Ključ Partizanovog evropskog proleća je na Kipru

Crno-beli otvaraju Ligu konferencije protiv Anortozisa

Slavlje Partizanovih igrača (©MN Press)

Namučio se Partizan da uđe u Ligu konferencije. Ni protiv Sočija, niti protiv Santa Klare nije bilo lako, pogotovo sa imperativom pobede na ramenima, jer bi još jedna sezona bez Evrope dovela klub na ivicu finansijskog sloma.

Nagrada za uspeh je stigla na žrebu za grupe, gde je Partizan dobio protivnike naspram kojih je favorit za prolaz u nokaut sistem takmičenja. I već večeras (21.00) na Kipru protiv Anortozisa mogao bi da pronađe ključ za evropsko proleće.

Gent je po rejtingu prvi favorit za prolaz, estonsku Floru, ipak, niko ne vidi kao ravnopravnog takmaca, eventualno da nekom samo podmetne nogu, pa bi Partizan večeras pobedom u Nikoziji napravio “brejk” protiv Anortozisa koji bi ga za veliki korak primakao prolećnom delu takmičenja

Jedini “problem” za crno-bele je što koliko god im ovo bila jako bitna utakmica, negde u malom mozgu stoji još bitnija – večiti derbi u nedelju u Humskoj. Zato je trener Aleksandar Stanojević najavio rotacije u timu, a očekuje se da u startnih 11 uskoče Aleksandar Miljković, Aleksnadar Šćekić, Kvinsi Menig, a možda i Ivan Obradović na poziciju levog beka.

Objektivno, Anortozis nije tim kvaliteta Sočija i Santa Klare. Složili su se i u Humskoj da su im kvalifikacije donele teže protivnike nego grupna faza. Ali Kiprani, iako ne igraju na svom terenu u Famagusti, nego u Nikoziji, umeju da budu nezgodni na svom ostrvu. Osetili su to ovog leta i bečki Rapid (2:1) i izraelski Hapoel Ber Ševa (3:1). Kao što je to standard sa kiparskim timovima, reč je o sastavu punom iskusnih internacionalaca, kojima ako “klikne” od starta, mogu svima da naprave probleme.

Međutim, Partizan je ove sezone u Evropi već prošao sito i rešeto. Protiv Sočija se u Rusiji vratio iz minusa, dok je u Beogradu „visio“ do poslednjeg minuta meča, kada je postigao gol za produžetak. I prošao je dalje na penale. A onda je bio očajan u Portugaliji, da bi u Beogradu uspeo da stigne minus i izbaci Santa Klaru. Ozbiljnu psihološku stabilnost i snagu demonstrirali su Stanojevićevi puleni u mečevima u kojima je celom klubu visio mač nad glavom.

Sada je neka druga priča. Partizan može da igra mnogo rasterećenije, mada daleko od toga da više nema ambicija u novoformiranom UEFA takmičenju. Ima šansu za prolaz dalje kakva se retko kada ukazuje.

“Jesmo nešto rasterećeniji, ali imamo i obavezu da nešto uradimo. Kod nas u Partizanu je uvek pritisak, iako je lakše igrati u grupi nego u kvalifikacijama, to je činjenica“, rekao je Stanojević pred put u Nikoziju.

A, odande je noć pre utakmice najavio ofanzivu crno-belih, juriš na tri boda.

“Spremni smo i motivisani da napravimo dobar rezultat. A pozitivan rezultat je uvek kad ne izgubite. Ali mi ćemo probati da dođemo do pobede, igraćemo u svom stilu, kako uvek igramo“, poručio je Stanojević.

Partizan baš i nema neka lepa sećanja na Kipar u 21. veku. Padao je i protiv APOEL-a i protiv AEL-a, ali utisak je da je Anortozis slabiji nego što su onomad rivali crno-belih bili i da Parni valjak ima ozbiljnu šansu da i taj trend preokrene.

U svim dosadašnjim mečevima ove sezone u Evropi Partizan je postigao makar jedan gol, tako da će fokus večeras biti na odbrani. Da ona sačuva mrežu netaknutom, a ofanzivci “garantuju” pogodak.

DOMAĆIN BEZ PRVOG ŠPICA

Iskusni napadač iz Severne Irske, Kajl Laferti, zbog povrede kolena propustio je poslednji trening Anortozisa pred meč sa Partizanom i, po pisanju kiparskih medija, neće moći da pomogne saigračima u večerašnjoj utakmici. Odsustvo novajlije koji je letos stigao iz škotskog Kilmarnoka predstavljaće veliki problem za Temura Kecbaju, jer u timu nema adekvatnu zamenu. Moraće Gruzin nešto da “izmisli”…

Originalni članak Mozzart sport