Ocene: Stojković junak, Suma se izgubio, odsustvo kreativnosti veliki problem crno-belih

Tekst i fotografije :Blicsport

Vladimir Stojković 8 – Golmani imaju težak zadatak, da ponekad čekaju čitav meč do “odbrane koja znači sve”, a da pritom i najmanji kiks može da bude tragičan. Vladimir Stojković je pritom imao još teži zadatak: samo što je stigao u svoj nekadašnji klub, a morao je na “crtu” vrlo ofanzivnom rivalu iz Mađarske. Srećom po njega i navijače crno-belih, odbrana Partizana je odlično odradila posao, ali onda kada nije to učinila, u 93. minutu, Stojkovićeva izvrsna intervencija sprečila je Patkaija da sa deset metara postigna gol, koji bi od gostovanja Srbije u Budimpešti napravio nemoguću misiju. Ovako je predstojeći zadatak i dalje – izvodljiv.

Miroslav Vulićević 7 – Jedan od najkonkretnijih igrača Partizana u prvom poluvremenu, mada je odsustvo kreativnosti u veznom redu probao previše kreativno da reši – pa je šutirao kada su svi očekivali centaršut. A opet, taj njegov pokušaj ujedno je bio i najbolji pokušaj crno-belih u prvom poluvremenu, što dovoljno govori i tadašnjoj ofanzivnoj igri domaćih, ali i o rešenosti Vulićevića. U nastavku je od 60. do 70. minuta odlično zatvarao brojne pokušaje prodora gostiju po njihovom levom krilu, pa su njegove intervencije i “skrenule” napad Videotona na drugo krilo.

Nemanja R. Miletić 8 – Kada štoper ne dozvoli da se trojica napadača rivala razgoporade, to dovoljno o njemu govori. Međutim, nije to “štoper Nemanja” uradio sam, već uz svesrdnu pomoć Ostojića. No… Ta saradnja, ta uigranost kao da se radi o igračima koji skoro deceniju nastupaju zajedno, potpuno je omela nastojanja Šćepovića, Lazovića i Hentija, pa je Stojković mogao u miru da prati tok utakmice, a onda da u finišu onako interveniše.

Bojan Ostojić 8 – Kao član pomenutog tandema, pobrinuo se da opasni naleti mađarskog tima prolaze kao talasi koji udaraju o bedem neke tvrđave. U ovoj tvrđavi nije bilo posade, tribine su bile maltene prazne, ali je bedem opstao upravo izvrsnim intervencijama i odličnom kretnjom Ostojića i njegovog kolege po štoperskoj poziciji. Ni kreativnost Danka Lazovića, ni konkretnost Marka Šćepovića, koji je igrao dok ga povreda nije omela u 43. minutu, a ni nepredvidivost Isokena Hentija, nisu predstvljali nekakvu “nerešivu enigmu”, pa su upravo štoperi, uz Stojkovića, najzaslužniji što je mreža mirovala

Nemanja G. Miletić 7 – Za razliku od imenjaka koji igra u sredini defanzivne linije, imao je nešto manje posla, kako zbog nastojanja Videotona da pokušava proboje po drugoj, “Vulićevićevoj” strani, a i zbog činjenice da je rano uspeo da potpuno primiri svoje rivale, pa su gledali da na drugi način dođu do Stojkovića. U drugom poluvremenu je za nijansu pao, kao i čitava ekipa, zbog sparine, pa je delovao nešto sporije, ali je i dalje bez greške obavljao svoje zadatke.

Marko Janković 7 – Borben nastup može da donese visoke ocene, ali od Jankovića se očekivala ona iskra kreativnosti koja ume da pokrene tim, koja može da “prelomi” meč, no – nje nije bilo. Nisu mu to dozvolili snažni igrači Videotona, koji su ga sprečavali da se razmahne, pa je “plus” ostala samo vrlo dobra defanzivna igra, ne i ofanzivna koja je i uslovila da napadči budu odsečeni.

Marko Jevtović 7 – Koliko je samo udaraca dobio po nogama od Hentija, teško je bilo pobrojati. Da je škotski sudija bar još jednom, posle žutog kartona, opomenuo igrača Videotona, laknulo bi i Jevtoviću, ali i čitavom timu Partizana. Ipak, i pored “batina”, uspevao je Jevtović da na momente bljesne, probije se kroz sredinu, ali… ne i dovoljno da bi “pocepao” odbranu, uhvatio je u raskoraku, proigrao špiceve. Nedostajalo je čuveno završno dodavanje, a bez te kreativnosti, često nema ni pogotka.

Milan Radin 6 – Vrlo, vrlo hrabar nastup u veznom redu donosio mu je, usled ogromne želje, i poteškoće. Rani žuti karton ga je, svakako, “preskao”, pa je u duelima bio pažljiv, iako je uvek bio na pravom mestu. No, rana javna opomena uslovila je da mu lopta koja je kod rivala – tamo i ostaje, jer se pazio nove greške. U ofanzivnom delu igre nedorečen, jer su dobro čuvane kolege iz napada teško uspevale da umaknu rivalima, pa su i proigraanja često bila neuspešna. Ne njegovom krivicom, ali, opšti utisak je da je zalaganje, iako na visokom nivou, bilo nedovoljno da bude krunisano visokom ocenom. Ovoga puta, što može da posluži kao motiv za sledeći.

Sejduba Suma 5 – Najskuplje pojačanje u istoriji Partizana se još “traži”. Na domaćoj sceni je na momente pokazao kakav kvalitet poseduje, ali kada je trebalo da to učini i protiv mađarskog rivala, kao da je nestao na sa terena. Pokušaji da na kreativan način uposli špiceve – svi do jednog bili su neuspešni. Pokušaji da “promeni stranu”, bili su uspešni u 50% slučajeva – jednom je to uradio kako treba, a drugi put poslao loptu desetak metara dalje nego što je bilo potrebno. Driblinzi mu ovoga puta nisu prolazili kao što je to on navikavao navijače u prethodnim klubovima, šut mu je ostao u rubrici “bio jednom jedan pokušaj”, pa je opšti utisak da je bio najslabiji u ekipi crno-belih na ovom meču.

Uroš Đurđević 6 – Rvao se Đurđević sa mađarskim štoperima, nije mu bilo lako jer su bili svesni od koga preti najveća opasnost, ali to što se dobro držao nije bilo dovoljno da se obraduju “grobari” koji su meč mogli da gledaju samo putem ekrana. Nedostajalo mu je svežine u drugom poluvremenu, možda i sa pravom, jer je bilo sparno, a pritom je konstatno bio u fizičkim duelima, no to nije opravdanje za igrača koji je briljirao prošle sezone i koji je toliko puta pokazao da mu je lucidnost jedna od najjačih prednosti. Ovoga puta je sve probao “školski”, a protiv snažne odbrane, to ponekad nije dovoljno.

Leandre Tavamba 5,5 – Za razliku od Đurđevića, manje je osetio “batine” rivala, jer nisu ni smeli na toliku grdosiju da krenu onako oštro kao što su na njegovog nižeg kolegu, ali – Tavamba je često bio “van igre”. Ako bi akcija išla po levoj strani, bežao bi na desnu, nadajući se centaršutu, i obrnuto. A centaršuteva baš i nije bilo naročito. Od sedam Partizanovih šuteva, uputio je samo jedan, i to neprecizan. Premalo.

REZERVE

Saša Ilić (od 66. minuta) 7 – Pokazao i u 39. godini da “zna znanje”. Istina, samo triput je posle njegovih dodavanja usledila opasna akcija Partizana, ali toliko je ukupno bilo opasnih akcija Partizana dok on nije ušao u igru. Nije baš povezao redove crno-belih kao što se to nadao trener, ali kada kreativnosti skroz nestane u igri srpskog šampiona, ne postoji još uvek bolje rešenje na klupi od “Saleta kapitena”.

Petar Đuričković (od 78. minuta) 6 – Probao petom da pokaže koliko kreativnost može da se isplati vrlo brzo. I, iako su ga neki zbog toga kritikovali, uradio je upravo ono što igrač sa osećajem za gol uradi kada se “namesti” takva situacija. Da, mogao je možda da primiri loptu, da probao da se okrene, kad je već bio na tih desetak metara od gola rivala, ali – sa onakvim štoperima Videtona, koji su “u džep stavili” Tavambu, a skoro i Đurđevića, uradio je ono što je bilo najbolje. Pokušaj mu je izblokiran, ali čak ni taj potez nije bio dovoljan za veću ocenu od šestice jer – osim činjenice da je osvežio vezni red, koji je dobio na brzini, ni on nije uspeo da pokrene saigrače kako bi to crno-beli priželjkivali.

Đorđe Jovanović (od 80. minuta) 6 – Malo vremena je Partizanov omladinac proveo na terenu da bi ostavio značajniji utisak, mada ima igrača kojma je deset minuta dovoljno da zakorače u večnost. Ipak, mladost ovog 18-godišnjaka bila je sputavajuća okolnost protiv uigranih defanzivaca iz Videotona, pa otuda i njegova samo sporedna uloga u ovom meču, ali “naplaćena” u vidu sticanja važnog iskustva.

TRENER

Miroslav Đukić 6 – Iako je uspeo da, u defanzivnom smislu, postavi ekipu tako da ni napadački trio Videotona, u kome ima prilično opasnih igrača, deluje kao bezopasna poseta reakreativaca, to je samo jedna strana medalje u fudbalu. Jer, u modernom fudbalu se traži rezultat. A gde ćete ići na rezultat, ako ne pred svojim navijačima. Pardon… Ovde nije bilo domaćih navijača. Ali, opet, crno-beli su ipak igrali na svom terenu, očekivao se njihov ofanzivniji nastup, a naročito kreativniji. I, tu je problem koji trener još nije uspeo da reši. Je l’ Suma doveden zbog kreativnosti? Jeste. A “ne vidi se”? Ne vidi se. Koje su alternative? Ne u smislu “koga dovesti sledećeg”, to rade sportski direktori, već – šta se na terenu dešava kada glavnom kreatoru ne ide? Taj “plan B” kao da nije postojao, a i kada bi se “probalo sa druge strane”, napadači su ostajali odsečeni. Tačno, Videoton uopšte nije naivan tim, ali… naivnima i nije mesto u Ligi Evrope. Đukićevo nadmudrivanje sa Nikolićem na kraju je, umalo, prevagnulo na stranu bivšeg trenera Partizana, koga je od pobede delila samo odbrana Stojkovića u 93. minutu. Na strategu srpskog šampiona je da u revanšu dokaže da tim kojim raspolaže zaslužuje da se nađe u evropskoj eliti koja se nadmeće u Ligi Evrope. U suprotnom, ova šestica će postati prelazna univerzitetska ocena – samo na domaćoj sceni, bez “nostrifikacije” na međunarodnoj.

Tekst :Blicsport