Duško Vujošević:”Od svakog dana napraviti praznik”!

Gledam da od svakog dana napravim praznik. Nije tajna da sam levičarski orijentisan, pa naravno više volim praznike kao što je Prvi maj, jer me podsećaju na neko lepše vreme. Ne može čovek po narudžbini da bude srećan, posebno kada je u godinama! Čovek od svakog dana treba da napravi praznik, evo, na primer, jedan moj prijatelj je pio svakog dana, ali je samo za Novu godinu bio trezan – rekao je za “Alo!” najtrofejniji trener u istoriji Partizana i dodao nostalgično:

– Meni se kao starijem čoveku čini da je bilo bolje u prošlosti. Prvi maj postoji da nove radnike i njihove predstavnike podseti da se neke stvari ne podrazumevaju, nego da za njih moraju da se izbore iznova i iznova. U tom smislu, čini mi se da se nekada svakoga dana dešavalo ponešto posebno – rekao je Vujošević.

Legendarni trener uvažava Međunarodni praznik rada jer ga podseća na žrtve i uspeh ljudi iz nižih društvenih slojeva.

– Volim taj dan jer simbolizuje uspeh borbe za socijalnu pravdu i za bolji zivot radničke klase i nižih slojeva društva. Naravno da sam taj dan oduvek uvažavao jer podseća na žrtve i uspeh te borbe. Svaki put daje neki novi stimulans onima koji teže da istraju u tome, jer „osvojena” prava moraju stalno da se osvajaju. Puno sam voleo SFR Jugoslaviju i tada se lepo živelo, ali nisam bio pristalica dekoracije i kostimografije, niti glamuroznih proslava. Nikad nisam išao na uranak, nisam imao vremena, taj dan sam otkada sam trener provodio sa ekipom i uživao. Nisam osećao potrebu da budem u prirodi, daleko od toga da se to nije praktikovalo, jeste i te kako. U svakom slučaju, Prvi maj predstavlja estetiku otpora, što je meni veoma bitno – zaključio je Duško Vujošević.

Francuzi brinu o socijalnoj pravdi

Trener Limože otkriva i kako Francuska, iako je kapitalistička zemlja, vodi računa o zaštiti svih slojeva društva.

– Francuzi ne rade tokom praznika. Jeste to kapitalistička zemlja, ali ovde postoji velika zaštita svih slojeva stanovništa, socijalna, zdravstvena. Mnogo vode računa o socijalnoj pravdi. U tom kontekstu ovo je značajan praznik. Francuska je zemlja koja ima ogromnu kulturu, jednu vrstu zatvorenosti i zaštićenosti od raznih očiju. Moraš da budeš na nekom nivou da bi prepoznao njihove rituale – objasnio je Vujošević.