Duško Vujošević o čuvenoj tehnici: Među prvima na svetu sam to razvio

duško vujošević

Foto: Printscreen

Proslavljeni košarkaški trener Duško Vujošević ispričao je zanimljivu priču o tome kako je unapređivao šutersku tehniku svojih igrača.

Vujošević je gostovao u Novom Sadu na jednoj od književnih večeri i tom prilikom dotakao se brojnih tema, među kojima je i njegov sistem treninga.

,,Uveo sam količinu rada koja nije bila opravdana naukom o sportu, proizvodila je veliki broj ponavljanja. Igrač mora da shvati da se šut usavršava ponavljanjem. Čim prestaneš da ponavljaš, gubiš. Terao sam svoje igrače na sve to i kada je reč o detaljima te tehnike, jedan sam od prvih na svetu to razvio”, istakao je Vujošević.

Nadovezao se potom, pominjući legendarnog američkog stručnjaka srpskih korena.

,,To je bilo u vreme kada Gregg Popovich, inače moj prijatelj, koga mnogo volim, nije mislio da šut treba da se radi, već da je to prirodna osobina igrača. Ili ga ima, ili ga nema. Mi smo to uvodili. Pogotovo kada su u pitanju mlađi igrači, kako bi ih umorio da nemaju vremena za gluposti. Počeo sam da im dajem knjige, jer sam shvatio da čitanje razvija fantaziju. Na filmu sve vidiš i te stvari se ‘prebacuju’ lakše”, objasnio je Vujošević, veliki ljubitelj slikarstva i književnosti, inače.

Čuveni strateg ostavio je dubok trag u evropskoj košarci, najveći vodeći Partizan. Upravo je sa Vujoševićem crno-beli tim poslednji put bio na Final Fouru Evrolige, 2010. godine.

Originalni tekst Basketballsphere.com