Crno-beli večeras nose Natalijinu ramondu

Zvanični sajt KK Partizan NIS

 

Na ovaj način, košarkaši, stručni štab i uprava Partizana NIS će obeležiti Dan primirja u Prvom svetskom ratu.

Košarkaši, stručni štab i članovi uprave KK Partizan NIS, nosiće “Natalijinu ramondu” na večerašnjoj utakmici 7Days Evrokupa. Dok će igrači ovaj simbol nositi na nadmajicama, tokom predstavljanja ekipa, članovi uprave i stručnog štaba će “cvet feniks” nositi na reverima sakoa.

SIMBOL NATALIJINA RAMONDA

Zakonom o izmenama i dopunama Zakona o državnim i drugim praznicima u Republici Srbiji („Službeni glasnik RS”, br. 92/2011), u državne praznike uvršten je i Dan primirja u Prvom svetskom ratu – 11. novembar. Republika Srbija, koristeći i uporedna iskustva, ali pre svega, poštujući domaće običaje i tradiciju, na novi, vidljiviji, upečatljiviji i masovniji način obeležava Dan primirja u Prvom svetskom ratu.

U nedelji koja prethodi Danu primirja, a na osnovu preporuke Vlade, državni funkcioneri i zaposleni u državnoj upravi, učenici, studenti, sportisti, kao i javne i medijske ličnosti na reverima i drugim prikladnim mestima, nose odgovarajući simbol, amblem „NATALIJINU RAMONDU”.

U pitanju je biljka koja raste kako u Srbiji, uglavnom na istoku, tako i na planini Nidže, čiji je najviši vrh Kajmakčalan. Njegova simbolika je višestruka, kako zbog staništa, tako i zbog imena – cvet nazvan po kraljici Nataliji Obrenović, poznat je i kao cvet feniks – čak i kada se potpuno osuši, ako se zalije, Natalijina ramonda može oživeti, što ukazuje na vaskrs srpske države iz pepela posle Prvog svetskog rata.

Amblemi se nose u periodu 4. do 11. novembra.