Kad je Varga bio Supermen…

Čuveni napadač Partizana i internacionalac u Belgiji proslavlja 64. rođendan

Na današnji dan pre 64 godine rođen je Zvonko Varga, čuveni fudbaler Partizana i uspešni internacionalac u Belgiji!

Kakav je bio napadač možda najbolje svedoči intervju objavljen u Žurnalu 13. maja 2019, tačno tri decenije pošto je postigao svih šest golova u pobedi Liježa protiv Beršota (6:1), u poslednjem kolu belgijske lige!

Rođeni Zrenjaninac bio je strah i trepet za golmane u Crvenki, Partizanu, Liježu, mladoj reprezentaciji Jugoslavije…

Uostalom, pročitajte razgovor ob(j)avljen pre četiri i po godine…

„Nesvakidašnji učinak, juče publikovan u belgijskoj La Mezi (nazvanoj po reci koja protiče kroz Lijež) u rubrici „sećanja”, inicirao nas je da pozovemo ne tako davno i člana stručnog štaba Parnog valjka…

– Da li se to neko šali? Halo! Slabo vas čujem, u automobilu sam, vraćam se sa treninga svoje škole fudbala – s kratkim prekidima odzvanjao je u slušalici glas Zvonka Varga.

Konačno, signal je postao besprekoran, tajming da se vihorni napadač vrati u prošlost:

– Ko bi zaboravio tih 6:1 protiv Beršota i svih mojih šest golova! Kćerkica mi je tog dana progovorila, prvo rekla: „tata”, to me je podiglo u nebesa, logično, sve mi je uspevalo.

Zvonko je obično tresao mreže glavom, ali…

– Tad, dva levom, četiri desnom. Prethodno, čak šest utakmica nisam igrao zbog povrede, dovoljno da se Australijanac Edi Krnčević iz Anderlehta odvoji na listi strelaca – 22:16. Do poluvremena dam četiri, u Briselu frka, jedva mu do kraja nameste jedan, uprkos mojih dva dovoljno da ostane najbolji strelac lige.

Lijež je završio na visokom trećem mestu…

– Belgijski novinari su me podsetili: samo su još Vanderberg i Vilmots postigli na jednom meču po šest golova, s tim da je rezultat bio veći.

Varga se smeška, od srca:

– Posle četiri komada počeo sam da dodajem loptu drugima, ali – nekako se „bubamara” odbijala ponovo do mene. Morao sam čak i da se skrivam, da ne pomisle da je sumnjivo…

Pomenuta utakmica može da se pronađe i na Jutjubu:

– Četiri pogotka za Lijež dao sam Rasingu, tri za Partizan, čini mi se, Veležu, igrao je tad i pokojni Mance…

Belgijanci su tad Vargu prozvali – Supermen!” – „zatvorio” je te 2019. Žurnal šetnju „memoarskom dvoranom” današnjeg slavljenika. 

Originalni tekst Sportski žurnal

Ukoliko želite da pomognete rad našeg sajta “VOLIMPARTIZAN.RS”, to možete učiniti klikom na neku od reklama, uplatom na naš Pay Pal  koji se nalaze pored tekstova ili tekući račun AIK BANKA 105-0000405701647-66