, poraz pak, donosi brigu i tugu. Tako da nemam poseban osećaj kada igram protiv Zvezde

2. Da li spremaš neku posebnu taktiku za ovu utakmicu, ili se pripremaš kao i za svaku drugu?

– Pripremamo se uvek isto ili slično u zavisnosti i od kvaliteta protivnika, samim tim i koliko će da traje analiza. A Zvezda kao najbolja ekipa u ligi, na tabeli broj 1, iziskuje detaljniju, tako da ćemo se spremiti najbolje što možemo.

3. Da li se više plašiš svojih igrača ili Zvezdinih?

– Najiskrenije, retko kad razmišljam o protivniku u smislu da zazirem od nekog igrača više ili manje. Uvek sam maksimalno fokusiran na svoje momke. Trudim se da oni budu spremni i fizički i psihički, taktički za ono što će uslediti. Tako da bez obzira da li igram protiv poslednje ekipe na tabeli, prve, ili nekog iz inostranstva, uvek mi je fokus na mom timu.

4. Šta očekuješ od utakmice, šta možeš da dobiješ a šta da izgubiš?

– Očekujem da bude baš tvrda utakmica. Zvezda je izuzetno kvalitetna. Pobeda eventualna bi nam donela dosta toga pred plej-of. Naravno i bodovno zbog situacije na tabeli gde su svi na jednu pobedu. Poraz, neke brige kojima bismo morali da se posvetimo pred te utakmice nokaut faze. Ne bi pobeda sama po sebi bila ekstremno bitna, kao ni poraz. Ponavljam, zato što svakako plej-of mora da se igra, a mi imamo cilj da ponovo budemo najbolji. Tako da je utakmica idealna provera za ono što je najbitnije.

5. Koliko rakijica je dovoljno da bi se podneo pritisak večitog derbija?

– Nemam neki pritisak veći zbog ove utakmice. Isto se osećam kao i pred bilo koju drugu. Imamo neke svoje rituale, a koliko rakija sa popije, to bih zadržao za sebe. Nije baš za Žurnal (smeh), ali Joza (op. aut. Ivica Jevtić) zna koja je to količina.

ČETIRI TIMA FIGURIRAJU ZA TITULU

Koga vidiš kao najvećeg favorita za titulu?

– Nemam nikog konkretno, ima nekoliko ekipa koje su se izdvojile. Mislim da objektivno Zvezda, Vojvodina, Radnički i Partizan mi deluje kao timovi koji će da imaju šansu za nešto više. Ne bih zanemario ni Karađorđe, Spartak iz Subotice. Niko tu nije bez šanse apsolutno. Ali mislim da ova četiri kluba bi trebalo da budu konkurenti za titulu.

Originalni članak: Sportski žurnal