Crno-bela 2020. godina: Prelepi snovi i surovo buđenje (foto)

Pogledajte najznačajnije događaje koji su obeležili prethodnih 12 meseci KK Partizan po viđenju portala 24sedam.rs i autora teksta Miljane Rogač:

NOVICA VELICKOVIC kosarkas Partizana na utakmici Evrokupa protiv Uniksa u hali sportova Ranko Zeravica, Beograd 17.11.2020. godine Foto: Ivica Veselinov / MN PRESS

Od bajkovitog januara do sumornog decembra. Za košarkaše Partizana 2020. godina imala je početak kakav su samo mogli da požele. Visoko samopouzdanje, pobede, ogromna doza energije u timu i na tribinama… Tada ni najveći pesimisti nisu mogla da pretpostave da će drugi deo godine biti veoma težak za klub i da će doći u situaciju da krajem decembra završe utakmicu u Novom Mestu protiv Krke sa samo 50 ubačenih poena. Kad se sve sumira 2020. ostaće upamćena kao godina velikih mogućnosti, koje su srušene kada su takmičenja prekinuta zbog svetske pandemije virusa korona. Osvojen je jedan trofej – Kup u Nišu. Otišao je Andrea Trinkijeri. Od leta više ništa nije bilo isto. Rezultati su krenuli nizbrdo, javili su se novi problemi. Konstantno su se smenjivali usponi i padovi. Obezbeđen je plasman u Top 16 Evrokupa – što je pozitivno, ali je već u decembru plej-of ABA lige veoma daleko.

U nastavku pogledajte retrospektivu najvažnijih događaja iz 2020. godine, koja će crno-belim pristalicama zauvek ostati u bolnom sećanju, jer je mnogo obećavala.

JANUAR – Spektakl protiv Virtusa i trojka Jaramaza protiv Cedevite

Sjajan ritam koji su košarkaši Partizana uhvatili u decembru 2019. godine, nije popuštao ni u januaru. Taj mesec je obeležila velika pobeda dan posle Božića na otvaranju Top 16 faze Evrokupa protiv Virtusa – 99:81. Spektakularna atmosfera u “Areni”, nalik onoj tokom evroligaških godina kluba, i odlična partija Trinkijerijevih izabranika, možda i najbolja u sezoni do tog trenutka.

Samo tri dana kasnije još jedan meč za pamćenje odigran je na istom mestu. Pre svega zbog neverovatne završnice, u kojoj je glavnu ulogu odigrao Ognjen Jaramaz. Uz zvuk sirene pogodio je neverovatnu trojku o tablu za pobedu protiv Cedevita Olimpije – 96:95. Posle tog trijumfa klub iz Humske je držao prvu poziciju na tabeli u ABA ligi (skor 12-3).

MN Press

Tokom januara je Partizan zabeležio ukupno sedam pobeda u oba takmičenja, uz samo jedan poraz protiv Darušafake u Istanbulu – 65:63. Protiv Trenta u Italiji su slavili sa plus 25, FMP su u gostima dobili sa 30 razlike, Zadar kod kuće sa 27… Već tada se o Partizanu sve više pričalo kao o prvom favoritu u Evrokupu i ABA ligi.

FEBRUAR – Velika pobeda u Bolonji i trofej u Kupu

Februar je otvoren porazom u derbiju u hali “Aleksandar Nikolić”, kada je Bili Beron predvodio Zvezdu sa 26 poena – 92:86. Nije to mnogo poremetilo samopouzdanje crno-belih, jer su do još jednog velikog trijumfa došli tokom iste te nedelje. U “Paladoci” su vodili žestoku borbu sa Virtusom i na kraju su za Beograd poneli veoma važne bodove – 84:82.

MN Press

Odmah posle toga su slavili protiv Budućnosti i na krilima dobrih rezultata otputovali u Niš. Tamo su redom rušili Borac, FMP, i onda u finalu večitog rivala tek posle produžetka – 85:84. Trofej u nacionalnom Kupu trebalo je da bude samo uvod za završnicu sezone. Mesec su zatvorili pobedom protiv Krke u Novom Mestu – 76:61, što bi ukupno značilo da su u februaru ponovo zabeležili samo jedan poraz, uz šest trijumfa.

MART – Prekid svih takmičenja

Nastavila se pobednička serija i u martu. “Parni valjak” je ubedljivo savladao Trento – 91:75, a potom i Megu u ABA ligi – 102:88. Ubacili su “stotku” ekipi Dejana Milojevića i tako u pretposlednjem kolu regionalnog takmičenja obezbedili prvo mesto i prednost domaćeg terena u plej-ofu. Gordić, Angola i Pejdž su postigli po 16 poena…

Spremala se posle toga ekipa za četvrtfinalne okršaje sa Uniksom u Evrokupu. U tu fazu je stigla sa najboljim učinkom, pa je takođe imala prednost igranja pred svojim navijačima do samog kraja. Utakmica je trebalo da se odigra 17. marta, karte su planule, ali je dva dana ranije u Srbiji uvedeno vanredno stanje zbog pandemije virusa korona.

MN Press

Ispostaviće se kasnije da je meč sa Megom bio poslednji Partizanov u ovoj sezoni. Naravno, u tom trenutku niko nije znao šta će biti u nastavku i da li će biti povratka na teren. Treninzi su obustavljeni, svim strancima je dozvoljeno da otputuju kući, a u Beogradu je ostao samo Rašon Tomas.

Crno-beli su zaustavljeni u trenutku kada su bili u seriji od osam pobeda, prvoplasirani u ABA ligi i tim sa najboljim učinkom pred početak četvrtfinala Evrokupa.

APRIL – Crno-beli ostaju bez najvećeg navijača

Četvrti mesec u godini protekao je u potpunoj neizvesnosti i iščekivanju. Nije se znalo ni šta će biti u svetu sa koronom, niti kako će se sve razvijati u Srbiji, pa samim tim ni šta će biti sa sportom. Igrači su trenirali kod kuće i čekali rasplet situacije. Trinkijeri je bio u Italiji i već tokom aprila počele su glasine o njegovom mogućem odlasku.

MN Press

Početkom aprila crno-beli su ostali i bez najvećeg navijača – Miše Tumbasa. Čovek koji je retko propuštao košarkaške i fudbalske utakmice Partizana i koji je smisao života pronalazio upravo u ljubavi prema klubu, preminuo je u Beogradu u 67. godini.

MAJ – Povratak u trenanžni proces i odluka o kraju svih takmičenja

Početkom maja košarkaši Partizana su ponovo počeli sa treninzima. Prvo u “Hajd parku” uz sve propisane mere zaštite, a nakon nekog vremena i u maloj sali “Arene”. Hala je bila zauzeta jer je pretvorena u kovid bolnicu. Trinkijeri se 15. maja vratio u Srbiju i održao prvi trening. Svi zajedno su čekali odluku o nastavku takmičenja.

MN Press

Dan D za evropsku košarku bio je 25. maj. Tada je na video sastanku Evrolige odlučeno da se takmičenja neće nastaviti. Đordi Bertomeu je objavio i da će u elitnom rangu naredne sezone igrati iste ekipe kao i tokom prekinute takmičarske godine, a da će četvrtfinalisti Evrokupa imati obezbeđeno učešće u istom takmičenju i naredne sezone.

Ovakve odluke značile su i da je Partizan bez borbe zaustavljen u pohodu ka Evroligi. Dva dana kasnije odlučeno je i da se ABA liga ne nastavi, kao i da se prvoplasirana ekipa u tom trenutku ne proglasi šampionom. Logično, nije se igrala ni Superliga. Kad se podvuče crta – Partizan je u sezoni 2019-2020. osvojio Supekup ABA lige i nacionalni Kup. Zbog korone i prekida nije dobio šansu da se bori za glavni cilj – plasman u Evroligu. 

JUN – Volden prešao u Crvenu zvezdu

Sve što je mesecima građeno srušeno je preko noći. Iako niko nije mogao da im garantuje da bi planove i ostvarili, crno-beli su bili veoma razočarani i pogođeni raspletom, jer njihov rad i trud nisu nagrađeni. Sezona kao da je izbrisana.

Postojala je tada mogućnost i da se odustane od istih želja i da se prijavi učešće u FIBA Ligi šampiona. Međutim, na pres konferenciji 5. juna predsednik kluba Ostoja Mijailović saopštio je da Partizan ostaje na istom putu i da će ponovo igrati u Evrokupu i tražiti mesto u Evroligi…

MN Press

Bio je tada prvi čovek Partizana veoma miran kad je priča o odlascima u pitanju. Najavljeno je da će 70 odsto tima ostati na okupu, ali i tiho rečeno da će na čelu i dalje biti Andrea Trinkijeri. U javnosti su glasine o odlasku Italijana odzvanjale sve jače. A prvi šok za crno-bele bio je prelazak jednog od glavnih igrača Korija Voldena u Crvenu zvezdu. Već tada je bilo jasno da ekipa neće početi naredne sezone tamo gde je stala u martu…

JUL – Andrea Trinkijeri zvanično odlazi

Početkom jula je Partizan i zvanično napustio Andrea Trinkijeri. Nisu uspeli da nađu zajednički jezik, situacija u javnosti nije zvanično razjašnjena, ali ono što je bilo jasno jeste da Italijan preuzima minhenski Bajern. Kao pojačanje je u klub stigao plejmejker Kodi Miler-Mekintajer, koji je bio želja i prethodnog leta.

MN Press

Ubrzo je u prvog trenera promovisan Vlado Šćepanović, koji je najavljen kao rešenje na duži vremenski period. Došao je u tim i Nemanja Dangubić, nekadašnji košarkaš Crvene zvezde. U julu su crno-beli saznali i sa kim će biti u grupi u Evrokupu: Uniks, Huventud, Venecija, Bahčešehir, Burž.

AVGUST – Okupljanje i prve prijateljske utakmice

Prozivku na startu nove sezone Šćepanović je obavio 17. avgusta. Treninzi su počeli u Hali sportova “Ranko Žeravica”, jer je “Arena” i dalje zauzeta iz istih razloga… Ubrzo su crno-beli otputovali u Vrnjačku Banju, gde su odradili bazični deo priprema.

Promo/KK Partizan

U klub je u avgustu stigao i Erik Mika, američki centar. S obzirom na to da je igrao u razvojnom timu Sakramenta, najavljeno je da će biti pojačanje za ovaj tim. To je čak napisao i Bogdan Bogdanović na društvenim mrežama.

SEPTEMBAR – Poraz od Huventuda posle plus 15 na startu Evrokupa

Prvi dan septembra obeležio je novi ugovor za kapitena Novicu Veličkovića, rekordera po broju utakmica u ovom dresu. U nastavku su crno-beli imali prijateljske utakmice, ali provere nisu bile izuzetno jake, pa stanje ekipe nije moglo da se proceni sasvim jasno.

MN Press

Sezona je otvorena u Badaloni, gde je Partizan u prvom kolu Evrokupa igrao protiv Huventuda. Bilo je to odlično izdanje “parnog valjka” sve do sredine treće četvrtine. Poveli su plus 15, a onda stali i dozvolili protivniku da preokrene i pobedi. Veoma važan trijumf za samopozdanje novog tima je izostao…

OKTOBAR – Šćepanović više nije trener

Nesigurnost koja je ušla u kosti posle poraza u Badaloni, samo je postala još veća posle sledeće utakmice. U pitanju je bio duel sa Borcem u 1.kolu ABA lige, ekipom koja je debitant u najjačem regionalnom takmičenju. Čačani su u Beogradu ostvarili trijumf koji je i njih šokirao – 87:78. Slika se donekle popravila u narednom susretu kada je Partizan dobio Veneciju prilično ubedljivo – 95:73.

MN Press

Već u sledećoj utakmici stigao je novi poraz. Budućnost je u Beogradu slavila i to posle dva produžetka košem u poslednjoj sekundi Danila Nikolića. Nesrećno su izgubili crno-beli, ali bez obzira na to treći poraz ih je uveo u veoma nezgodnu situaciju. Usledio je neuspeh i protiv Uniksa – 93:70, pa je nervoza postajala sve veća…

Loš uvodni period je presečen sa tri pobede (FMP, Bahčešehir, Cedevita Olimpija), ali je onda poraz od Burža – 89:76 bio znak da nešto značajno mora da se menja. Ceh je platio Vlado Šćepanović, koji je napustio klupu 30. oktobra. Trener juniora Milivoje Lazić je vodio tim protiv Igokee, gde su se problemi samo produbili. U Laktašima je posle produžetka slavio domaći tim – 90:84.

NOVEMBAR – Filipovski preuzeo klupu

Novi trener je 5. novembra postao Saša Filipovski. Pod dirigentskom palicom slovenačkog stručnjaka zabeležene su četiri vezane pobede (Zadar, Cibona, Uniks, Huventud), ali se igra nije značajno promenila. Prvi poraz od dolaska novog šefa struke doživeli su u večitom derbiju i to sa pola koša razlike – 86:85.

MN Press

Bio je Partizanu u duelu sa Zvezdom preko potreban trijumf jer je veoma rano doveo u pitanje plasman u plej-of regionalnog takmičenja. Pobedu je mogao da donese Miler-Mekintajer ali je promašio…

DECEMBAR – Samo 50 poena protiv Krke

U decembru je bilo i negativnih i pozitivnih utisaka. Izgubljen je veoma važan susret sa Mornarom, koji je potvrdio da će borba za razigravanje postati nemoguća misija ukoliko se korenito ne promeni stanje. Pobede protiv Bahčešehira i Mege su dale privid da su ponovo na dobrom putu, ali su onda porazi od Burža, a posebno Krke ponovo izazvali razočarenje kod navijača.

Promo/ABA liga/Krka/Drago Perko/kosarka.si

Crno-beli su verovatno najgori meč u 2020. godini odigrali u Novom Mestu protiv Krke. Ekipa koju su godinama lako dobijali, ovog puta im je dozvolila da daju samo 50 poena (trojke 24-2). Ono što je najviše moglo da zabrine trenera je to što je veći deo ekipe delovao kao da je potpuno bez želje, motiva, energije. Posle tog tragičnog izdanja, imali su deset dana za trening. Tokom pauze klub je napustio iskusni plejmejker Nemanja Gordić, a sa timom više nije ni Stefan Janković.

Tačka na 2020. godinu stavljena je u Veneciji, gde su crno-beli u meču bez rezultatskog značaja pobedili – 79:59. Pokazali su u Italiji dva lica, pa je u ovom trenutku nemoguće pretpostaviti šta navijači mogu da očekuju od Partizana u 2021. godini.

Tekst:24SEDAM.RS

Autor Miljana Rogač