Marina Maljković : Sale je napravio pobednike

Intervju Marine Maljkoviċ za Blicsport.Autor:Vladan Tegeltija

Bivša selektorka ženske košarkaške reprezentacije s kojom je stigla do evropskog zlata i olimpijske bronze, a sada u ulozi trenera košarkašica Galatasaraja, govorila je o životu u Turskoj, novim izazovima, Pokretu za žensku košarku.

Marina Maljković ne krije da joj je veliko zadovoljstvo što je u svojoj “Abdi Ipekči” hali ugostila prijatelje iz Srbije.

– Jako mi je drago što ste ovde i što možete da se lično uverite kako funkcioniše rad ženskog košarkaškog kluba u Turskoj. Naravno, vaš najvažniji zadatak ovde je da ispratite Evropsko prvenstvo i, evo, preko „Blica“ bih želela da čestitam našim momcima pobede u prvom delu takmičenja i da im poželim sreću do kraja šampionata – ističe Maljkovićeva.

Dosadašnji učinak muške košarkaške reprezentacije na Evrobasketu?

– Mnogi igrači nedostaju u ovom timu, ali moj osnovni moto kojeg se uvek pridržavam jeste da ekipa pravi uspehe. A ovaj tim je prava ekipa. Vidim da se bore svi za jednog. Sale je napravio ekipu, a mi svi stojimo iza našeg tima i podržavamo ga.

Kako izgleda rad u velikom klubu kao što je Galatasaraj?

Podrška od Marine: Aleksandar Đorđević

Foto: Aleksandar Dimitrijević / RAS SrbijaPodrška od Marine: Aleksandar Đorđević

– Iskreno, nemam baš mnogo slobodnog vremena jer se bavim organizacijom svega što prati treninge i pripreme košarkašica. Prija mi i imponuje to što sam trener jednog od dva najveća kluba u Turskoj, a posebna zanimljivost jeste to što muški klub Fenerbahče vodi Željko Obradović, a žensku sekciju Galatasaraja ja. Ima, naravno, i nekih negativnih stvari, kao i u svakom poslu, ali nemam vremena da mislim o njima.

Viđate li se sa Obradovićem?

– Hoćete iskreno? U protekloj sezoni mi smo se bukvalno videli jednom i to kada je bio derbi u muškoj košarci. Tada sam pomerila trening za 45 minuta jer sam ostala da pričam s njim. Meni je ovde bila prva godina, privikavala sam se na život u Istanbulu, mada ako ćete iskreno treba vam pet godina da biste se privikli, tako da se nismo puno viđali. Nadam se da će u toku sezone koja je pred nama sve biti lakše.

Navijač Srbije u Istanbulu: Marina Maljković

Foto: V. Lalić / RAS SrbijaNavijač Srbije u Istanbulu: Marina Maljković

Da li ste zadovoljni prošlom sezonom. Ušli ste u Evroligu?

– Zaista jesam. Sezona je bila teška, kao i svaka moja, inače, ali bilo je to novo iskustvo. Vidite i sami o kakvom gigantu je reč. Posle osvajanja zlata i bronze sa reprezentacijom Srbije, svi su se šokirali kada sam saopštila da dolazim u Galatu jer je njihov ženski klub bio pred gašenjem. Gazde kluba su mislile da ugase sve ženske selekcije iz nekih svojih razloga, ali im navijači nisu dozvolili. Znajući da sam trener koji ume da radi u teškim situacijama, čelnici kluba su me pitali da li želim da preuzmem tim. Razmišljala sam dosta, nisam htela to da odbijem, uprkos budžetu koji je sveden na minimum. A oni su dve godine pre toga bili prvaci Evrope. Kažem, sezona je bila preteška, ali sam vrlo zadovoljna. Sada u Evroligi želimo da nastavimo dobar niz započet iz Evrokupa.

Kako provodite slobodno vreme u Istanbulu?

– Stalno imam obaveze u Pokretu za žensku košarku, tako da koristim svaki slobodan trenutak da idem u Srbiju. Sada mi je lakše nego kada sam radila u Lionu jer imam avione stalno za Beograd. Za sat vremena sam u Beogradu kad god to poželim. Brže stižem nego sa Petlovog brda do Zemuna. To mi mnogo znači jer imam razne obaveze, promocije.

Sa Galatasarajem ste otvorili terene na SC “Olimp” gde će raditi vaš Pokret za žensku košarku?

– Dosta žena osvajam edalje za Srbiju u poslednje vreme. Moja želja je da kroz rad u Pokretu podignem nivo ženske košarke, ali i nivo ženskog sporta u Srbiji.

Dragan Đilas i Predrag Danilović

Foto: A. Dimitrijević / RAS SrbijaDragan Đilas i Predrag Danilović

Bravo za Đilasa i Danilovića

– Želim da pozdravim uspehe mlađih selekcija, kao i one koji su vredno radili na tome da Srbija dobije domaćinstvo Evropskog prvenstva 2019. Dragana Đilasa, bivšeg predsednika KSS, i Predraga Danilovića, njegovog naslednika, kao i svih ljudi iz Saveza. Posebno čestitam juniorkama srebro na EP i kolegi Milošu Pavloviću, koji je vodio tim. To je ogroman uspeh za Srbiju, ali u isto vreme moramo da imamo veću bazu ženske košarke, ona ne sme da ostane tanka. Posle svih uspeha reprezentacije, devojčice su počele više da se bave košarkom. Kao nacija smo beskrajno talentovani za sport. Ako Pokret na čijem sam čelu može da ima toliki broj devojčica, onda baza može da se podigne na viši nivo. Na dobrom smo putu.

Tekst Blicsport Autor Vlada  Tegeltija