Partizan i Zvezda su baš na Uskrs odigrali prvi “večiti derbi”! Pre 76 godina pobedili su “(crno)-beli” i to sa 2:0

Partizan i Zvezda su baš na Uskrs odigrali prvi "večiti derbi"! Pre 76 godina pobedili su "beli" i to sa 2:0 (FOTO)

MN Press/T. Mihajlović

Crvena zvezda je formirana u martu 1945. godine, a Partizan tačno sedam meseci kasnije, 4. oktobra. Godinama i decenijama kasnije, dva kluba postala su najpopularnija i najtrofejnija, a ono što ih povezuje je i “večiti derbi”.

Ako računamo samo utakmice u prvenstvu bilo ih je 167, a prvi okršaj dva tima (uopšte) odigrao se baš na Uskrs, sada već davne 1946. Te posleratne godine, veliki hrišćanski praznik bio je 21. aprila i tada su snage odmerili Zvezda i Partizan.

Međutim, treba napomenuti da ovaj duel nije imao status takmičarskog, ali bez obzira na to, ostaće upamćen kao “temelj” današnjeg derbija.

Igralo se na tadašnjem igralištu BSK-a (“20. oktobar”), a na tom mestu je i današnji stadion u Humskoj. Tako da se može reći da je Partizan bio domaćin u tom prijateljskom meču.

Pobedio je Partizan sa 2:0, a golove su dali Franjo Rupnik u 34, a onda i Prvoslav Boba Mihajlović u 59. minutu.

Tako je Rupnik ostao upamćen kao strelac prvog gola u okršajima Partizana i Zvezde, a jedna zanimljivost je vezana i za Mihajlovića. Bio je član Partizana od samog osnivanja, ali je u Crvenoj zvezdi (tokom 1951. godine) proveo nekoliko meseci. Zatim se vratio u Partizan, u kojem je i okončao igračku karijeru.

Prvoslav Mihajlović i Miloš Milutinović

Kada je reč o sastavima, za Partizan su igrali: Šoštarić, Brozović, Čolić, Simonovski, Đurđević, Aleksa Atanacković, Mihajlović, Palfi, Rupnik, Bobek i Krnić (Matekalo), a za Zvezdu: Lovrić, Petrović, Stanković, Đajić (Krstić), Kašanin, Ćirić, Tomašević, Mitić, Jezerkić, Svetozar Atanacković (Pečenčić) i Drenovac

Na osnovu tadašnjih novinskih izveštaja, oko 9.000 navijača uživo je gledalo duel dva tima, čije je kasnije rivalstvo značajno premašilo tu brojku. Ni loše vreme nije sprečilo publiku da dođe.

I još jedna zanimljivost je vezana za ovaj meč. Igrači Partizana su bili u belim dresovima, a Zvezdini u plavoj opremi, tako da recimo da to tada nije bio okršaj crno i crveno-belih.

Inače, prvi takmičarski “večiti derbi” odigran je 5. januara naredne godine, na temperaturi od minus 19 stepeni Celzijusa i po snegu, a Crvena zvezda je pobedila sa 4:3. Za Zvezdu, Jovan Jezerkić je dao čak tri gola, a Predrag Đajić jedan.

Jedini igrač Partizana koji je dao gol na ovom meču bio je Stjepan Bobek, pošto je uz pomenutog Đajića autogol dao i Mladen Kašanin. I tada je Partizan bio domaćin.

Posle toga, kao što je rečeno, odigrano je još 166.

36. “večiti derbi” – 7. mart 1965.

Originalni članak 24sedam.rs