EP: Andrei svetski rekord, pa sedmo mesto

Sport klub

Srpska reprezentativka Andrea Arsović osvojila je sedmo mesto puškom prvog dana seniorskih takmičenja na Evropskom prvenstvu vazdušnim oružjem u Đeru. Prethodno je oborila svetski rekord kvalifikacija.

Srpska olimpijka je ekspresno izborila mesto u finalu. Kvalifikacije je završila sa sjajna 628,4 kruga, čime je za minimalni deseti deo kruga popravila vlastiti državni rekord. Na prvom mestu ostala je i do kraja osnovnog dela koji traje 75 minuta i postavila prvi svetski seniorski rekord kvalifikacija po novim pravilima (od 1. januara žene gađaju 60 umesto dosadašnjih 40 hitaca, a rekordi se priznaju samo na kontinentalnim i svetskim takmičenjima).

Milica Babić je osvojila 12. mesto, a od finala su je delila tri deseta dela kruga. Sanja Vukašinović je zauzela 38. poziciju.

Arsovićeva, koja je pre dve godine u Đeru osvojila svoju drugu titulu šampionke Evrope vazdušnom puškom (prvom se okitila 2010) u finalu nije uspela da nastavi u ritmu iz kvalifikacija. Uglavnom se nalazila na petom ili šestom mestu, a posle 14. serije, kada ispada sedmoplasirana zaostajala je samo 0,2 kruga za šestoplasiranom Snježanom Pejčić i završila takmičenje.

Pejčićeva, koja je branila zlato iz 2017, je ubrzo, posle 16. serije, napustila vatrenu liniju, jer nije uspela da se pomeri sa šeste pozicije.

Titulu je osvojila Stine Nilsen (Noreška), vicešampionka iz Maribora 2017, a društvo na pobedničkom postolju pravile su joj dve 22-godišnjakinje, koje do sada nisu osvajale medalje na velikim takmičenjima ni u seniorskoj ni u juniorskoj kategoriji. Srebro je pripalo Poljakinji Katarzini Komorovskoj, a do bronze je došla Manon Smits (Holandija).