Crno-belo remek-delo! Obožava Partizan, prešao je hiljade km i napravio Grobarima uspomenu za sva vremena

Talentovani fotograf Jovan Mihajlović napravio je sjajan projekat, a njegova foto-knjiga našla se u zvaničnom šopu KK Partizan

Navijači Partizana ove sezone nisu imali priliku da se raduju trofeju, ali su kada je u pitanju vernost i privrženost klubu bili šampioni! Bili su ubedljivo najgledaniji tim u Evroligi i ABA ligi i pravili su atmosferu o kojoj je pričao čitav svet.

Partizan je počeo da se budi dolaskom Željka Obradovića, a prethodna sezona je bila za pamćenje i svakom Grobaru će biti urezana večno u srcu. Osvojena je titula u ABA ligi posle 10 godina, a ekipa je igrala fenomenalno i bila na korak od Fajnal fora, koji je nesrećnim spletom okolnosti izmakao.

Tu sezonu koja je bila istorijska i u kojoj su na svakoj utakmici, bilo u Areni ili na gostovanjima širom Evrope prikazani takozvani “časovi ljubavi”, u pravo remek-delo oslikao je Jovan Mihajlović, talentovani fotograf, koji je izabrao ovu Partizanovu sezonu za završni rad na predmetu “Fotografska slika IV” tokom četvrte godine osnovnih studija na katedri Kamere Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu, pod mentorstvom profesora Aleksandra Kostića.

Jovan je želeo da kroz ovaj rad spoji pasiju prema Partizanu i fotografiju.Knjiga sezona, KK Partizan

Foto: Jovan Mihajlović

Rad je otpočet u septembru 2022. godine, a okončan osvajanjem titule u ABA ligi 23. juna 2023. godine.

Kasnije je tokom leta i jeseni usledila etapa u kojoj je dizajnirana knjiga, a potom i proces štampe.

Zanimljivo je da je ovo prvi put u istoriji zadataka foto knjige na četvrtoj godini studija Kamere, da se jedna knjiga našla u izdanju FDU

Sve fotografije su nastale upotrebom analognih foto-aparata i razvijanjem filmova kroz kolor i crno-bele procese. Pored utakmica u Areni, Jovan je ispratio i gostovanja u Tel Avivu, Minhenu, Bolonji, Milanu i Madridu.Jovan Mihajlović

Jovan Mihajlović; Foto: Uroš Stepić

– “Sezona” je najsloženiji autorski projekat koji sam realizovao tokom studija. Odabrati da jedan od retkih izduvnih ventila od svakodnevnice, odlazak na utakmice, postane još jedna u nizu aktivnosti u kojoj nisam samo aktivni navijač, već i aktivni učesnik posredstvom svog foto-aparata, nije bila jednostavna i nosila je sa sobom niz opterećenja, ali situacija u kojoj mogu da kreiram nešto što ljudi ne mogu da vide na društvenim mrežama, televiziji, u novinama i gde nisam opterećen bilo čijim zahtevima, kvantitetom i rokovima jeste izuzetan benefit za trenutak u kom živimo.

– Skoro sve fotografije koje čine knjigu nastale su iz pozicije gledaoca na tribinama i koliko god takvo mesto nameće određena ograničenja, ono podstiče bliskost i autentičnost zabeleženog trenutka. Mogućnost beleženja najiskrenijih ljudskih reakcija, strasti, bola, besa… na utakmicama u Beogradu i širom Evrope je zaista neprocenjiva.

– Foto knjiga pruža baš to – neposrednu blizinu i bliskost sa delom koje je pred gledaocem, direktnu komunikaciju koja prevazilazi mogućnosti koje pružaju ekrani i olovni papiri. Želim da važni istorijski trenuci košarkaškog kluba Partizan ovekovečeni na filmskoj traci posredstvom ove knjige ostanu aktivni i urezani u sećanje svakom ljubitelju Partizana – opisao je Jovan svoje delo.

Koliko je ovo ozbiljan rad pokazuje i to da se foto-knjiga “Sezona” našla u prodaji u zvaničnom šopu KK Partizan od 20. maja, a uskoro bi trebalo da bude održana i zvanična promocija knjige.

Knjiga broj 148 strana, na kojima se nalazi 118 fotografija i nema sumnje da bi bila suvenir i uspomena za čitav život svakom navijaču Partizana.

Ali, to nije sve, Jovan je u finalnoj fazi stvaranja materijala za drugu foto-knjigu, koja će se baviti tekućom sezonom, gde je ispratio i gostovanja u Istanbulu, Monaku, Bolonji, Barseloni i Berlinu.

Originalni članak: Telegraf.rs