NATHOVA ULOGA U PARTIZANU: “NE MORAŠ DA BUDEŠ BRZ, ALI DAJ KVALITETAN PAS”

“Od Goha očekujem više, moramo da pomognemo Saldanji”, kaže trener crno-belih

Završiće i petu sezonu Bibars Natho u Partizanu bez trofeja. Zbog njih je došao, a još ih nema. Sve ostalo je u Humskoj dobio: poštovanje publike, trenera, saigrača…

Zato je i pitanje kako ga vide crno-beli u projekciji tima za narednu sezonu. Naročito posle nedavne izjave Alberta Nađa, posle prvenstvenog derbija u početnom kolu plej-ofa, da Crvena zvezda ima brži vezni red.

Ima li? Evo, vi recite“, pitao je Nađ, pre nego što je pojasnio ulogu Izraelca. “Naravno da kako godine odmiču funkcionalno slabiš. Natho neosporno poseduje ozbiljan kvalitet i znači timu, u nekim trenucima direktno preko njega možemo da ugrozimo protivnika, kao na primer kad podeli kvalitetan pas Gohu i imamo situaciju ‘jedan na jedan’. Opet, kad se vratiš 30-40 metara nazad nekim pasom, predstoji ti velika borba da se pojaviš na delu terena gde si prethodno bio“.

I tu je glavna kvaka: da li Natho to još može, pa da li može u tandemu sa Gajasom Zahidom, da li je korisniji kad počinje mečeve ili ulazi s klupe?

“I moje funkcije su opadale protokom godina. Nisam isti bio sa 28 i 33, ali sam bio pametniji i znao sam šta mogu i, još, bitnije, šta nisam u stanju. A to znači da ne igram sa više dodira, već da uprostim igru, kako bi to timu donelo dobro. Ne moraš da budeš brz igrač, ali moraš brzo da misliš. Tu mogu da ubacim Natha, jer često ima rešenja i pre nego što lopta dođe do njega. Samo je potrebno da ga igrači isprate”.

Kao, na primer, pomenuti Goh. Mada, utisak da je u Partizanu još čekaju sjaj momka angažovanog iz Južne Koreje. Čak je i pitanje da li su mu našli odgovarajuću poziciju.

“Došao je Goh pred kraj zimskih priprema, ali bi svi trebalo da ga podržimo i izvučemo iz njega najbolje što ima. Videćemo kad podvučemo crtu gde smo. Očekujem, kao i navijači, da Goh donese više”.

Slično može da se konstatuje i za Aleksu Jankovića, još jednog novajliju s početka 2024, startera na meču sa Vojvodinom.

“Stavili smo ga smatrajući ga dobrim rešenjem u odnosu na profil igrača koji nije bio tu, a reč je o Severini, jer je dan pre meča Holanđanin rekao da nije 100 odsto spreman. Aleksu poznajem iz mlađih kategorija, poseduje potencijal, ali dugo nije bio u takmičarskom ritmu i to se videlo na prekidima. Dan pre utakmice ih je odlično izvodio na treningu, a onda smo prvi gol protiv Novosađana primili baš posle našeg kornera”.

Minulog četvrtka videlo se da je Mateus Saldanja daleko od nekadašnjeg nivoa, da se teško kreće i još teže ulazi u šanse.

Moramo da imamo na umu da je bio odustan dva meseca, potrebno je strpljenja, da mu pomognemo, kako bi od sledeće utakmice bio Saldanja približan onom od jesenas“, zaključio je Nađ

Originalni članak: Mozzart sport