Crno-beli dželat se “pravda”: “Ja sam dete Partizana, želim da se vratim”

Rođeni Čačanin briljirao u subotu protiv bivšeg kluba.

Jedan od dvojice najzapaženijih košarkaša u pobedi Igokee protiv Partizana Marko Jošilo podsetio je da inspiraciju protiv crno-belih ne nalazi u osveti.

Jošilo je u subotu popodne zajedno sa saigračem Entonijom Klemonsom vodio tim iz Laktaša do trijumfa protiv crno-belih nanevši im četvrti uzastopni poraz u ABA ligi.

Igokea je nakon poraza Mornara od Mega Bemaksa lider regionalnog šampionata sa čak 14 pobeda iz 17 utakmica.

Nemam pik na crno-bele, ja sam Partizanovo dete, ali košarka je kao i svaki sport. Svi mi se borimo za svoje mesto. Poenta je u tome da na svakoj utakmici probaš da budeš najbolji što možeš. To je suština, tako se pogodilo, ali generalno, utakmice protiv Zvezde, Partizana, Budućnosti, pogotovo kada su tu navijači, uvek su zanimljivije, lepše za igrajnje. Ta energija se oseti i igrač uživa u takvom ambijentu“, rekao je Jošilo za portal 24sedam.

Prema njegovim rečima, euforija se ne oseća u Igokei nakon sjajnih rezultata.

Nema euforije. Drago nam je što smo tu gde jesmo, što igramo dobro, ali nismo preterano euforični. Možda i zbog broja utakmica, jer se stalno igra, ali i zbog toga što se ne zadovoljavamo postignutim i hoćemo da vidimo dokle možemo da igramo tako dobro, dokle ćemo daleko dogurati u FIBA Ligi šampiona i u ABA ligi“, rekao je Jošilo.

Istakao je da saigrači i on se osećaju pritisak da po svaku cenu uđu u plej-of podsećajući na nešto slabiji početak sezone.

Imali smo problema u pripremnom periodu jer smo odligrali bukvalno tri prijateljske utakmice, što zbog zdravstvene situacije pojedinih igrača, što iz nemogućnosti da odigramo više pripremnih mečeva. Otišli smo u Bugarsku, gde smo imali dve kvalifikacione utakmice, koje su ujedno bile i eliminacione. Uspeli smo obe da dobijemo, i tu smo se malo psihički i fizički istrošili i ispraznili pred početak ABA lige, što je uzrokovalo poraz od Mege. Relativno smo brzo došli k sebi, nastavili smo da radimo kako treba, a mislim i da je ovaj duži niz dobrih rezultata koje imamo posledica toga što smo prve utakmice u ABA ligi koristili za uigravanje, jer nismo imali neki “normalan” pripremni period“, rekao je Jošilo.

Prisetio se boravka u mlađim kategorijama crno-belih.

Pozitivne su mi uspomene na Partizan. Isukustvo više, drago mi je da sam to prošao. U to vreme crno-beli su bili redovan učesnik Evrolige. Kao klinac ideš na utakmice, gledaš elitno takmičenje, treniraš i srećan si da si tu gde jesi i u tom klubu. U prvoj sezoni Vlade Jovanovića na klupi bio sam s prvim timom, tada su “povukli” još Nemanju Jaramaza, Bogdana Bogdanovića, Nemanju Bešovića, pre nas je otišao Vlada Lučić“.

Ipak, Marko je posle te sezone doneo odluku da krene drugim putem, istakavši da nema utisak da se klub ogrešio i da prilikom rastanka nije bilo nikakvih konflikata.

Sam sam otišao, jer sam video da za mene nema prostora i da neću igrati. Rastali smo se na najbolji mogući način. Jednostavno, od mnogo faktora je zavisilo u tom momentu da li će neko od nas zaigrati za prvi tim, dobiti neku ozbiljniju ulogu. Tada je to bilo mnogo teže nego sada. Mislim da mi kao igrači, pojedinačno, donosimo različite odluke. Da li je bolje biti u Partizanu, u prvom timu i sedeti tri-četiri godine i čekati svoju šansu ili otići negde i igrati i razvijati se na pravi način? U tom momentu, kada imaš 17-18 godina, niko ne može da zna da li ćeš biti igrač, kakvu ćeš imati karijeru… Ne postoji čovek koji u tom periodu za nekog može da kaže: “Taj će biti vrhunski”. Da postoji, on bi bio najplaćeniji skatu na svetu“.

Za kraj nije krio želju da svoj profesionalni put nastavi i u crno-belom dresu, naglasivši da ipak ne bi dolazio po svaku cenu.

Postoji želja, ali sam sada u zrelim igračkim godinama i znam šta mi ogovara, šta želim i kako. Sigurno se ne bih vraćao pod bilo kakvim uslovima i na bilo koji način“, zaključio je Jošilo.

Podsetimo, ovaj košarkaš je afirmaciju stekao u dresu slovenačke Krke, za koju je igrao tri godine (2017-2020), a član Igokee je od ove sezone.

Izvor Sportske net