DULETOVE KOŠARKAŠKE ILUZIJE Igrači i glumci su slični, ogromne su sujete! S njima nije lako…

Čovek koji kroz život ide širom otvorenih očiju, dobitnik prestižnog trofeja Evrolige “Aleksandar Gomeljski” i najuspešniji trener u istoriji Partizana Duško Vujošević bio je gost jedinstvenog događaja, sportsko-interaktivne večeri koju je organizovao Muzej iluzija Beograd.

Možda je ovo mesto sasvim logičan izbor jer je Vujošević ponekada zaista ličio na košarkaškog čarobnjaka i iluzionistu. Njegovi rezultati, posebno odlazak na fajnal-for Evrolige u Parizu 2010. godine, ličili su na iluziju, iako su i te kako bili stvarni i opipljivi.

Duško Vujošević
FOTO: SIMONA GAJIĆ

Vujošević je govorio o svom bogatom iskustvu, počecima karijere, kako igračke, tako i trenerske, otkrivajući tajne i prepreke koje su ga pratile do puta ka uspehu. Neizbežna tema bila je i umetnost i koliko zapravo ona ima veze sa sportom, prvenstveno košarkom. Kao veliki poznavalac književnosti, Duško je posetiocima objasnio kako je umetnost, poseno pisana, uticala na njega kao trenera i otkrio knjigu kojoj se uvek vraća – “Grobnica za Borisa Davidoviča” Danila Kiša.

Nekoliko puta uspeo je da nasmeje publiku životnim anegdotama. Govorio je i koliko iluzija ima uticaja na percepciju igre u košarci i naveo primere koje je uspeo da opazi.

– Uvek sam igračima govorio da ne igraju zato da se dopadnu publici, već da igraju za tim. Pa se takva igra kao posledica dopadne navijačima. Mnogo je sličnosti između glumaca i igrača. Mnogo je sujeta, ima ih raznih, obrazovanih, glupih, pametnih…To je težak narod, imaju prijatelje, roditelje, devojke, menadžere… koji gledaju iz tog njihovog ugla i nje lako s njima… Naši igrači, za razliku od nekih drugih, mogu da rade kao konji. Njima nije teško, čak i kad ih boli – pričao je Vujošević i dodao:

– Kada jedan igrač pogreši, a drugi mu ne ukazuje na tu grešku, nego trči nazad da se baci za loptom kao da je on napravio tu grešku, e, tu se pali mašina.

Duško Vujošević
FOTO: SIMONA GAJIĆ

Vujošević je trenirao jednu od najperspektivnijih, po mnogima i najbolju ekipu Partizana. Bila je to čuvena generacija sa Divcem, Paspaljem, Grbovićem, Đorđevićem, Obradovićem, Danilovićem… Sada je otkrio i jednu zanimljivost, a to je da je Duško Ivanović, nekada velika igrača zvezda bivše Jugoslavjije, pre nego što je obukao dres Jugoplastike, hteo da dođe među crno-bele.

– Meni se u karijeri desilo i nešto što možda ne bih ponovio. Naprimer, Duško Ivanović je hteo da dođe u Partizan, ali ja sam imao Nakića, Danilovića…nisam hteo da dovodim nekog na njihovu poziciju – rekao je on.

Originalni članak: Kurir sport.rs