„Ostajao sam bez ugovora zbog ljubavi prema Partizanu“

Od razočaranja u fudbal i praktično odluke da rukavice okači o klin u 29. godini do slučajnog odlaska u Nepal, daleki Nepal, i priznanja za najboljeg golmana tamošnje Superlige.

Stefan Čupić, zlatni srpski orlić iz 2013. u poslednje dve godine proživeo je sve i svašta, od rata u Jermeniji i odlaska iz Ararata, gde je, kako kaže, proveo najlepše dane karijere, do epizoda u koje je svesno ulazio ne razmišljajući o posledicama. Uvek je išao srcem i čista obraza, a ljubav prema Partizanu, pre svega Košarkaškom klubu, bila mu je omča oko vrata i na profesionalnom planu.

U fokus srpske javnosti dospeo je leta 2021. uoči duela Ararata i Crvene zvezde, a pojedine izjave iz tog perioda nikako se nisu dopale navijačima crveno-belih. Jedan je od retkih sportista koji bez mnogo okolišanja priča o onome što vidi i zna isključivo na sopstvenu štetu.

Nakon što tokom minulog leta nije našao adekvatan angažman ubedio je sebe da je to kraj. Razočaran i psihički isceđen nije više imao snage da se bori. A onda se nenadano pojavio Nepal, azijska zemlja udaljena o Srbije skoro 6.000 kilometara.

Čuvar mreže koji je ponikao u OFK Beogradu pod budnim okon sadašnjeg trenera golmana Crvene zvezde Duleta Gašića u razgovoru za Sport Klub je nikad otvorenije pričao o neverovatnom iskustvu u Nepalu, propalim ugovorima u poslednjem trenutku, prepremaka zbog navijačke pripadnosti, srpskom fudbalu…

U opširnom intervju za Sport Klub između ostalog Čupić je govorio i o svojoj najvećoj ljubavi, Partizanu:

„Ljubav prema Partizanu nikad ne može da me košta jer to je neizmerna ljubav. Deda me je naučio da volim Partizan i verujem da bi danas bio ponosan da je živ. Moj sin Vidoja nosi njegovo ime i učim ga da voli Partizan jer to je porodična tradicija. Dešavale su se situacije da sam gubio ugovore zbog Partizana, odnosno, bolje da se izrazim, ne zbog Partizana već zbog moje otvorene podrške i ljubavi prema tom klubu. To nikad nisam krio jer to je moj stav, bunt protiv cele situacije u državi, ugnjetavanja Partizana, slobodno mogu da kažem i fudbalskog i košarkaškog kluba. To je jednostavno moj personaliti. Partizan je za mene nešto više od same košarke i fudbala, za mene je Partizan način života. Ponašam se kao dete, ali taj klub u meni budi neke najčistije, dečije, emocije. Kroz život sam prošao mnogo toga i kad god mi je bilo teško, pogotovo u protekle dve godine, uvek sam dolazio u „Štark arenu“, bio uz Paritzan i kada je bilo dobro i kada je bilo loše. U toj dvorani se potpuno smirim, opustim se, osetim duhovni mir, toliko je lepa atmosfera. Budim se sa Partizanom i ležem sa Partizanovim pesmama. To je način života,“ ističe i potom se okreće fudbalskom kolektivu iz Humske:

„Koliko mi je drago zbog Košarkaškog kluba toliko mi je žao fudbalskog koji nema upravu, fudbalske legende, ljude koje imaju iole nekog značaja da stanu i pruže podršaku momcima koji igraju za Partizan. U kontaktu sam sa mnogima, sve su to moji drugači, počev od golmana Ace Jovanovića, Antića, Žileta, Belića… Žao mi je što naše legende ne brane Partizan kao što to čine Zvezdine. Žao mi je što ljudi nemaju hrabrosti ili ne smeju da zaštite FK Partizan jer je klubu potrebna velika rekonstrukcija. Svaka čast Igoru Duljaju i igračima koji se bore lavoski. Niko nije očekivao da će da budu prvi u jesenjem delu sezone i da se sa Zvezdom, za koju znamo koliku podršku ima države, za prvo mesto. Partizan je posle Marka Nikolića izgubio identiten u fudbalu. To sam ja, to mi je na srcu i morao sam da kažem. Kada bih se ponašao drugačije izgubio bih sebe. Gubio sam ugovore i ovde i u inostranstvu baš zbog navijačke opredeljenosti. Neću da kažem da imam dugačak jezik ali uvek kažem ono što mi je na srcu. To nekome smeta i dešavalo mi se da mi već potpisan ugovor propadne. Izgubio sam značajnu sumu novca u protekle dve godine, ali ne žalim, ponovo bih isto postupio. Ja sam ponikao u OFK Beogradu, njihovo sam dete, volim taj klub, ali ja sam košarkaški navijač Partizana. Idem i na fudbalske mečeve, pratio sam ih i na gostovanjima u Pančevu, Bačkoj Topoli i Novom Sadu.“

Ceo intervju možete pročitati na portalu: Sport Klub