Jel znaš kako se postaje igrač? Kad sa 17 godina izađeš na teren i pogodiš koš kad je najteže! Partizan ima novi nebrušeni dijamant

Tekst, foto i video :Telegraf sport

 

KK Partizan, KK Fenerbahce, kosarka
Foto:Telegraf

Košarkaši Partizana odigrali su veoma dobro, borbeno protiv Lijetuvos Ritasa u Evrokupu, ali su izgubili 91:80

Šteta jer su 37 minuta bili bolji rival i držali su utakmicu pod kontrolom, ali samo dva minuta bilo je dovoljno Litvancima da se odlepe.

Ipak, ono što je dobro iz ove utakmice to će biti sigurno iskustvo za nove mečeve, jer ovo je sezona oporavka Partizana i to svi koji navijaju za klub moraju da shvate.

Druga dobra stvar iz ovog poraza je igra Marka Pecarskog (17, 208) Momak, koji je još uvek mlađi junior već drugi meč u Evrokupu igra dobro. Za 14 minuta na parketu skupio je 9 poena, 4 skoka uz šut iz igre 3-3.

Mnogo bolje od nekih nosilaca igre koji su na terenu proveli i po 25-30 minuta.

POKAZAO ZNANJE KAD JE BILO NAJPOTREBNIJE

Međutim, ono što je još važnije je što je on igrao na početku, ali i na kraju meča kada se lomio rezultat. Ubacio ga je Nikolić na 5 minuta pre kraja kod nepovoljnog rezultata 70:71 za Lijetuvos. Onda je u napadu uhvatio promašaj Šalića, lagano se okrenuo i poentirao mrtav hladan za 72:71.

Marko Pecarski (15) napušta teren hale Aleksandar Nikolić Foto:Telegraf

Partizan je i dalje bio u igri. A mladi Pecarski je pokazao da mu ne drhti ruka kad se lomi. Tim košem je održao tim u igri, ali nije bilo na njemu da lomi meč već da pomogne da iskusniji se malo priberu i da pokušaju da zadaju poslednji udarac rivalu.

Ipak, nije do toga došlo, nekoliko ishitrenih napada, slaba odbrana i Ritas je sa tri trojke prelomio susret. Imao je Pecarski i otvoren šut na 74:79 za rivala i da je to dao definitivno bi bio igrač meča. Šutnuo je dobro, ali je promašio.

Sve je ok, dešava se, to je sport ući će sledeći put.

Srpska košarka ne pamti kada je imala momka od 17 godina da je igrao Evropu i to šutirao u odlučujučim momentima.

 Ponovo ću šutirati ako ostanem sam, nije nikakv problem – rekao je posle meča Pecarski.

Miroslav Nikolić je ponovo pokazao da ima hrabrosti da da šansu mladima, da se ne plaši za svoju poziciju i za sovj posao. Prepoznao je da će Pecarski biti igrač i sada mu daje šansu da bi za dve godine imao najboljeg krilnog centra Evrope.

Protiv Albe na prvom meču u ubedljivom porazu je igrao 23 minuta i ubacio 8 poena 2-2 šut za dva i 1-3 za tri poena. Ej, sa 17 godina. To nije radio ni Luka Dončić koji je bio projekat Reala.

MUTA SLIČNO RADIO I SA STEFANOM, BOBIJEM, KALINIĆEM…

Slično je Muta Nikolić uradio i kada je u Hemofarm doveo Stefana Markovića sa 18 godina, pa Bobija Marjanovića sa 16.

Da ne pričamo o Nikoli Kaliniću, Stefanu Joviću kojima je dao šansu u Radničkog, a pogledajte kakvi su to igrači sada.

Tako se prave igrači za prvi tim za budućnost kluba i za reprezentaciju Srbije, a ne tako što će biti pri prvom timu i sedeti na klupi. Ili ulaziti na minut na plus ili minus 20 razlike. Nego kad se lomi, a ti mu daš da šutne da oseti pritisak da se razvija.

Zato navijači treba da podrže ovaj tim Partizana, jer će do kraja sezone biti mnogo kvalitetniji a tek za godinu dve dobiti na pravoj snazi kojom se osvajaju trofeji.

Neki će reći nije lako praviti rezultate i stvarati igrače, ali to ovaj Partizan može. Zavisi i šta su rezultati ove godine. Realno biće odlično ako uđu u plej of aba lige, ako igraju finale Kupa Koraća i finale srpskog plej ofa. Iz ta tri takmičenja možda dođe i neki trofej.

(D. S.)