IGOR DULJAJ: AKO BUDE PROMENA, PARTIZAN NE BI TREBALO DA BRINE, VAŽNO JE ŠTA TRENER OSTAVLJA (VIDEO)

“Podigli smo kriterijume, Baždar je bio izgubljen”, kaže šef stručnog štaba crno-belih

Prelazni rok bolji od pripremnog perioda. Takav utisak je formiran o Partizan ove zime, na osnovu aktivnosti na transfer tržištu i boravka u Sredozemlju. Petorica novih igrača su stigla među crno-bele, tri kontrolne utakmice su odigrane i to su “suve” činjenice, dok među publikom naklonjenoj timu iz Humske vlada uverenje da bi zimsko “šminkanje” moglo da donese još lepše lice u odnosu na jesenje.

Ono je, uprkos eliminaciji sa evropske scene, bilo dobro u Mozzart Bet Superligi, gde posle 19 kola Parni valjak ima bod više od Crvene zvezde i najbolju startnu poziciju u preostalim etapama. To mu je omogućilo prijatan ambijent tokom dvonedeljenog boravka na Kipru, gde se radilo na uigravanju linija tima. Iako je pre povratka za Beograd na raspoloženje crno-bele ekspedicije uticalo lose vreme, zbog čega je između ostalog, otkazana generalna proba.

Mogu delom da budem zadovoljan. Poslednja tri dana nismo bili u mogućnosti da uradimo ono što smo zamislili. Najveći problem je bila poslednja provera, tako da smo “osakaćeni” zbog utakmice koja bi na mnogo značila. Moraću nešto da modifikujem kad se vratimo u Beograd. Malo je odigrati tri utakmice pred početak prvenstva Srbije. Što se tiče treninga možemo da budemo zadovoljni kako su igrači izgledali, u tom ritmu ćemo nastaviti, jer nas čeka težak period do kraja sezone”, predočio je Igor Duljaj tokom razgovora za TV Arena sport.

Šef stručnog štaba ne haje mnogo za učinak na proverama sa Mladosti iz Lučana (4:0), Aja Napom (1:0) I Botevim iz Vrace (1:0).

Prijateljske utakmice su jedno, takmičarske nešto drugo. Imali ste prilike da vidite u Sloveniji protiv kakvih protivnika smo igrali i to ne bi trebalo ništa da znači. Najvažnije je da se veliki deo igrača koji je bio u Sloveniji nalazio i ovde. Bilo je lakše odraditi ono što smo želeli. Poslednja utakmica nam je bila potrebna zbog novih igrača kako bi se što pre uklopili. Nažalost, zbog loših vremenskih uslova nismo mogli da je odigramo, novi igrači će kroz prvenstvo morati da ulaze u formu.”

(FK Partizan)(FK Partizan)

Kao što se i pretpostavljalo, strateg Partizana je pojasnio da tim planiran da počne (kasnije otkazanu) proveru sa AEZ-om neće krenuti u Ivanjici. Između ostalog i što u njemu nije bilo bonusa. A možda će to biti Nemanja Trifunović.

Minuti su im potrebni. Bilo je planirano da Trifunović igra kao bonus, međutim, želeo sam da vidim novog igrača (Goha) kako će da funkcioniše sa Nathom, Saldanjom, Zahidom i ostalima. Naravno, to nije sastav koji će početi meč sa Javorom. Nešto ćemo do prve utakmice uraditi, imam nekog keca u rukavu”.

Posebno zanimljiv je bio Duljajev osvrt na novajlije, jer bi možda neko na osnovu njegovih izjava mogao da posmili kako se sprema na rastank sa Partizanom, iako prema najavama iz kluba niko o tome ne razmišlja.

“Partizan je brzo reagovao što se tiče novih igrača. Znali smo tačno koji profil nam je potreban. Klub je prepoznao čemu težimo, a to je da podignemo kriterijume što se tiče dovođenja igrača. Da se ne dovodi samo da bi se doveli. Pažljivo smo birali, Partizan, ako dođe do promena, ne treba da brine jer će imati okosnicu tima. Nema potrebno da se svake godine dovodi pet, šest novih fudbalera, imaju kostur tima i to je važno šta svaki trener ostavlja iza sebe”.

Prema rečima Duljaja, novajlije – posebno inostrane – već osećaju povezanost sa klubom.

“Potrebno im je vreme, proces prilagođavanja je kod nekog traje kraće, kod nekih duže. Najvažnije je da se oni ovde osećaju kao kod kuće, da ih je kolektiv primio na najbolji mogući način i sa te strane će im biti lakše da se adaptiraju, da što pre uđu u formu. Neće imati duži proces prilagođavanja. Mogu da donesu kvalitet, ekipa ne zavisi od nekoliko igrača. Ako ih imate više koji mogu da promene tok utakmice onda je to pozitivna stvar. Biće interesantno. Ništa ne obećavamo. Mogu lično i u ime svoje ekipe da obećam samo da ćemo dati sve od sebe da izgledamo još bolje. Za to je potrebno dosta muke i truda. Učinićemo sve da ne razočaramo navijače Partizana”.

(FK Partizan)(FK Partizan)

Retko kad se dešava da trener Partizana govori o pojedincima, ali je posle priprema na Kipru napravio izuzetak i pohvalio Sameda Baždara. Ima i razloga, jer je ofanzivac bio dobar na kontrolnim mečevima, a samokritičan prema sebi zbog jesenjeg učinka.

“Baždar je shvatio da je rad ono što može da donese uspeh. Ne bi trebalo nikome da se dokazuje, već da radi ono što najbolje zna. Ekipa i mi smo tu samo servis da mu pomognemo. Svima. Drago mi je što je neke stvari shvatio. To su mladi momci, razumem ih, jer sam prolazio kroz takav period. Doduše, nisam tako dugo bio u tom “vakumu”, da li ću otići ili ostati. Ovo su nove generacije, telefoni “rade”, neka obećanja. On je, da kažem, bio malo “izgubljen”, tako da mu kolektiv i Partizan žele sve najbolje. Odlično je odradio pripreme i potrebno je da sačeka pet minuta. A, oni će se pojaviti. Može da igra špica, iza dva špica, zavisi od protivnika”.

Mada, zavisi i od učinka Mateusa Saldanje, jer je Brazilac referanca u napadu, zapljusnut ponudama tokom zime.

Fudbalska pijaca pokazuje ko koliko vredi. Videli ste da su dvojica igrača Partizana otišli u odlične klubove, u top lige. Saldanja je imao mnogo ponuda, bio je na slatkim mukama. Klub je odoleo tim ponudama, tako da je Saldanja, bar za sada, član Partizana. Nadam se, do kraja sezone”.

A hoće li na tom kraju biti povoda za slavlje Grobara?

Sećate se šta je bilo pre šest meseci, kakva su bila nagađanja i predviđanja što se tiče naše ekipe. Ja ću da ponovim, za nas je najvažnija samo sledeća utakmica. A, to je Javor iz Ivanjice”, gleda Duljaj ka prolećnoj premijeri pred kraj razgovora za TV Arena sport. “Nadam se navijačima u Humskoj i imam poruku za njih. U svoje ime mogu da im obećam da ću dati poslednji atom snage, kap znoja, da ekipa izgleda još bolje u sportskoj borbi. Ne mogu sam i oni su nam potrebni. Ovi momci zaslužuju podršku. I nadam se da ćemo ih videti na stadionu Partizana i pored istoka i pored zapada. Očekujem da će oni biti tu negde”.

Originalni članak: Mozzar sport.rs