Koferi za put u Estoniju prepuni motiva

Partizan je u nedelju odigrao veoma dobru utakmicu protiv Vojvodine, kluba koji mu je u prethodnih 10-ak godina pravio najviše problema od svih domaćih klubova, čak više nego li večiti rival iz našeg najbližeg komšiluka. Ubedljiva pobeda (4:1) je bila logičan rezultatski ishod jedne igračke dominacije nad novosadskim crveno-belima, dominacije od prvog do poslednjeg minuta. Liderska pozicija na tabeli Linglong Tyre Super lige Srbije je time utvrđena, a u preostala četiri prvenstvena kola do zimske pauze (28.11. gostovanje Voždovcu, 05.12. domaćinstvo Novom Pazaru, 12.12. gostovanje Metalcu i 15.12. domaćinstvo Kolubari) će se tražiti maksimalan bodovni učinak i overa nezvanične titule jesenjeg šampiona – prve nakon dugih i predugih 7 godina čekanja kluba i njegovih navijača na tako nešto.

Juče (ponedeljak) je ekipa imala slobodan dan, a od danas kreću pripreme za novo evropsko iskušenje, za gostovanje u estonskom Talinu u okviru 5. kola grupne faze UEFA Lige konferencija.

Ekspedicija crno-belih u Talin putuje sutra (sreda) u prepodnevnim časovima, što znači da nećemo prisustvovati reprizi načina putovanja u Belgiju (kada se putovalo tek u popodnevnim časovima, bez večernjeg treninga i prethodne konferencije za medije na licu mesta, na stadionu domaćina). Dakle sve će ovaj put ponovo teći nekim ustaljenim tokom kada su u pitanju evropska gostovanja, a interesantno je da je UEFA ovaj meč, koji je prvobitno (prilikom žrebanja grupa) trebalo da se igra tek od 21.00 čas, pomerila već za 16.30 po srpskom vremenu. Razlog za to je geografska lokacija Talina koji se nalazi na severu Evrope, sa uobičajenim oštrim zimskim klimatskim uslovima, pa pošto se već približismo kraju novembra meseca – svakako da će ova popodnevna satnica više odgovarati fudbalerima oba tima.

Takmičarska situacija u našoj grupi „B“ je pre pretposlednjeg (5.) kola takva da Partizan, kao drugoplasirani, ima 3 boda zaostatka za vodećim Gentom i po ogromnih 5 bodova prednosti nad Florom i Anortozisom. S obzirom i na našu znatno bolju gol razliku od Estonaca i Kiprana (Partizan +3, Flora -3, Anortozis -4), kao i na činjenicu da su protiv oba kluba u prvim mečevima slavljene ubedljive pobede (od po 2:0), sasvim je jasno da bi i remi u Estoniji sa 95% verovatnoće (a u slučaju da Anortozis ne pobedi kući Gent onda i sa svih 100%) garantovao crno-belima i pre poslednjeg (6.) kola u grupi novo evropsko „zimovanje“ (prvo nakon sezone 2017/18) i nastup u baražu koji u februaru 2022. godine prethodi 1/8 finala UEFA Lige konferencija, inače zakazanoj za mesec mart 2022.

Ipak, u Talin se sigurno ne putuje da bi se tamo igralo na remi. To Partizanu njegov „genetski kod“ ne dozvoljava ni protiv znatno jačih rivala nego što je to estonska Flora, uz svo dužno poštovanje prema ekipi iz Talina koja je već u prvom meču u Beogradu, uprkos sigurnoj pobedi crno-belih, pokazala da danas igra takmičarski fudbal na jednom znatno ozbiljnijem nivou nego što je to bio slučaj pre tačno 22,5 godine, kada su ova dva kluba, u leto 1999. godine, ukrstili koplja u kvalifikacijama za Ligu šampiona, a Partizan slavio dve više nego ubedljive pobede (6:0 u Beogradu i 4:1 u Talinu). Sem toga, aktuelni takmičarski trenutak još uvek ostavlja mogućnost da se Partizan bori i za 1. mesto u grupi (koje daje direktan prolaz u 1/8 finala, bez igranja baraža), koliko god su te šanse u ovom trenutku realno male. Međutim, one kakve-takve ipak postoje. U Talinu nastupamo i završavamo utakmicu pre nego što bude počeo meč u Nikoziji (Anortozis – Gent, početak je tek u 21.00h) i sigurno da bi pobeda crno-belih u Talinu, em što bi značila i naš definitivan plasman u eliminacionu fazu UEFA Lige konferencija, ostavila i nadu da bi Gent na Kipru mogao ostati bez pobede, čime bi se pitanje 1. mesta u grupi ipak definitivno rešavalo tek u poslednjem kolu, 9. decembra, kada budu igrali Partizan – Anortozis, odnosno Gent – Flora.

Pobedi u Talinu će se stremiti i još iz tri dodatna, veoma praktična razloga. To su klupski koeficijent, nacionalni koeficijent i finansijska nagrada UEFA.

KLUPSKI KOEFICIJENT ZA SEZONU 2022/23: Partizan je svojim dosadašnjim igrama i rezultatima u Evropi ove sezone već dosta ojačao svoj klupski koeficijent za narednu sezonu (trenutno on iznosi 22,500 bodova), u odnosu na ovu sezonu (kada je u kvalifikacijama nastupao sa koeficijentom od 18,000 bodova). To je sjajna stvar, ali se na ovome ne sme stati. Pruža nam se prilika da sa obe pobede do kraja grupne faze, pa makar one ne bile dovoljne za 1. mesto u grupi, taj koeficijent podignemo na čitavih 27,500 bodova (pošto svaka pobeda u grupi donosi 2,000 boda, a predviđen je i 1,000 bonus bod za drugo mesto u grupi). Tih potencijalnih 27,500 bodova, a na tome bi ostalo samo ukoliko onda Partizan na proleće ne bi osvojio više nijedan dodatni bod za svoj klupski koeficijent (njega će inače biti moguće dalje jačati tek od 1/8 finala, ne u eventualnom prethodnom baražu!), mogli bi nam lako obezbediti i neku dodatnu privilegiju u narednim evropskim kvalifikacijama, u odnosu na sadašnja 22,500 boda. To kažemo bez obzira na to koje će kvalifikacije Partizan igrati u leto 2022. godine – da li od starta one za Ligu šampiona (čemu se svi nadamo), ili one za Ligu konferencija. Takva jedna dodatna privilegija mogla bi recimo biti moguća pozicija nosioca u 3. kolu kvalifikacija za Ligu šampiona, ili pak osigurana pozicija nosioca u plej ofu za Ligu Evrope ili za Ligu konferencija. To zaista nije mala i nebitna stvar!

NACIONALNI KOEFICIJENT ZA SEZONU 2023/24: Više srpskih portala i generalno medija je u prethodnih par meseci ispratilo inicijalnu letošnju priču sa ovog mesta, sa klupskog sajta ali i sa klupskog jutjub-kanala FK Partizan, a u vezi sa šansama srpskog klupskog fudbala da u leto 2023. ima čak 5 predstavnika u Evropi – dva predstavnika u kvalifikacijama za LŠ, jednog u kvalifikacijama za LE (pobednika kupa ili trećeplasirani tim iz lige) i još dva kluba u kvalifikacijama za LK. Srbija se trenutno veoma dobro kotira na relevantnoj rang listi nacionalnih liga – na 12. je mestu, pri čemu i 15. mesto obezbeđuje gore opisane privilegije. Ipak, u daljem toku ove sezone je još svašta moguće, kako nabolje tako i nagore, pa je od velike važnosti da oba srpska preostala kluba u Evropi osvoje što više bodova u svakoj utakmici koja im predstoji, kako bismo imali bolje šanse u odnosu na konkurenciju trenutno plasiranu ispred nas (10. Rusija i 11. Ukrajina), odnosno onu najbližu koja je trenutno iza nas (13. Belgija, 14. Švajcarska, 15. Hrvatska, 16. Češka, 17. Kipar ili 18. Turska). Na kraju dodajmo da uopšte nije isto da li ćemo na kraju biti na 11. mestu, da li ćemo ostati na sadašnjem 12. mestu, ili ćemo recimo sezonu završiti na 15. mestu. Prva mogućnost (11. mesto) bi značila plasman srpskog šampiona iz sezone 2022/23 direktno u grupnu fazu LŠ 2023/24 (!), druga mogućnost (12. mesto) bi srpskom šampionu omogućila start od plej ofa kvalifikacija za LŠ (što garantuje minimum start u grupnoj fazi LE), a 15. mesto bi značilo da srpski šampion, kao i prethodnih sezona, mora da krene od 2. kola kvalifikacija za LŠ.

FINANSIJSKA NAGRADA UEFA: Stremeći pobedi u Talinu, najmanje će se misliti o nagradi od 500.000 € sa kojima UEFA premira svaku pobedu u grupnoj fazi Lige konferencija (remi vredi 166.000 €), ali je činjenica da je reč o iznosu koji je itekako značajan za svaki klub sa ovih prostora, pa i za Partizan koji gro svojih finansijskih prihoda ostvaruje iz transfera svojih igrača, a odmah zatim i od nagrada (premija) UEFA za igre i rezultate ostvarene u evropskim klupskim takmičenjima. Sem pomenutih 500.000 €, pobeda u Talinu bi, da ponovimo, značila automatski i sigurno „zimovanje“ u Evropi, a ako bi se ono obezbedilo i „samo“ sa 2. mesta u grupi – to bi opet donelo u klupsku kasu i dodatnih 625.000 € (premija za 2. mesto u grupi je 325.000 €, a svaka ekipa koja u februaru bude igrala baraž dobiće i premiju od dodatnih 300.000 €).

Utakmica se u četvrtak igra na stadionu „Lilleküla“, koji se nalazi u sklopu istoimenog kompleksa u Talinu. Stadion je izgrađen i svečano otvoren 2001. godine, a već naredne (2002.) godine je engleska kompanija „A. Le Coq“ (proizvođač raznih napitaka, a najpoznatiji brend im je pivo „A. Le Coq Premium“) kupila prava na ime stadiona i ta prava koristi do današnjih dana. Kapacitet stadiona, nakon dogradnje i proširenja u periodu 2016-2018, iznosi 14.336 mesta. Najveće utakmice koje su do danas na njemu odigrane su finale Evropskog prvenstva za U19 reprezentacije (2012. godine), kao i klupski UEFA Superkup između madridskih klubova Reala i Atletika (15. avgust 2018.), kada je Atletiko, nakon produžetaka, slavio pobedu od 4:2.

Što se tiče situacije u redovima našeg protivnika u četvrtak, valja reći da Flora igra prvenstvo koje se u Estoniji igra u ritmu „proleće-jesen“, pa je tako u ovom trenutku tamo ostalo da se odigraju još samo tri kola. Flora se nalazi na 2. mestu na tabeli, sa 4 boda zaostatka za vodećom Levadijom i sa „milion“ bodova prednosti nad trećeplasiranim. Naš evropski rival još uvek računa na odbranu titule u Estoniji, posebno zbog toga što ga u preostala tri kola očekuju čak dva duela protiv Levadije (jedan zaostali meč iz regularnog dela šampionata i međusobna utakmica u tekućem plej ofu)! Ipak, ta dva duela šampionskih kandidata će uslediti tek 01.12. i 05.12. (dakle ne u prvom narednom prvenstvenom kolu za vikend, nakon četvrtka), pa zato ne treba očekivati da će misli igrača estonske ekipe u četvrtak biti odsutne i usmerene na borbu za nacionalnu titulu. Ne, Estonci će sigurno u četvrtak biti maksimalno motivisani protiv Partizana, tražeći novu evropsku afirmaciju za sebe i za svoj klub. Na našim crno-belima je da na tom planu odgovore punom merom, jer jedino tako veći kvalitet Partizana u odnosu na Floru može i hoće da dođe do izražaja.

Kada u četvrtak kasno uveče 5. kolo grupne faze bude iza nas, ne samo u Ligi konferencija nego i u Ligi Evrope (koja će, čini se, u narednim sedmicama postati za nas interesantnija nego što je bila, zbog baraža u februaru 2022. čiji će učesnik, vrlo moguće, biti i Partizan), pozabavićemo se na istom ovom mestu mogućim raspletima u grupnim fazama oba ova evropska klupska takmičenja i implikacijama koje ti raspleti 9. decembra mogu imati na naš klub.

Zvanični sajt FK PARTIZAN

Vlada Ćujić