BORA MILUTINOVIĆ: Sve dugujem školi Partizana

Tekst :Večernje novosti :

Ne bih mogao sa sigurnošću da kažem od kada poznajem Velibora Boru Milutinovića, ali samo mogu da tvrdim da sam se sa njim družio i pravio intervjue na četiri kontinenta: na mundijalima u Meksiku 1986, u Francuskoj 1998. i Južnoj Africi 2010. Viđali smo se, naravno, i u Beogradu, odnosno Barseloni. Četvrti kontinent je Azija: nedavno sam, na povratku iz Kine, “svratio” u Dohu, a Bora Milutinović već 10 godina u Kataru radi kao savetnik i ambasador Svetskog prvenstva 2022. Desilo se da je bio “kod kuće” u Dohi, upravo se vratio iz Brazila.

Ovaj uvod je potreban da bi se shvatilo koliko je Bora Milutinović građanin sveta, svetski putnik, poliglota koji se u bilo kom delu sveta snađe i oseća kao kod kuće.

ROĐEN je u Bajinoj Bašti (ponosna na slavnu fudbalsku braću i zvanično im se zahvalila tako što gradski sportski centar već osam godina nosi njihovo ime, a Bora Milutinović je promovisan u počasnog građanina), a odrastao u Boru, kod tetke po majci i teče, kao i njegova dva starija brata. Svi su prošli kroz Partizan, Miloš je bio najbolji fudbaler, Bora je najbolji trener. Počeo je, kao i starija braća, u Boru, sa 16 godina stigao je u OFK Beograd i, preko Karaburme, u Partizan, noseći crno-beli dres do 1966. u generaciji sa Šoškićem, Jusufijem, Vasovićem, Kovačevićem, braćom Čebinac… Pre odlaska u inostranstvo još jednu sezonu je proveo u OFK Beogradu, potom je igrao u Švajcarskoj, za Vintertur, pa u francuskim klubovima – Monaku, Nici i Ruanu. Igračku karijeru je okončao u Meksiku, u univerzitetskom timu UNAM (1972-1976), gde je našao drugi dom.

U UNAM-u je počeo trenersku karijeru i dogurao do selektora Meksika i još 9 zemalja! Po tome je, verovatno, svetski rekorder, po pet mundijala sa pet različitih selekcija svakako jeste! Meksiko je vodio 1986, Kostariku 1990, SAD 1994, Nigeriju 1998, Kinu 2002. Nedavno sam se u Kini uverio da Boru još pamte a kako i ne bi kad ih je “Milu”, kako su ga tamo zvali, prvi i jedini put odveo na Svetsko prvenstvo 2002. Deset godina kasnije, 2012, u Šenjangu je otkriven spomenik Bori i igračima koji su Kinu odveli na Mundijal u Južnoj Koreji i Japanu.

PROPUTOVAOje ceo svet, bio selektor devet zemalja, ali u srcu nosi samo – Partizan. Za svoje trenerske uspehe duguje, kaže, nepravaziđenoj trenerskoj školi Partizana o kojoj mi je tokom večere u Dohi ošpirno pričao:

– Tajna je u kontinuitetu, u sistemu rada koji se u moje vreme protezao od kadeta i pionira do prvog tima… Učio sam od Florijana Conje Matekala, Ilješa Špica, Kire Simonovskog, Ace Atanackovića, Stjepana Bobeka, Marka Valoka, Ćeleta Vilotića… I dan-danas primenjujem ono što sam naučio od njih. Fudbal se osavremenjuje, nije sporno, ali osnovni postulati su uvek isti.

Jedan od osnovnih je tim, timska igra, timski duh. Zato i neće da odgovori na pitanje ko je najbolji igrač koga je trenirao:

Spomenik u Šenjangu Bori Milutinoviću i reprezentativcima koji su Kinu odveli na Mundijal u Južnoj Koreji i Japanu 2002.

– Ne mogu, najiskrenije. Ne bi bilo pravedno, bilo je mnogo dobrih igrača, ali uvek je u prvom planu ekipa. Tim je najvažniji, mora da se neguje timski duh, na tome sam insistirao svuda gde sam radio, to sam poneo iz Partizana i dan-danas primenjujem to što sam naučio od mnogih velikih trenera.

ZAJEDNOprelazimo njegov trenerski put, uz pet pomenutih reprezentacija na pet mundijala vodio je još Honduras, Jamajku, Irak i olimpijsku selekciju Meksika na Olimpijskim igrama u Atlanti 1996. Nisam mogao a da ne pitam:

Na spisku je mogla da bude i Srbija… Zašto nije, znam da ti je Dragan Stojković Piksi kao predsednik FS Srbije nudio mesto selektora?

– Nemojmo o tome, bilo pa prošlo… Nisu se složile kockice. Uostalom, Antara (Radomir Antić) je taj posao obavio odlično, odveo je Srbiju u Južnu Afriku.

Dobro, ali 10 je lepša brojka od 9…

– Ko kaže da neću voditi i 10. reprezentaciju? Ja sam (još uvek) ambiciozan čovek!

PITAMBoru kakav će biti Mundijal 2022. u “njegovom” Kataru.

– Najbolji! – odgovara kao iz topa. – Tehnički uslovi će biti savršeni, nema problema sa transportom, cela zemlja je široka samo 70 kilometara. Moći će da se vide po dve utamice dnevno, sve je blizu… Na stadionima će biti rashladni sistemi, mada će to biti mali šok za telo jer se sa 40 ili više stepeni napolju, spuštate na 20-ak na stadionu.

Prati i naš fudbal, čestita Zvezdi i Partizanu plasman u završnice Lige šampiona i Lige Evrope.

Slavna fudbalska braća Milorad, Miloš i Velibor Bora

– Već su mnogo postigli, sad ih čeka najlakši deo. Pred meč Partizan – Mančester junajted svi će govoriti samo o Mančesteru… Nema šta da se izgubi a može mnogo toga da se dobije.

Vidimo se u Kataru na Mundijalu, od 21. novembra do 18. decembra 2022?

– Ko zna… Moj savetnički ugovor se produžava od godine do godine…

Ne znam da li će se Srbija kvalifikovati za Mundijal u Kataru, ali za Boru sam siguran da će biti učesnik.