Ćurković: Evropski uspeh se dugo gradi

Mnogo evropskih bitaka iza sebe ima Ivan Ćurković u ulozi golmana, ali i prvog čoveka Partizana. Sadašnji počasni predsednik crno-belih prati igre crno-belih na domaćoj i međunarodnoj sceni.

Pred današnji duel sa Skenderbegom u četvrtom kolu Lige Evrope, više pažnje posvećuje apelu navijačima kako bi utakmica protekla isključivo u sportskoj borbi:

– Važno je da atmosfera bude spektakularna i sportska. Neželjene scene bacile bi ružnu sliku na nas i ponovo bi nas udaljile sa evropske scene. Ne plašim se, verujem da će ovog puta biti sve u redu. Milutin Šoškić je lepo rekao, navijači su nam 12. igrač, neophodni su, oni su deo kluba, ali moraju da nam pomognu da sve bude na visokom nivou.

Partizan večeras prvi put igra pred publikom ove sezone u Ligi Evrope. Skenderbeg je kažnjen zbog šovinističkog skandiranja navijača igračima crno-belih, iako je organizacija utakmica dobila visoke ocene čak i od predstavnika Partizana.

– Jedno je fudbalski teren, a drugo bezbednost. Ono što se događa izvan stadiona je druga priča. Za organe UEFA bitno je da nema rasističkih, šovinističkih, nacionalističkih povika, da izostanu fotografije i ne pevaju se pesme neprimerene događaju. Na sve bi trebalo da jako pazimo, a kasnije ne možemo da uradimo ništa, niko ne može da bude izuzet od eventualnih sankcija – podvlači Ćurković.

Od prethodne evropske zime Parnog valjka prošlo je 13 godina. Crno-beli su u pretprošloj sezoni bili nadomak cilja.

Kad je žreb Partizan spojio sa Dinamom iz Kijeva, Jang Bojsom i Skenderbegom u grupi bilo je mnogo optimista.

Posle tri kola tim Miroslava Đukića je bod iza drugoplasiranih Švajcaraca i poslednje tri utakmice praktično su biti ili ne biti za plasman u nokaut fazu.

– Očekujem da protiv Skenderbega ostvarimo prvu pobedu u grupnoj fazi i da to bude korak ka šesnaestini finala. Ne bi ipak, trebalo da imamo prevelika očekivanja. Biti visoko plasiran u Evropi je jako teško iz prostog razloga što mladi igrači rano odlaze iz Srbije. Ne postoji poslednjih godina primer da je neko produžio prvi ugovor. Nije lako ukomponovati ekipu. Forma nije dugme pa da je uključite ili isključite. Ona se pravi, ne može da se održi čitavu sezonu. Imamo dobre igrače i stručni štab, trebalo bi da budemo strpljivi – pun je razumevanja za crno-bele Ivan Ćurković.

Izvor :Sportski žurnal