Goran Grbović pred istorijski derbi poručuje: Pamet u glavu, incidenti mogu da budu pogubni za sve

“Čeka nas pravi praznik košarke u kome bi svi trebalo da uživaju, a da jedina prava borba, bude ona sportska – na parketu”, kaže direktor Arene

Euforija pred istorijski meč Evrolige između Partizan Mozzart Beta i Crvene zvezde raste iz dana u dan. Dok se igrači pripremaju da se pokažu u što boljem svetlu na parketu u četvrtak (20.30), toliko je i organizacija meča veoma specifična. Večiti derbi uvek donosi posebnu energiju, strast, ali i probleme van terena.

Iako je klub iz Humske organizator, manifestacija će se odigrati u najvećoj dvorani na Balkanu.

Ne verujem da je baš cela Evropa uzbuđena za ovaj meč, skloni smo mi malo da prenaglašavamo, ali nema dileme da će Evroliga pomno pratiti. Samo da razjasnim, Evropa je jedno, a Evroliga je drugo. Mislim da će sve oči takmičenja biti uperene u duel u Beogradu“, kaže za Mozzart Sport nekadašnji igrač Partizana Mozzart Beta i direktor Štark arene, Goran Grbović.

Kao prvi čovek menadžmenta najveće dvorane na Balkanu, Grbović je svestan koliko je bitno da meč protekne bez incidenata.

Takvo je vreme da moram da pošaljem poruku: Ljudi, pamet u glavu. Incidenti mogu da budu pogubni za sve, ponajviše za klubove. Evroliga će dobro da razmisli da li da ponovo pozove Partizan ili Zvezdu u takmičenje, o licencama da i ne pričamo. Ako se desi neki incident ili haos na parketu ili van njega, biće velikih problema i kazni. Kada se podvlači crta, samo je dobitak bitan za vlasnike takmičenja i ništa drugo. U Evroligi se nikada nije dogodilo da se slomi i jedna stolica, čak ni u Atini na duelu Panatinaikosa i Olimpijakosa.

Nastavlja u istom tonu.

Evo jednog primera iz ugla Arene. Navijači u četvrtak polome 500 stolica, utakmica se završi. Oni odu kućama i sve zaborave, klubovi se okrenu narednim izazovima, a dvorana mora da organizuje naredni događaj. Zamislite da imamo koncert u petak i da moram da najavim da je kapacitet smanjen za 500 mesta, jer tih stolica više nema. Onda čitavu štetu snosi Partizan, koji može da ima problema sa osiguravajućim društvima itd… Veliki problemi mogu da se stvore. Da ne bude da sam u potpunosti pesimističan, čeka nas praznik košarke u kome bi svi trebalo da uživaju, a da jedina prava borba, bude ona sportska – na parketu. Utakmica u četvrtak može da donese mnogo toga dobrog, ali potencijalno može da bude pogubna za mnoge.

Organizacija meča je u rukama kluba iz Humske.

Arenu isključivo zanima bezbednost, što je najbitnije za nas, posebno taj prvi prsten gde se sve dešava. Prema poslednjim informacijama biće i gostujućih navijača. Potrebno je da sve prođe u najboljem redu. Partizan je donekle popustljiv u nekim segmentima, što sad ne bi smeo da uradi, kada je organizacija u pitanju.

Nije, međutim, Grbović samo deo menadžmenta Štark arene. Najveći deo njegovog života, košarka je bila primarna. Svojevremeno jugoslovenski reprezentativac dres crno-belih nosio je osam godina, od 1980. do 1988. Bio je kapiten kluba iz Humske, s kojim je osvajao trofeje na domaćoj i evropskoj sceni.

Postoje samo dva derbija kompletnih sportskih društava: Real – Barselona i Partizan – Crvena zvezda. Sve ostalo su uglavnom fudbalski derbiji, a za mene je najveći i najstariji Seltik – Glazgov Rendžers. Tako da možemo da budemo ponosni na ovo što imamo u svetu sporta, a i da se ne lažemo, Partizan i Zvezda drže srpsku košarku, sve ide preko njih i u interesu svih je da se pokažu u što boljem svetlu.

Crvena zvezda u duel ulazi posle fantastične serije pobeda koja je počela dolaskom Duška Ivanovića, dok su crno-beli bili u padu, ali su se na pobednički kolosek vratili u nedelju protiv Budućnosti.

Očekujem neizvesnu utakmicu, ali blagu prednost dajem Zvezdi zbog psihološkog momenta. Dva trenera su u centru pažnje i biće posebno zanimljivo videti kako će da pripreme meč. Na papiru, Partizan ima više igrača koji mogu da naprave razliku, ali zasad se to nije baš pokazalo na delu.

Posebno se osvrnuo na probleme crno-belih.

Sve zavisi od spoljne linije. Kada krene šut, sve je lakše, ali sad su već svi shvatili kako igraju, a glavni problem je što nema pretnje iz reketa. Svi igraju široku odbranu protiv nas, što znatno otežava stvari. Mislim da će Željko sve to da utegne kako sezona bude prolazila.

S druge strane, Zvezda ima svoje adute.

Iako se na prvi pogled čini da Zvezda ima manje kvaliteta, mogu da igraju raznovrsnije, a ako uspore igru, što Ivanović i te kako ume, onda je još veća prednost na njihovoj strani. Mislim da će mnogo toga da zavisi od samog starta i ko prvi bude uspeo da napravi seriju od osam ili deset poena.

Nije Grbović želeo da uđe u zamku prognoziranja koji bi košarkaš mogao da prelomi meč.

I jednima i drugima nedostaje igrač koji sigurno može da postigne 20 poena. Imaju momke koji će šutnuti loptu i napraviti potrošnju, kao što su Panter ili Vildoza, ali fali konstantnost u realizaciji. Doduše, to su šuteri koji pamte samo pogođene šuteve, nikad promašaje. I ja sam bio takav kad sam igrao. Biće neizvesno. Blaga prednost je na strani Zvezde, ali daleko od toga da Partizan ne može da pobedi, sigurno će biti motivisani. Nema potrebe da se lažemo, ne igra Partizan u skladu sa očekivanjima, ali poseduju kvalitet da pobede i kada se sve posloži, može da pobeđuje u kontinuitetu“, završava Grbović razgovor za Mozzart Sport.

Originalni tekst Mozzart Sport