Kaminski: Željko je legenda, treninzi su mu kao mečevi

Frenk Kaminski

Odjeknulo je čitavom Evropom kada je informacija i službeno potvrđena – Frenk Kaminski potpisao je jednogodišnji ugovor sa Partizanom! Legenda NCAA košarke i centar bogatog NBA iskustva rešio je da novu etapu karijere započne u državi iz koje delimično vodi poreklo.

Visoki igrač meke ruke predtsavljaće veliki problem odbranama rivala u narednoj sezoni – biće izazov braniti ga spolja, ali i pod košem. Sa druge strane, neizbežan je period adaptacije za Kaminskog, koji u Evropu dolazi posle osmogodišnjeg NBA staža.

Kaminski je otkrio da su mu prvi utisci u vezi sa životom u Beogradu krajnje pozitivni, ali kakva su prva mišljenja o evropskoj košarci? Posle osmogodišnjeg iskustva igranja u NBA, potreban je period adaptacije na pravila po kojima se košarka igra u Evropi.

„I dalje postoji mnogo stvari koje treba da naučim. Neke stvari, koje sam radio na jedan način tokom osam godina, ovde se rade malo drugačije. Naročito kada je odbrana u pitanju. Učim nove koncepte, nove načine. Neka pravila se razlikuju, pa je i to bio izazov na startu. Ipak, što više igramo utakmice, to mi je lakše. Spreman sam za početak sezone“, započinje Frenk Kaminski razgovor za Sport klub.

Koji su neki kvaliteti koje će Kaminski doneti sastvu Partizana, koji je prošle sezone bio nadomak plasmana na fajnal for?

„U napadu sam ‘mismeč’ za rivale. Volim da napadam spolja i da šutiram. Međutim, ako budu preuzimali na meni, mogu da igram pod tablom i da radim razne stvari u reketu. Dobar sam dodavač. Volim da budem uključen u igru, da proigravam druge igrače i radim šta treba. U odbrani mogu da komuniciram na visokom nivou. Neke stvari mogu da vidim pre nego što se dogode. Zaista obraćam pažnju na ‘skauting’ izveštaje, pa mogu da ‘pročitam’ stvari koje će se desiti. Rekao bih da sam pametan odbramben igrač i da sam raznovrstan na oba kraja parketa“, objašnjava 30-godišnjak.

Kako se Kaminskom zasad čini centarska rotacija crno-belih? Kako će se uklopiti sa Alenom SmailagićemZekom LedejemBalšom KoprivicomTristanom Vukčevićem i ostalima? Da li je unutrašnja linja kompatibilna?

„Apsolutno! Biće različitih utakmica na kojima će se od nas tražiti da radimo različite stvari. Mislim da možemo da se nosimo sa bilo kim. U napadu smo veoma raznovrsni na pozicijama četiri i pet. Imamo momke koji mogu da ‘rašire’ parket – Smajli, Zek i ja. U zavisnosti od kombinacija, možemo da budemo veoma visoki na parketu i dominiramo nad rivalima koji su malo manji. Možemo da uradimo mnoogo stvari, a ja se osećam lagodno da igram sa svakim. Naučio sam ovde kako momci vole da igraju u kratkom periodu koji sam imao na raspolaganju. Kako god bude, najbitnije je da pobeđujemo i idemo iz utakmice u utakmicu“, kaže Kaminski.

Željko Obradović je najuspešniji trener u košarkaškoj istoriji Evrope – koji su Frenkovi utisci povodom saradnje sa njim?

„Veoma je intenzivan. Želi da pobedi i to mi i te kako odgovara. Sviđa mi se njegova ličnost i to kako trenira ekipu. Prema svakom treningu se odnosi kao da je utakmica, a to je sjajno. Veoma je dobro pripremljen, pa i mi moramo da budemo pripremljeni na svakom meču. Veoma je pametan i pokušava da izvuče maksimum iz igrača. Ima poverenje u svakoga. Veruje svakom igraču kojeg ima u timu i svima daje priliku da igraju. Kada vas uvede u teren očekuje da budete dobri i ima poverenje da ćete to i učiniti. On je legenda ovde. Dugo sam znao za njega i sjajno je što sam konačno dobio priliku da zaigram za njega“, govori američki centar.

Dusan Milenkovic / STARSPORT

Šta Kaminski kaže članovima porodice i prijateljima koji ga pitaju – „kako je u Srbiji“?

Podrška navijača u SAD u poređenju sa ovim ovde nije ni blizu. Znate, razgovarao sam sa porodicom i prijateljima koji su videli snimke sa prijateljske utakmice na otvorenom. Videli su baklje, ljude kako mašu zastavama u publici i sve to. To nije uobičajeno u SAD. Baš je kul biti deo toga. Pišem ljudima da ono što vidite na snimku nije dovoljno. Morate da budete na licu mesta da biste sami to doživeli. Jedva čekam da zaigramo u našoj hali pred svojim navijačima da vidim koliko je to zapravo ‘ludo’“, objašnjava Frenk.

Kaminski je rođen u Vudridžu, savezna država Ilinois. Majka mu je srpskog porekla, otac poljskog, a Frenk je odrastao u zajednici u kojoj je dominantna bila srpska dijaspora. Čak je, kao osnovac, igrao za tim „Serbian Eagles AC“ (Srpski orlovi) i učestvovao na turnirima koje je organizovala srpska zajednica.

Nameće se pitanje – koliko srpska zajednica u SAD zna o Partizanu i srpskoj košarci?

„Svi znaju. Mnogi Srbi koje znam u SAD putuju ovamo da bi gledali utakmice. Dolaze da bi gledali utakmicu Partizan – Crvena zvezda. Dugo znam za to rivalstvo. Znam koliko je Srbija ‘luda’ za košarkom. Igrao sam na srpskim turnirima u SAD i svi obožavaju ovu igru. Prate je, podržavaju… Kao mali sam imao priliku to da vidim, a veoma je zabavno što sada kao odrastao čovek imam priliku da budem ovde, da igram u Srbiji i da lično igram pred ovakvim navijačima“, objašnjava Frensis Stenli Kaminski III.

Zek Ledej, Frenk Kaminski

Na početku Frenkove NBA karijere bilo je reči da je reprezentacija Srbije zainteresovana za tadašnjeg igrča Šarlot Hornetsa. Koliko je bilo istine u tim navodima?

Definitivno je bilo interesovanja u vezi sa tim. Nikada pregovori nisu otišli daleko. Nikada ne znate šta može da se dogodi u budućnosti, ali nikada ranije to nisam radio. Videćemo šta će se desiti, “

Šta je bio ključni faktor da Kaminski odabere Partizan kada je odlučio da će karijeru nastaviti van NBA?

„Mnogo toga je odigralo ulogu. Želeo sam da igram za najboljeg trenera ovde. To je bio veliki faktor. Naravno, važna je bila i činjenica da poznajem srpsku kulturu. Bio sam u Beogradu i ranije i osećao sam se lagodno. Pitao sam mnoge bivše saigrače kako je ovde. Pitao sam ih kako je igrati u Evroligi, igrati za Partizan. Svi su mi rekli da je to nešto što moram da uradim… Kada sam obavio te razgovore i kada sam se osećao opušteno po tom pitanju, odluka je bila laka.“

U periodu u kojem je nosio dres Atlanta Hoksa, saigrač Frenku Kaminskom bio je Bogdan Bogdanović – legenda Partizana i kapiten srpske reprezentacije, koja je nedavno osvojila srebrnu medalju.

Bogdan je igrao sjajno na Mundobasketu. On je fantastičan košarkaš. Šutira bolje od skoro bilo koga sa kim sam imao priliku da igram. Pametan je, divan saigrač. Ima smisla što je Srbija sa njim kao liderom na Svetskom prvenstvu dogurala daleko. Kada je postalo jasno da je Partizan zainteresovan za mene i da pregovaramo, on je bio jedna od prvih koji mi je pisao. ‘Treba to da uradiš, svideće ti se! Svideće ti se trener, svideće ti se grad, navijači…’, to mi je rekao i mnogo mi je pomogao da donesem odluku. Kasnije mi je pisao da pita kako ide. Video je neke slike koje sam objavio na društvenim mrežama. Napisao je ‘Rekao sam ti da će ti se svideti Beograd!’ I bio je u pravu. Zasad je sjajno. Meni i mojoj porodici se mnogo dopada“, rekao je Frenk Kaminski tokom intervjua za Sport klub.

Originalni tekst Sport Klub