Haos u ABA ligi se nastavlja, hoteli “prekidaju” takmičenje

Zbog blokiranih računa, Liga duguje skoro 145.000 evra samo hotelima, a blizu su i još neke naplate

Haos u ABA ligi van terena se nastavlja. Pošto je banka s kojom je ABA liga do skoro sarađivala, zatvorila transakcijske račune zbog pravnih manjkavosti statusne dokumentacije i neovlašćenog upravljanja tim računima, onemogućeno je funkcionisanje regionalnog takmičenja, saznaje Mozzart Sport.

Da je situacija više nego alarmantna pokazuje dopis ABA lige upućen klubovima u kome se navodi “da je zbog dugovanja prema hotelima organizacija 7. kola dovedena pod veliki znak pitanja jer postoji opravdana bojazan da će hoteli otkazati rezervacije.”

“Svakodnevno nas hoteli pitaju kada će biti plaćena dugovanja za smeštaj ekipa i službenih osoba. U organizaciji 7. kola dodatni problem imamo u Zadru jer je hotel ‘Borik’ u kojem odsedaju sudije, zatvoren tokom novembra, a zamenski hotel će tražiti plaćanje smeštaja po predračunu”, stoji u dopisu ABA lige.

Takođe je navedeno da Liga, zbog blokiranog računa duguje hotelima skoro 145.000 evra, da bi od sledećeg meseca trebalo da krenu isplate službenim osobama (sudije, delegati, kontrolori), dok je dug za plate zaposlenima u ABA preko 9.500 evra, a da krajem meseca dospeva naplata od skoro 45.000 evra na ime poreza na dobit.

I to nije sve. Liga, iako je 31. oktobar bio poslednji rok, nije predala finansijske izveštaje nadležnim organima, jer ne postoji osoba koja će u sadašnjem pravnom vakuumu potpisati tražena dokumenta.

Klubovi su obavešteni da je kazna za nepredavanje finansijskih izveštaja od 10.000 do 100.000 kuna, dok su novčane sankcije za neprijavljeni i neplaćeni porez na dobit od 2.000 do 200.000 hrvatskih kuna.

Sve ovo ukazuje da akcionari Lige, odnosno klubovi moraju što pre da organizuju Skupštinu ABA i reše sve probleme kojih je očigledno mnogo, počevši od vlasništva udela u društvu, raspodele rukovodećih funkcija, imenovanja ovlašćenih lica…. U suprotnom, regionalno takmičenje će se pravno ugasiti.

Tekst preuzet sa portala Mozzart sport