ALBERT NAĐ: NEMAM SUJETU, NITI PRAVO DA BUDEM LJUT

Trener Partizana govorio i o mogućnosti da aktivira davno zaboravljenu opciju u napadu

Možda treća bude sreća. Kad je prvi put seo na klupu, silom prilika, pretrpeo je poraz, iako mu je ekipa dobro izgledala tokom većeg dela gostovanja na stadionu „Rajko Mitić“. Drugi put, na zvaničnom debiju, Albert Nađ je opet teren napustio pognute glave, ovoga puta posle neuspeha u sudaru sa Vojvodinom. Priliku da zabeleži prvenac u ulozi šefa stručnog štaba Partizana imaće u Kruševcu, gde će Parni valjak pokušati da zadrži distancu u odnosu na TSC.

A ona iznosi samo četiri koraka i Grobari zato već danima strepe hoće li na leto gledati kvalifikacije za Ligu šampiona. Zato trener crno-belih oseća potrebu da pojasni šta je rekao posle meča sa Vojvodinom, a što se nije dopalo navijačima.

Napravio sam lapsus“, priznaje Nađ pred meč sa Napretkom (sreda, 16 časova). “Rekao sam prošli put da nam je od početka sezone cilj bio da budemo drugi. To je izrečeno, neću da kažem u nervozi, nego u neprijatnoj situaciji, posle meča sa Vojvodinom. Jedno sam rekao, a drugo mislio. Odnosilo se na to da smo posle prvog kola plej-ofa imali veliki bodovni zaostatak za Crvenom zvezdom i nije bilo realno da se borimo za prvo mesto. Od tog trenutka je cilj bio da zadržimo durgu poziciju, koja vodi u kvalifikacije. Čisto da kažem šta sam mislio, pošto je bilo dosta polemika”.

Posle meča sa Novosađanima u pravcu Alberta Nađa čuli su se zižduci, čak i poneka psovka.

“To je sastavni deo ovog posla. Svestan sam da će te hvaliti kad imaš dobre rezultate, a kritikovati kad oni izostanu. To je neminovno, ali verujem u ekipu i u sebe. Svako ima pravo da iznese mišljene, a ja nemam sujetu, niti pravo, da budem ljut na bilo koga”.

Parni valjak je u seriji od pet poraza, što mu se desilo tek drugi put otako klub postoji i zato su svi alarmi upaljeni, ali je Nađ u javnom obraćanju ostavio utisak čoveka koji bi mogao da preokrene situaciju.

“Srećom, nikad tokom karijere u Partizanu nisam bio u sličnim nizovima, ali jesam u Španiji. Trener na sve načine pokušava da savetuje igrače, ali na terenu samo oni odlučuju. Na primer, Saldanja može da promaši ‘milion’ šansi, ali na taktičkom planu je u stanju da odradi šta se od njega traži. I nikom od njih samih, igrača, porazi ne padaju teže. Probaćemo da zabeležimo pobedu i u poslednje četiri utakmice ispunimo cilj, a je je plasman u kvalifikacije za Ligu šampiona”.

Prema Nađovim rečima, ideja Partizana na stadionu pod Bagdalom je da ubrza igru.

“Moramo da budemo brži i agresivniji na sredini terena, tu smo tokom cele sezone imali najviše problema, makar su nam ih pravili pokretljiviji timovi. Način treninga će možda dovesti do ubrzanja igre, ne kažem da se u prethodnom periodu loše radilo, ali se videlo da je protok lopte u sredini problem, a pošto imamo brze bočne igrače mogli bismo više taj segment da koristimo. Vrlo je bitno da počnemo da se branimo od napada, drugačije ulazimo u presing, naš vezni red ima mnogo kvaliteta, ali bi možda trebalo da budemo čvršći, da osvajamo takozvane ‘druge lopte’. To nismo radili valjano protiv Vojvodine. Posle utakmice smo se dotakli nekih tema, pričali u stručnom štabu šta nije bilo dobro. U tom smislu, hvala treneru Teleoptika Strahinji Panduroviću što nam je omogućio da koristimo njegovog saradnika Miloša Podunavca koji nam radi analitiku. Pogledali smo detalje koje smo prepoznali tokom utakmice kao problem. Imamo ideje kako da popravimo stvari, da nađemo bolja rešenja”.

I sve to protiv, na prvi pogled nezainteresovane, ali ekipe koja je nedavno pobedom baš u Humskoj označila Partizanov pad sa prvog mesta.

“Nemoj da se zavaravamo da ćemo imati lak posao protiv Napretka. Tamo su igrači koji vide šansu da ostanu i naredne sezone u Kruševcu ili da odu u drugi klub. Osim toga, imamo kadrovskih problema. Svetozar Marković neće igrati ni sutra, pošto je duže povređen i videćemo da li će biti spreman za poslednja dva-tri kola. Neće biti ni suspendovanog Mateusa Saldanje, ali hoće u konkurenciji Bojana Kovačevića, koji je prethodni duel propustio zbog kartona. Baždarova povreda nije zalečena vreme, mada je poslednjih dana trenirao maksimalno”.

Ako Saldanje nema zbog žutih kartona, a Baždar je rovit, znači li to da se otvara prostor za igrača kog publika dugo nije videla – Andriju Pavlovića? Baš kao što je bio slučaj protiv Vojvodine, na suprotnom kraju terena, kad se pojavio Siniša Saničanin posle duge pauze.

“Saničanin je dugo u Partizanu, prošao je težak period zbog pritiska od strane publike, ali je sasvim zadovoljavajuće odradio meč sa Vojvodinom. Mislim da bi Igor (Duljaj, op. aut.) povukao isti potez kao ja i stavio Sanija da počne meč. Što se napadača tiče, ostale su nam posle suspenzije Saldanje, tri opcije: Baždar, Nikolić i Pavlović. Bio je van ekipe Pavlović tokom čitave sezone, samo zamislite da se danas, ne daj Bože, povrede Samed ili Taki povrede. Nije Pavlović u stanju da bi mogao da počne, ali jeste da eventualno bude na klupi”, dodao je Albert Nađ.

Originalni članak: Mozzart sport