Održana komemoracija čuvenom Bata Šoletu, došle legende našeg fudbala: KAD NEKO U SRBIJI KAŽE GOLMAN – MISLI NA ŠOŠKIĆA! 

Milutin Šoškić bio je jedan od najboljih golmana svih vremena na ovim prostorima, a napustio nas je prethodne nedelje u 84. godini. WhatsApp Image 2022-09-01 at 10.55.33 AM.jpeg IZVOR: MONDO/NEBOJŠA MARKOVIĆ

Legendarni golman Partizana Milutin Šošić preminuo je u subotu u 84. godini, a tim povodom danas je u Skupštini grada Beograda održana komemoracija u njegovu čast. Čuveni “Bata Šole” je branio za Partizan između 1955. i 1966. godine, oblačio je dres reprezentacije Jugoslavije čak 50 puta i sveukupno je ostavio dubok trag u jugoslovenskom fudbalu. Nakon minuta ćutanja u “večitom” derbiju i specijalnih majica koje su nosili crno-beli, organizovana je i komemoracija.

Na njoj su prisustvovali Gordan Petrić, Ivan Ćurković, Žarko Zečević, Miloš Vazura, Albert Nađ, Darko Tešović, Ivica Kralj, Ljubiša Tumbaković, ali i Dušan Savić, ali i oni iz “suprotnog” tabora Crvene zvezde poput Dušana Savića ili Dobrivoja Tanasijevića.

“Bio je prvi među jednakima, a prvi među jednakima i velikima. Biti zvezda u Paritzanovom sazvežđu je već nešto veliko, a biti najveća zvezda, to je nešto veličanstveno. To je bio, postao i ostao naš Milutin Šoškić Šole. Njegova duša se već priprema na put ka Kosovu i Metohiji, sa koga je ponikao i koje će sa nebeskih visina i sada čuvati. Baš kao što će pomagati i svim čuvarima mreže Partizana. Bio je zvanično najbolji golman sveta, potvrđeno sa utakmicom koja je igrana protiv Engleske. Za Partizan je odigrao 410 utakmica i dao jedan gol, i to Crvenoj zvezdi. Bio je junak finala Kupa šampiona ’66. I pored svih drugih svojih utakmica, igrao je i krilnog napadača u RK Partizana”, rekao je predsednik JSD Partizan Milorad Vučelić i dodao:

“Milutin Šoškić je za sve nas koji ga pamtimo sa fudbalskih terena, bio i ostao pojam golmana. Sve se odmeravalo prema Milutinu Šoškiću. Partizanu je bio odan i kad je prvi put u istoriji bio pred ispadanjem iz lige, kao i kad se vratio u Partizan. Kod njega su se stopile i božiji dar i ljudske vrline. Milutin Šoškić će večno ostati najveća zvezda u duši svih Partizanovaca. Neka je večna slava i hvala Milutinu Šoškiću Šoletu”.

Prisutnima u sali Skupštine grada Beograda obratio se i Nenad Bjeković ispred Fudbalskog saveza Srbije.

“Dragi Šole, kad neko u Srbiji izgovori golman, prva asocijacija je Milutin Šoškić. Za života je postao sinonim za svoju poziciju, takav zaslužuje mesto među besmrtnima. Bio si mi idol i fudbalska veličina koja je u velikoj meri usmerila moju igračku i trenersku karijeru. Zavoleo sam fudbal zbog fenomenalne generacije 1960. godine. Gledao sam i navijao i divio se Partizanovim bebama, koje si upravi ti svojom klasom i harizmom predvodio do finala Kupa šampiona ’66 godine. Ne postoji fudbaler iz te generacije koji mi nije rekao da najveće zasluge za taj uspeh pripadaju tebi. Tvoje bravure na Old Trafordu protiv Mančester junajteda i danas svi porede sa najvećim fudbalskim umetnostima. U tebi sam imao vrhunskog mentora. Svi smo mi prolazni, ali ostaju dela. Tvoja dela su večna i ostaće zauvek u našim srcima”, poručio je Bjeković.

Originalni tekst Mondo.rs