EVROPSKA LIGA KONFERENCIJA U FUDBALU: Kiparski Feniks

Anortosis, osnovan još 1911, Partizan je lako izbacio u prvom kolu Kupa šampiona u jesen 1963, ali sada je njegov protivnik sastavljen od stranaca, pa samim tim i tvrđi orah

Partizan će sutra uveče na Kipru da započne svoju bitku u grupi Lige konferencija u kojoj su pored Anortosisa, njegovog protivnika u prvom kolu, još Gan iz Belgije i Flora iz Estonije. Ishod prvog dvoboja umnogome će da utiče na izglede našeg predstavnika u ovom Uefinom takmičenju.

„Crno-beli” su se s Anortosisom u Evropi sastali u jesen 1963. godine. U prvom kolu Kupa šampiona 11. septembra su u Beogradu pobedili s 3:0, a izveštači s te utakmice su zabeležili da je domaćin propustio priliku da do vrha napuni mrežu tima, koji, kako su napisali, nije prešao centar. U revanšu, 1. oktobra, na igralištu bez trave, kiparski prvak je poveo, ali su gosti lako preokrenuli na 3:1.

Od tada se mnogo promenilo. Razlika između našeg i kiparskog fudbala se izgubila, pa su naše uzdanice, uključujući i Partizan, u skorijoj prošlosti pognute glave napuštale megdan s kiparskim timovima. Anortosis je sada tim sastavljen od stranaca. Među njima je i naš zemljak Miloš Deletić, bivši igrač Vojvodine, Napretka, Jagodine i Radnika. Pre njega su tamo igrali Slobodan Krčmarević, Zoran Milinković,  Svetozar Šapurić, Vesko Mihajlović… Kao trener u njemu je radio Dušan Mitošević, a ranije bivši kapiten reprezentacije Jugoslavije Mirsad Fazlagić.

Trener je Temur Kecbaja, bivši selektor Gruzije, kome je Anortosis i poslužio kao odskočna daska. Iz njega je 1994. otišao u atinski AEK, onda u „kolevsku fudbala” (Njukasl i Vulverhempton, pa Dandi), i u kome je i završio igračku karijeru 2007. godine. U Anortosisu je i počeo da se bavi trenerskim poslom još kao fudbaler, a od pre dve godine je na sadašnjoj dužnosti.

Mada po trofejima zaostaje za APOEL-om i Omonijom on je prvi kiparski klub, koji se probio u Ligu šampiona. Ove godine je kao osvajač nacionalnog Kupa u kvalifikacijama za Ligu Evrope ispao od Rapida (pobeda kod kuće s 2:1 nije bila dovoljna da nadoknadi poraz od 3:0 u Beču). U okršaju za ulazak u grupni deo takmičenja u Ligi konferencija bio je uspešniji od Hapoela iz Ber Ševe (u Izraelu 0:0, na Kipru 3:1). Kapiten Artimatas, jedan od retkih Kiprana u prvom timu, doneo je prednost svom timu, a posle izjednačenja stvari je rešio Grk Hristodulopulos s dva gola (prvi iz penala).

U prvom kolu nacionalnog šampionata Anortosis je u Nikoziji izgubio od Dokse s 2:0. Prošlu sezonu je završio na četvrtom mestu, a u Evropu je ušao kao osvajač Kupa Kipra.

U grbu Partizanovog protivnika je mitska ptica Feniks i njegova sudbina je zaista feniksovska. Osnovan je 30. januara 1911. i njegovi članovi su se borili protiv engleske vlasti s ciljem da se njihovo ostrvo pripoji Grčkoj. Zbog toga je i zabranjivan, a posle invazije turske vojske na Kipar 1974. je napustio Famagustu (ime tog grada je dodao svom da podseća odakle je) i skrasio se u Larnaki. Protiv Partizana biće domaćin u glavnom gradu Nikoziji.

Razume se, „crno-beli” nipošto ne treba da potcene svog suparnika. Ne samo zato što niko slučajno ne može da prođe kvalifikacije, nego i zato što se pokazalo da mogu da budu kost u grlu i onima koji imaju mnogo veći apetit nego Partizan sada. U grupi u Ligi šampiona, u koju su ušli 2008/09. tako što su izbacili, posle Pjunika iz Jerevana, Rapid iz Beča i Olimpijakos iz Pireja, igrali su s Verderom 0:0 i 2:2, Panatinaikos su kod kuće savladali s 3:1 (u gostima izgubili s 1:0), a s Interom 3:3 na Kipru (u Italiji su poraženi s 1:0).

Bez obzira na to u sutrašnji meč Partizan mora da uđe sa zadatkom da pobedi. U grupi u Evropi svaki bod je dragocen i pitanje je da li propušteno posle može da se nadoknadi. A prvo kolo je uvek dobra odskočna daska da se daleko doskoči.

Originalni članak: Politika.rs