KECMAN: Ledej će biti nosilac Partizanove igre

Bivši košarkaš gost emisije ”U obruču”

Bivši košarkaš Partizana, Dušan Kecman, govorio je u studiju TV Arene sport o legendarnoj trojci koju je postigao protiv Cibone, ekipi Partizana kao i aktuelnim košarkaškim takmičenjima. Tokom karijere nastupao je za Beopetrol, FMP, Partizan, Makedonikos, Efes, Ostende, Kijev, Panatanaikos, Koral Roan i Monako, nakon čega je završio igračku karijeru. 

Na samom početku osvrnuo se na tu famoznu trojku i dokumentarni film ”Časovi ljubavi”:

”Taj koš u Zagrebu je bio kruna cele sezone. Bez obzira na sve, sezona je bila za pamćenje za sve koji su učestvovali u njoj. Sećam se da je premijera filma bila 31.decembra uveče i sećam se da me je emocija baš udarila. Drago mi je i hvala ekipi koja je snimila to”, počeo je Kecman, a potom odgovorio na pitanje da li je ta akcija bila iscrtana za njega, odnosno kako se planira ko će preuzeti odgovornost da šutira u odlučujućem momentu:

Kada sam se 2006. godine vratio u Partizan, igrali smo protiv Olimpije i vodili smo deset razlike minut i po pre kraja. Počeli smo da gubimo lopte i oni su uspeli da stignu i izjednače. Onda sam ja dobio loptu i dao koš za pobedu. To je bilo potpuno neplanirano, lopta je jednostavno došla do mene. Ali se sećam i utakmice protiv Efesa, gde je bila slična situacija, imali smo napad za pobedu. Tokom tajm-auta trener je iscrtao akciju za mene, da ja budem taj koji će šutirati i pogodio sam. Dok je ono u Zagrebu bio splet nekih čudnih okolnosti”, konstatovao je Dušan uz osmeh.

Ispričao je legendarni košarkaš i interesantnu priču o dolasku Mekejleba u klub:

”On je došao dva dana pred utakmicu za Unikahom, i praktično je direktno sa puta došao pravo u salu. Taj prvi trening samo što nije uradio u papučama, onako pospan i usporen. Svi smo pomislili ‘čekaj, možda je malo niži, čudno i šutira, ima drugačiju tehniku’. Međutim, već u prvoj utakmici se videlo da je sjajan igrač i da nema prostora za brigu. Tako da sam rekao ‘svaka čast’, prvi utisak je ipak dobar. Mi igrači smo ga jako brzo uklopili u tim i mnogo mi je drago zbog svih uspeha koje je napravio u Partizanu”.

Dotakao se Kecman i trenutne ekipe Partizana koju sa klupe predvodi Željko Obradović, sa kojim je više puta sarađivao:

Mislim da se ekipa i dalje uigrava, dosta je novih igrača i mislim da će biti potrebno neko vreme da prihvate i uklope se u rad Željka Obradovića. On uvek daje akcenat na ‘ekstra pasu’, da se pronalazi najbolje rešenje iz svake situacije. Igrače to često zbuni, jer ne mogu da pronađu pravi balans, ali kažem, potrebno je vremena. Sad kad krene Evrokup, videće se kakva je uigranost ekipa u odnosu na timove koji igraju u tom takmičenju”, počeo je Kecman i dodao da se Zek Ledej trenutno najviše ističe:

Ledej već nekoliko sezona igra Evroligu na vrhunskom nivou. Mislim da će on biti, a i već sada, jeste nosilac u ekipi Partizana. Kevin Panter mora da daje preko 20 poena u svakoj utakmici, takva će biti njegova uloga. On se i dalje traži, što je normalno, ali vremenom će se sve iskristalisati”.

Publika u dvoranama je bitna za svaku ekipu, međutim, postoje mišljenja da je nekim igračima možda lakše da igraju bez ”pritiska”. Ipak, Kecman ističe da je atmosfera na njega uvek pozitivno uticala:

”Publika i atmosfera su na mene uvek uticali da budem još koncentrisaniji. Tišina te nekako spušta dole i nekako sve gubi na važnosti. Kada je dvorana puna sve zahteve da radiš u punom sprintu i intenzitetu, a kad je prazna, kao da te nešto koči. Što se mene tiče, treba stalno da bude puna”.

Originalni članak Arena sport