Oj grobarski tužni skupe, kaži – zbogom Evrokupe?

Ucene, podcene i procene

Ovih dana smo svedoci sve češćih kuloarskih šaputanja, da je KK Partizan ponovo ucenjen. Kako se može čuti “u poverenju” , bitni društveno-politički faktori, ponovo ucenjuju naš klub i prete da će nam ukinuti i ono malo sponzora što imamo, ako budemo igrali Evrokup. Za sada o ovome nema zvaničnih potvrda, i jedino su naš sajt i sportski novinar Vladan Tegeltija javno i bez pseudonima (forumi), govorili o ovim pritiscima.

Da podsetimo, problem je nastao onog momenta kada je Partizan izabrao da igra ovo takmičenje, uprkos suprotnom interesu KSS. Za sada, naš klub odoleva ultimatumima i pretnjama koje stižu iz Saveza.

Sada je, navodno, pritisak podignut na viši nivo, od onog koji Dragan Đilas može da generiše.

Sigurno je da bi ova odluka kakva god bila, mogla imati dalekosežne posledice po klub. Odustajanje od Evrokupa, bi moglo da znači i trajan rastanak sa ULEB-om, jer je pitanje koliko je Bartolomeu rešen da trpi promene stavova. S druge strane, Partizan je u hroničnoj besparici i jako je zavistan od državnih sponzora.

Posebna priča je što bi prihvatanje jedne ucene, verovatno izazvalo lančanu reakciju i nova ucenjivanja u dogledno vreme.

pek(1)

Da podsetimo, po dolasku na mesto predsednika KK Partizan, Nikola Peković je tražio strpljenje i podršku navijača i govorio o strategiji i dugoročnim ciljevima.

“Na početku sezone sam rekao da nam je potrebno nekoliko godina da se konsolidujemo, i igrački, i finansijski. Već sad vidimo da sve ide nabolje. Nadamo se da će to biti za dve-tri godine. Radimo da do toga dođe što pre, to je u interesu svih.“

Dakle, Nikola Peković je planirao konsolidaciju Partizana i povratak na stare staze slave.

U aprilu mesecu, Partizanov predsednik je čak pretio tužbama i najavljivao da se Partizan opredelio za Evrokup.

Mislim da će tužba biti neminovna ako FIBA ostane pri ovoj odluci… Bez Evrokupa bili bi u velikom problemu. Imamo veliku želju da izađemo u Evropu, prvenstveno zbog sponzora”, poručio je prvi čovek crno-belih.

Dakle, KK Partizan je izabrao da bude deo ULEB sistema i igra Evrokup, i da se u dogledno vreme vrati u Evroligu. Kada se ova sadašnja uprava okupila prošlog septembra, postavila je pred sebe takvu strategiju.

bcf4bbfa2228df24782e779e57c461f5

U proteklih godinu dana je zaista vidan pomak na bolje u većini segmenata, KK Partizan spolja gledano, postaje ponovo ozbiljan klub. Dovode se bolji igrači nego prošlog leta (Silađi, Matović, Rebić, Reljić, Petrov), plate se isplaćuju redovnije. Navijači okupljeni oko Fondacije “Pučisti” su pokrenuli priču o izgradnji trening hale. Koliko čujemo, Partizan će narednih dana dobiti i veoma ozbiljnog podpredsednika kluba. Sposobnu ličnost, sa integritetom, da ne licitiramo sada imenima. Dakle, pomaka ima. Ali, čini nam se da je sada vreme za sledeći korak,  ozbiljan pokušaj osvajanja ABA lige i ostalih trofeja i povratak u Evroligu. Bez ovoga, sve do sada urađeno, gubi smisao.

Nikoli Pekoviću bi najlakše bilo da ode u Minesotu i ne osvrće se mnogo za sobom. On u ovaj projekat obnove KK Partizan ulaže svoje vreme i delimično novac. Za uzvrat rizikuje da bude kritikovan i nipodaštavan od navijača, koji često nemaju realan uvid u situaciju,a samim tim i razumevanja za neke njegove postupke.

Ali, ako zaista postoje ucene i ultimatumi da se odustane od Evrokupa, to bi verovatno bio veliki korak unazad. Praktično, odustajanje od Evrokupa bi bilo promena strategije zacrtane u septembru mesecu. Ova situacija predstavlja test koliko klub ima snage da se odupre pritiscima.

Naravno, na Nikoli Pekoviću je da donese odluku. Kakva god bila, nećemo je kritikovati. Pre nego što bilo šta kritikujemo, svako od nas treba da se zapita na kakve bi pritiske bio spreman da se radi o njegovom ličnom životu, porodici i egzistenciji. Najlakše je kritikovati, treba naći rešenje. To nije ni malo lako, jer je situacija jako kompleksna. Partizanu je jako bitno tih 800 K državnog novca, ali je bitan i nastup u evro takmičenjima. Predsednik treba da odlučuje, a navijači da navijaju. Ako nisu zadovoljni radom kluba, halu mogu da zamene tv prijemnikom. To je potpuno legitiman izbor svakog pojedinca.  Svako ima svoj domen i ne treba ih mešati, predsednik treba da donosi odluke, a navijači da uživaju gledajući utakmice, ili da ne prate uopšte klub, ako smatraju da je izneveren neki osnovni princip zbog koga dolaze u halu. I bojkot i skandiranja protiv uprave sa tribina su legitimno rešenje, kao i što je svaka Pekovićeva odluka, legitimno rešenje.

pekmen(2)

Da li će Partizan igrati Evrokup u sezoni 2016/17 će najverovatnije biti poznato u narednih 48 sati.  Možemo samo da se nadamo da u tom periodu neće biti nikakvog klupskog saopštenja o “odustajanju od evro takmičenja zbog finansijskih razloga”. Ako ne bude takvog saopštenja, to bi moglo da znači da se klub odupreo pritiscima i da nastavlja istim pravcem ka ranije zacrtanom cilju.