Intervju: Velibor Jojić

Tekst i fotografije Telegraf sport

Velibor Jojić predsednik KK Dinamik sa Dorćola je čovek koji najviše pomaže srpsku košarku u poslednje vreme, mnogo više nego neki koji su u njoj 30 godina, i koji su sve stekli zahvaljujući košarci.

Ne samo osnivanjem kluba, koji ima najbolju infrastrukturu na Balkanu, već i pomaganjem košarkaškoj instituciji kakav je Partizan. Kako sam kaže u čitavu priču o sportu ušao je iz poslovnog sveta kao vlasnik uspešne kompanije.

Kao osnivač i vlasnik sportskog i zdravstvenog centra Dinamik postavio je temelje i pravila kako bi svaki klub u Srbiji trebalo da posluje i da izgleda.

ULAGANJE U SPORT KAO DOBRA INVESTICIJA

– Ja sam se bavio biznisom, vlasnik sam firme “VIP sitem” koja je na našem tržišztu 20 godina. Imamo 300 zaposlenih – priča Jojić za Telegraf.

Foto: Stefan Gvozdić

 Kao i svaka firma koja ima višak kapitala gledali smo da to uložimo u nešto. Mi smo se opredelili da uložimo u sport. Ideja o ovom sportskom centru potiče iz naše firme. Menadžment kompanije, na čelu samnom, odlučio je da uložimo u sporetski centar.

Odrastao je na Dorćolu i kao pravi Dorćolac želeo je nešto da vrati svom kraju i da njegova kompanija bude društveno odgovorna

– Razmišljali smo da napravimo centar gde će deca sa Starog Grada, pored 25. maja, imati gde da se bave sportom, a posebno košarkom. Da ne budu na ulici da se bave i ostalim sportovima poput plivanja.

Foto: Stefan Gvozdić

– Pošto sam ja proveo detinjstvo na terenima KK Stari Grad, rodila se ideja da napravimo košarkaški klub i da nastavimo tradiciju Starog Grada koji sad ne postoji.

– Tako je nastao Dinamik. Zvao sam Miroslava Nikolića jer sam shvatio da je najpogodniji trener za naš klub kako marketinški tako i košarkaški.

– Naš cilj je da stvaramo mlade igrače i da im omogućimo bolji razvoj. Evo naš igrač Vuk Vulikić je osvojio juniorsko zlato. Muta ga je gurao i prošle godine u prvi tim, igrao je protiv Zvezde pet minuta.

Foto: Stefan Gvozdić

SPREMAĆE IGRAČE ZA NBA DRAFT

Klub ima prema rečima Jojića ozbiljne ambicije u srpskoj košarci.

– Sport i biznise se razlikuju što u sportu ima ambicija. Mi smo ambiciozni, nemamo limite. Jedini smo klub u drugoj ABA ligi i tu idemo na prvo mesto. Probaćemo sportski radom, pa videćemo da li ćemo uspeti.

– Probaćemo, uzeli smo dva igrača iskusnijih i želimo da oni pomognu mladim igračima, koje želimo da izvučemo do najviših košarkaških visina.

Foto: Stefan Gvozdić

Klub se posebno uzda u mlade igrače koji treba da prepoznaju ulaganje u njih.

– Mi kad dovedemo grača, on zna da će ovde imati najbolju šansu i prolaz dalje. Mi smo dobro organizovan klub i ono što kažemo to ispunimo.

Jedna od vizija je da igrači iz Dinamika odlaze i na NBA draft

– Mi smo mlad klub i treba nam dokazivanje na košarkaškom nebu. Doći ćemo i u tu situaciju.

 Ove godine je naš igrač Lazić otišao u Megu zato što je potencijal za Draft. Sada to možemo da uradimo preko Mege ili preko nekog drugo klub, ali doći će i trenutak kada ćemo moći sami. Radimo polako i ulažemo u mlade.

Foto: Stefan Gvozdić

DINAMIK NIJE PARTIZANOV FMP

Situacija u svetu sporta u Srbiji je jako teška i verlo retko se neko odlučuje da pomogne klubovima, a da nema nikakvu korist. Međutim, predsednik KK Dinamika, Velibor Jojić razmišlja drugačije, on je pomogao Partizanu u godini kada mu je najteže. Iako su mnogi zlonamernici počeli da pričaju kako će biti fuzije Jojić tvrdi da to nema veze i da Dinamik nije Partizanu ono što je FMP Zvezdi.

– Postoje dve stvari tu. Prvo pomažem Miroslavu Nikoliću, jer bez obzira što je u Partizanu, on je šef struke u Dinamiku. On planira sve vezano za mlađe kategorije, planira programe, prati talente, i to će tako biti i na dalje.

– Drugi razlog je što sam ja Partizanovac i što želim da pomognem. Došli su u situaciju da su im svuda vrata zatvorena jer svima duguje i nema novca. Inače, što se tiče njih oni su drugi klub i ne postoji nikakva fuzija.

– Ali kao Partizanovcu i čoveku iz košarke, neprijatno mi je da Partizan nema gde da trenira. Međutim, da je tako i sa Zvezdom bilo, ja bih isto ovo uradio -kategoričan je Jojić.

Foto: Stefan Gvozdić

Partizan u Dinamik sportskom centru ima uslove kao u NBA ligi.

– Ovde su im na raspolagnaju  sala, teretanu, bazen, medicinski blok za lečenje igrača i sve što im treba u ovom trenutku.

 Međutim, to je sad do starta sezone, ako budu želeli da nastave dalje, ako se ne vrate u Pionir, ja sam spreman da im prepolovim troškove za salu.

– Prošle godine su platili salu 180.000 evra. A ove godine, ako žele ja ću im tu sumu prepoloviti i mogu da treniraju ovde i da imaju sve – objanšnjava Jojić.

Foto: Stefan Gvozdić

Na pitanje kako to da čovek iz biznisa pomaže srpsku košarku više nego neki drugi Jojić kaže.

 Kad uđete u ove vode vidite koliku tu ima struja, menadžera, klubova, koji žele da vas skinu i vide kao konkurenciju.

-Ja sam prošle godine izdržao neke udarcem jer sam smatrao da me to čeka. Ali naša ideja je da pomognemo srpsku košarku koliko možemo, makar i u infrastrukturi – kaže Jojić.

Foto: Stefan Gvozdić

Što se tiče samog sportskog centra, malo je reći da nijedan centar u Srbije nema ovako nešto.

 Osim hale, teretane, medicinskog bloka, imamo i bazen koji je doduše mali za vaterpolo, ali imamo petliće koji treniraju. Imamo 350 dece u školama plivanja i jako brzo napreduju.

– Imamo i odbojkaški klub i školu malog fudbala Ace Kovačevića. Ambijent je takav da deca iz ovog kraja imaju šta da treniraju – zaključuje Jojić.

Foto: Stefan Gvozdić

Foto: Stefan Gvozdić

Foto: Stefan Gvozdić

(D. Stojmenović / [email protected])