Ko je potencijalni novi bonus Partizana? “Liči na štopere iz LaLige, krasi ga zavidna tehnika”

Odlaskom Mihajla Ilića u Bolonju ostalo je upražnjeno mesto na poziciji štopera u Humskoj, a transferom mladog asa u Italiju Partizan je “izgubio” bonus igrača u timu. Crno-beli nisu dugo oklevali, već su krenuli u ofanzivu na adekvatnu zamenu. Kako je tokom dana objavljeno, Igor Duljaj u svojim redovima želi da vidi 19-godišnjeg centralnog defanzivca kragujevačkog Radničkog – Nikolu Miličića.

Švajcarska fudbalska “opservatorija” CIES, svrstala ga je 2022. godine u 250 najtalentovanijih igrača na planeti, a nakon jedne sjajne sezone u dresu kluba sa “Čika Dače” povreda ga je omela u daljem razvoju. Ishod magnetne rezonance je poznat i vrlo brzo Miličić bi mogao da zaduži opremu jesenjeg prvaka Srbije.

Na zahtev doskorašnjeg trenera Radničkog 1923Dejana Joksimovića, rođeni Kraljevčanin stigao je leta 2021. godine u Kragujevac.

“Doveo sam ga pre nekoliko godina iz kadeta Kikera. Prepoznao sam određeni talenatat. Uklapao se u moju zamisao. Štopera baš tih karakteristika sam želeo u sistemu. On je tada igrao kao vezista u Kikeru. Veoma je pametan i inteligentan, a tehnički potkovan na zavidnom nivou. Znao sam da sa njim na poziciji centralnog beka mogu da pravim igru. Već u omladincima je značajno napredovao i kasnije mi je postao prva opcija u seniorskom timu kada sam postao šef stručnog štaba. U međuvremenu je postao reprezentativac Srbije. Oko njega sam gradio igru, sve u nameri da maksimalno iskoristim talenat i potencijal koji ga krasi. Verovao sam da je malo takvih igrača na tržištu. Ozbiljan fudbal traži takve štopere. Pored strasti i defanzivnih karakteristika koji se podrazumevaju, za takav nivo je neophodna tehnika”, istakao je Dejan Joksimović na startu razgovora za Meridian sport i nastavio u istom dahu:

“Trenutno nisam u toku, ne znam kakvi su Partizanovi omladinci na tim pozicijama. Isključio sam se malo. Ono što znam je da Miličić ima kvalitet. Ne mogu da napravim poređenje, ali sigurno da je jedan od retkih igrača u našoj ligi. Smisao za igru je njegova snaga. Sposoban je dosta da pomogne u ofanzivi. Partizan je tim koji želi da napada i igra na posed, a on kao takav bi mnogo doprineo u organizaciji napada. Defanzivno još uvek ima prostora da napreduje. U pojedinim situacijama mora da bude čvršći”.

Mladi stručnjak smatra da Miličić ispunjava kriterijume koji odlikuju defanzivce u najkvalitetnijim evropskim šampionatima, ali i da je sistem igre jedan od glavnih faktora od kojih zavisi da li će uspeti da se snađe nakon potencijalnog odlaska u redove crno-belih.

“Podseća na centralne bekove koji nastupaju na vrhunskom nivou, u ligama petice. Tamo se podrazumeva da štoper poseduje odličnu tehniku. Ime konkretno nemam. Ne znam na koga podseća konstitucijom, ali svakako da najviše liči na štopere iz LaLige. Izuzetno je važno da treneri prepoznaju njegove kvalitet. Pretpostavljam da je to slučaj sa Partizanom. U budućnosti može biti jako koristan. Sve zavisi od ideje i filozofije trenera, pa čak i to da li će se uklopiti ili neće. Priča je kompleksnija, ali to je profil igrača koji može biti konkurentan u ekipama koje žele da dominiraju na terenu”.

Joksimović u minulim mesecima nije deo Radničkog, ali malo ko poznaje redove Crvenih đavola bolje od 49-godišnjeg trenera. Dejan veruje da će Kragujevčani u bliskoj budućnosti “lansirati” na veliku scenu još nekoliko talenata.

“Postoji jedna nova grupa mladih igrača, vrlo zanimljivih. Pojavili su se u prethodnim mesecima. Prvenstveno mislim na desnog beka, Adžića. Tokom leta smo ga doveli i naravno bilo mu je potrebno određeno vreme da se adaptira. Dolaskom trenera Dudića dobio je ozbiljnu priliku i to potom maksimalno iskoristio. Tu je i Milan Aleksić kojeg smo vratili iz Partizana. On je isto kragujevačko dete. Dobijao je priliku i pokazao određen potencijal i znanje. Smatram da on ima kapacitet da u narednom periodu napreduje i kasnije ostvari transfer. Neko će prepoznati kvalitet. Đorđe Jovanović i Vlada Tomović koji su igrali kod mene nisu se najbolje snašli u novom sistemu, ali verujem da će otići negde na pozajmicu. Kontinuitet igranja je najbitniji za mlade igrače. Generalno, izostanak minutaže je ogroman problem za mlade momke. Potpišu za neke timove gde nemaju dovoljno mesta i potom kasnije odustanu od cele priče… To je šteta. Nadam se da će svako pronaći adekvatnu sredinu za razvoj”, konstatovao je Joksimović.

Originalni članak: Meridian sport.rs