KONAČNI OBRAČUN (18h – Mogući sastavi)

Večita smotra broj 164 oličena kroz Partizanovo „biti ili ne biti”: ostanak (plan: sa uvećanim šansama) u trci za titulu, ili, uz podsećanje da je posle 29 superligaških rundi devet koraka iza lidera, „zbogom” šampionskoj ambiciji?

Navijači crno-belih pred današnju svetkovinu u komšiluku, pored protagonista s „bubamarom” Bibarsa Natha, Takume Asana, Vladimira Stojkovića…, uzdaju se i u komandanta: Aleksandra Stanojevića prati glas (apropo statistike) „streptomicina” za Crvenu zvezdu. Da li se istorija ponavlja, ili…

– Derbi nam mnogo znači – da pokušamo da se približimo večitom rivalu i ostanemo konkurentni. Spremni smo, s dobrim nizom iza sebe. Izuzetno sam ponosan na igrače: vratimo li film šta smo sve uradili u prethodnom periodu, koliko smo truda uložili i na koji način igrali mogu da budem zadovoljan. Idemo na Marakanu da se takmičimo i uživamo – ističe Aleksandar Stanojević u predvečerje fudbalske fešte.

Otklonjenih dilema?

– Imamo, trenutno, tri dileme. U dobrom smo ritmu, formi, teško je iskristalisati 11, pogotovo što su svi doprineli trijumfalnom nizu (19).

Levi bek, zadnji vezni i levo krilo?

– E, pa sad… To su, ipak, vaše dileme. Ha, ha…

Kakva su vam iskustva s procesom oporavka fudbalera posle koronavirusa, konkretno: da li je Saša Zdjelar spreman za 90 minuta?

– Urošević i Zdjelar imali su određenih komplikacija, ali gledajući ih na treningu… Svi su spremni!

Smatrate li da je Nemanja Jović, pored zapaženih poteza i golova, pokazao i dovoljnu taktičku zrelost za startera u duelu sa Crvenom zvezdom?

– Jeste, definitivno je sazreo u nekim segmentima… Eto, sad je u situaciji da igra prvi derbi, to je nešto posebno.

Svojevremeno, Robert Prosinečki i vi ste dan ranije izdiktirali početnih 11: Partizan je – pobedio. Šta se to danas drastično promenilo u pripremi utakmice da treneri ne žele da otkriju sastav?

– Ne znam… stvarno startnih 11. Da li bih izdiktirao i da znam? Verovatno ne bih.

Sa Marakane nikad niste izašli pognute glave: poraz u revanšu polufinala kupa, pre deceniju, nije značio eliminaciju. Očito, prija vam komšiluk?

– U poslednje vreme bilo je izjednačenih derbija, oko šest – sedam nerešenih… Kad nema navijača svejedno mi je da li igramo na našem ili njihovom stadionu. Dobro, volim da čujem „na JNA” naše pesme pred početak, to je jedina razlika.

Koliko je bitan podatak da čak 12-orica fudbalera Partizana imaju pozitivan skor (četvorica su na „pozitivnoj” nuli; plus – debitanti), dok, s druge strane, s tim može da se pohvali samo Katai?

– Dobra stvar… Činjenica: poslednjih godina smo egal, ili bolji. Generalno, u pozitivnom smo odnosu. Uz poštovanje Zvezde – što je osvajala titule, ne mogu, ipak, nikad da budu dominantni u odnosu na nas, potrebne su im pobede u narednih sedam – osam derbija da bi došli u tu situaciju. Poštovanje za njihove rezultate: četiri titule i samo četiri poraza za četiri godine – što je neverovatan podatak. Poštovanje i za nas, imamo dobar skor u derbijima. To, ipak, ne mora ništa da znači, svaki duel je novo dokazivanje, ne znači ti ništa šta je bilo pre tri meseca. Verujem će nam to dati dodatnu motivaciju da nastavimo u istom pravcu.

Za kraj, odakle preti najveća opasnost?

– Komšije imaju mnogo udaraca na gol po utakmici, postižu sijaset golova. Katai i Ivanić su izuzetno opasni, dobro sarađuju, sjajno s Rodićem po levoj strani…

Izvor: Sportski žurnal