Kežman: Neće se osetiti Đurđevićev nedostatak u ekipi, Ožegović mi se sviđa u fazi napada

Sportski žurnal od 14.09.

FOTO: N. Negovanović

Mateja Kežman, bivši golgeter Partizana, ljubimac navijača, naročito najvatrenijih simpatizera, jedva čeka početak pohoda crno-belih Starim kontinentom, zapravo nastavak takmičenja u društvu još tri rivala iz grupe u Ligi Evrope.

Dugogodišnji internacionalac sa karijerom za respekt i član državnog tima, svestan je težine izazova sadašnje generacije prvotimaca iz Humske ulice.

– Lepa priča je ispred svih nas, oba srpska kluba izašla su na međunarodnu scenu i to posle nekoliko godina. Nije to mala stvar, samo da se ima u vidu, kad pogledamo, na primer, ko je ispao sa međunarodne scene. Partizan je napravio dobar tim, atmosfera je, takođe, na visokom nivou, što se na terenu najbolje odslikava – tvrdi Mateja Kežman.

O pojedincima, Kežman priča iz svog ugla.

– Suma je potvrdio vrednosti, međutim, mora da opravda uložena, ne mala sredstva. Polako dolazi sebi, nespreman je došao u Partizan i sada sve ide bolje i bolje.

Pred kraj letnje fudbalske pijace šampion Srbije ostao je bez dvojice najboljih fudbalera, Brazilca Leonarda i Uroša Đurđevića.

– Zamene su dobre, stigli su Zoran Tošić i Ognjen Ožegović. O Bambiju nema šta da se govori, dobro nam je poznat, ima iskustvo iza sebe, karijeru u Rusiji, status u reprezentaciji. Dojučerašnji igrač Čukaričkog sličan je tip fudbalera Đurđeviću, kreće se odlično, agresivan je i brz, jak, ne predaje se… Neće se osetiti Urošev nedostatak u ekipi, Ožegović ima i neke druge karakteristike. Zaista mi se sviđa u fazi napada.

Partizan na žrebu nije naišao na atraktivna imena. Dinamo iz Kijeva, albanski Skenderbeg i švajcarski Jang bojs ne čine, ipak, spisak protivnika od kojih se diže kosa na glavi – ni stručnom štabu, a ni fudbalerima našeg prvaka.

Navijači kluba sa crno-belog dela Topčiderskog brda imaju mnoštvo razloga da očekuju dobre evropske vesti.

– Nije teška grupa u kojoj je moj bivši klub, međutim, ni laka. Partizan može sa svima da se nosi, da im bude ravnopravan, uz malo sreće i da se plasira u sledeću fazu. U nečemu drugom je problem, peh će biti igranje utakmice bez prisustva gledalaca. To, apsolutno, odgovara gostujućoj ekipi.

Ambijent na startu evropske maršrute biće nalik pozorišnom.

– Šta je – tu je, a igrači moraju da nađu model za motivaciju i da pobede. Nije lako bez navijača! Sve je drugačije kad te niko ne podržava i to iz minuta u minut, sa nekoliko strana stadiona. Ono što se desilo moralo bi da bude dobra škola za budućnost. Šteti klubu, igračima, svima… Psihološke probleme i pritisak navijača morali bi da prevaziđu, što brže i bezbolnije.

Kežmanove misli ponovo su bile usmerene ka karti Evrope.

– Partizan ima tim za proleće u društvu evropskih klubova. U grupi niko ne odskače kvalitetom, u poslednje dve utakmice dobro smo uočili vrednosti. Trener Miroslav Đukić ima dovoljno vremena da sve fino ukomponuje. Vidim crno-bele na velikoj sceni i na početku 2018. – procenio je Mateja Kežman.